.

Conform ultimelor date furnizate de Oficiul de Telecomunicații din Moldova, densitatea telefonică se ridica în Moldova în 2000 la 13,33%, iar densitatea telefoniei mobile la 3,02% din populație. În prezent, gradul de digitalizare al centralelor telefonice este de 36% la nivel național și de 63,3% în Chișinău.

Moldtelecom
Guvernul de la Chișinău a încercat, în 1997, să vândă 40% din acțiunile operatorului național Moldtelecom, dar ofertele nu au fost pe măsura așteptărilor. Oficialii au declarat la acea oră că prețul de 46 milioane USD oferit de OTE, operatorul de stat din Grecia era inacceptabil. O nouă tentativă de privatizare, pentru care au fost scoase la licitație 51% din acțiuni, era așteptată pentru toamna lui 2001. Pachetul era evaluat la cel puțin 120 milioane USD.

Planul de dezvoltare aprobat de guvernul moldovean prevede pentru 2005 o densitate telefonică de 25 posturi de telefon la 100 locuitori. 'Din 1993, Moldtelecom s-a dezvoltat, în exclusivitate, din surse financiare proprii și din contul creditelor tehnice, rambursate ulterior, de asemenea, din contul mijloacelor bănești acumulate de către întreprindere. În 9 ani de activitate au fost valorificate investiții capitale din contul creditelor tehnice în volum de 39,6 milioane USD și 8,8 milioane DM. Conform pronosticului, profitul pentru anul 2001 va fi de circa 51,5 milioane lei', declară Stela Scola, director general Moldtelecom.

Moldtelecom are instalați peste 2000 km de fibră optică și oferă servicii de acces la Internet la nivel național la o capacitate de 6 Mbps celor cca. 2000 de abonați direcți, ca și celor 7 furnizori de Internet locali conectați la infrastructura sa.
La ora actuală, rețelele internaționale Moldtelecom sunt create 100% pe baza magistralelor de fibră optică, în timp ce rețelele naționale (interurbane) se bazează în proporție de 36% pe cabluri optice și de 64% pe cabluri de cupru. Infrastructura tehnologiilor echipamentului de transmisii a circuitelor naționale sunt digitalizate în proporție de 79%. Rețelele locale (urbane, rurale) utilizează numai în proporție de 1% fibra optică, majoritatea traficului vocal trecând prin cabluri de cupru (60%) și linii aeriene (39%).

Voxtel
Lansat în octombrie 1999, primul operator GSM din Moldova, Voxtel GSM 900, a atins 100.000 de abonați în noiembrie 2001. Acționarii Voxtel sunt France Telecom Mobiles (51%),
Moldavian Mobile Telephone Bis (30%), Moldtelecom (10%) , Orange România (4%) și IFC (5%). Investițiile totale ale consorțiului VOXTEL în Moldova sunt estimate la 65 milioane USD până în 2009. Pe 8 aprilie 1999 Corporația Financiară Internațională (CFI) din cadrul Băncii Mondiale, Societe Generale, Dresdner Kleinfort Benson și West LB au semnat cea mai mare finanțare din economia Moldovei - un împrumut primar de 10 milioane USD și un împrumut subordonat de 5 milioane USD, ambele pe contul CFI. Există, de asemenea, un împrumut sindical CFI B în valoare de 25 milioane USD din contul băncii franceze Societe Generale, al Dresdner și West LB - cele două bănci germane care au semnat acest acord, ca instituții specializate în domeniul telecomunicațiilor.

La ora actuală, rețeaua VOXTEL GSM are o acoperire de 57% din teritoriul Republicii Moldova, căreia îi corespunde 73 % din populația țării.

Moldcell
Al doilea operator mobil din Moldova, Moldcell, a fost lansat în aprilie 2000, marcând intrarea în Europa a holding-ului olandez de telecomunicații Fintur, format de Turkcell (Turcia) și Sonera (Finlanda). Fintur deține 66% din Moldcell, Molfintur (filiala locală a Fintur) deține 11%, iar Accent Electronic S.A. (Moldova) 23%. Moldcell acoperă cca. 66% din teritoriul Moldovei și a fost primul operator care a oferit SMS și tarifare la secundă. În decembrie 2001, Moldcell a lansat și un serviciu M-Banking, în parteneriat cu Victoriabank, disponibil celor ce dețin carduri VISA sau MasterCard. Serviciul permite vizualizarea balanței contului și a informațiilor despre ultimele 5 tranzacții efectuate în cont.