.

Pe 14 iunie 2002 la ora 0, toți operatorii de telecomunicații din România vor trece simultan la noul plan național de numerotare. Modificarea planului național va asigura resurse suficiente de numerotare pe termen relativ îndelungat, consideră oficialii Ministerului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (MCTI). 'În plus, schimbarea numerotării este necesară pentru îndeplinirea obligațiilor din directivele UE referitoare la piața concurențială de comunicații electronice', declara recent ministrul Dan Nica. 'Noul plan va permite dezvoltarea operatorilor existenți, dar și a noilor companii ce vor intra pe piață după momentul 1 ianuarie 2003 (sfârșitul monopolului RomTelecom în serviciile de telefonie fixă din România, n.r)', a adăugat el.

MCTI afirmă că noul plan de numerotație va funcționa în paralel cu cel vechi în perioada 14 iunie - 14 septembrie 2002. Astfel, se vor putea folosi în paralel numerele corespunzătoare vechii și noii numerotări, iar un mesaj vocal va informa utilizatorii care formează un număr de telefon în vechea structură despre schimbarea de formă care s-a produs. În plus, în această perioadă, se va face redirecționarea automată chiar dacă se formează numărul vechi. Redirecționarea automată va dispărea în a doua etapă de trecere la noul plan, în perioada 14 septembrie - 14 noiembrie, fiind însă păstrat mesajul vocal de informare. 'Din 14 noiembrie 2002 va funcționa numai noua numerotație', declară MCTI.

În ceea ce privește utilizatorii din România, cele mai importante modificări se vor înregistra în cazul operatorilor de telefonie mobilă. Astfel, cifra 9 din structura numerelor actuale va fi înlocuită cu 2 cifre: 7 și o altă cifră, caracteristică operatorului. 'Codurile de acces pentru apelurile internaționale (00 ) și interurban (0) vor rămâne neschimbate', declară oficialii MCTI. De asemenea, apelurile în aceeași localitate de pe telefon fix către telefon fix nu presupun nici o schimbare în formarea numărului.

În cazul apelurilor interurbane însă, pentru operatorii de telefonie fixă, în structura numărului în forma actuală, va fi introdusă o nouă cifră după 0, cifră care va indica operatorul sau serviciul. Astfel, în cazul unui apel din Timișoara la București, către un abonat RomTelecom, numărul actual de forma: 01 plus 7 cifre va deveni 021 plus 7 cifre, unde 2 este cifra alocată RomTelecom în noul plan de numerotare.

În cazul telefoanelor internaționale, pentru apeluri din România în alte țări, codul de acces nu se modifică (004), numerele formându-se ca și mai înainte. Pentru apeluri din alte țări în România, prefixul de țară rămâne același și se păstrează parametrii de modificare ai numerotării interne. 'Clasele' de numere rămase libere, adică 3 - 6, 7 (în afară de 72, 74, 76 și 78), 8 și 9 vor fi disponibile pentru noii operatori de pe piața liberalizată și alte servicii de comunicații, cum ar fi liniile verzi (care vor păstra probabil, clasa 8) și serviciile de transmisii de date și voce pe toate platformele tehnologice, inclusiv telefonie prin Internet (VoIP). Fiecare operator suportă costurile aferente modificării numerotării proprii.