.

Începem noul sezon de toamnă-iarnă 2015 prin tragerea unui semnal de alarmă la adresa autorităţilor, ministerelor de resort: Comunicaţii, Educaţie, Afaceri Interne, plus serviciile speciale, plus operatorii mobili, la care adăugăm ISP-iştii, industria de software, companiile de broadcasting, ONG-urile, universităţile şi centrele de cercetare. Copiii din România sunt expuşi 100% în faţa pericolelor internetului, ţara noastră ocupând ultimele locuri la aproape toate criteriile analizate în studiul recent al Comisiei Europene (CE) intitulat Mapping Safer Internet policies in the Member States The Better Internet for Kids (BIK) Map. România face parte din ultimul grup de analiză, alături de Bulgaria, Irlanda, Slovacia şi Slovenia, ţări care abia au iniţiat politici BIK, fără însă a asigura o coordonare a acestora, darămite o implementare.

 

Vrem un internet mai bun, însă numai declarativ
Potrivit studiului CE, România este în același timp și una dintre cele 8 țări în care Centrele pentru un Internet Sigur (CIS) joacă un rol deosebit de important în asigurarea acestuia pentru minori. Astfel, 90% din activitățile dedicate sunt implementate prin aceste centre, ele reprezentând, în același timp, o platformă de dialog pentru părțile interesate.Din păcate, România face parte dintre țările în care sectorul public are o implicare limitată în implementarea acțiunilor și inițiativelor din domeniu, el preferând să delege această sarcină sectorului non-profit și industrial, furnizând, între anumite limite, finanțarea necesară, cu toate că nu există un buget anual în acest scop, potrivit studiului. Pe ansamblul Uniunii Europene, studiul a dezvoltat o hartă a politicilor și inițiativelor din statele membre, pentru a identifica modelele și demersurile folosite de acestea și pentru a stabili indicatorii de referință. De asemenea, studiul oferă recomandări pentru o mai bună guvernanță a demersurilor pe subiect, precum și de colectare și evaluare a datelor relevante. Graficele selectate în acest material sunt relevante pentru a aprecia d.voastră singuri care este implicarea țării noastre în acest subiect desoebit de sensibil și important pentru cei mici. 

Care este importanța acestui studiu
Studiul "Compararea politicilor pentru un internet mai sigur în statele membre" a avut loc în contextul elaborării strategiei europene pentru un internet mai sigur pentru minori (Better Internet for Kids - BIK). Obiectivul principal în acest sens a fost săs se ofere factorilor implicați o analiză cuprinzătoare a modului în care provocările legate de BIK sunt abordate în politicile și inițiativele de profil, precum și în scopul de a se dezvolta un instrument durabil de evaluare - "Harta BIK" a Europei. Studiul a fost efectuat în toate statele UE, precum și în Norvegia și Islanda, ca parte a rețelei pentru un internet mai sigur. Studiul CE a fost finanțat în cadrul Programului pentru un Internet Sigur (1999-2014) iar în prezent sprijinul continuă prin intermediul Mecanismului pentru Conectarea Europei, în domeniul infrastructurii serviciilor digitale. Lectura studiului este, credem noi, obligatoriile pentru toți actorii menționați în preambulul acestui editorial, link-ul este inserat în menționarea titlului acestui raport. 

Sursa: Ion VACIU