.

Declarații controversate privind un împrumut de 50 milioane USD pentru RomTelecom au ținut prima pagină mai mult de o săptămână în decembrie 2001.

La adunarea generală din noiembrie anul trecut, RomTelecom a decis să contracteze un împrumut de 50 milioane USD pentru proiectele sale de investiții. Acționarul său OTE, care controlează 35% din acțiunile RomTelecom și deține drept de management pentru încă 16%, și-a manifestat intenția de a extinde împrumutul, convertibil în acțiuni, iar Consiliul de conducere al OTE a aprobat finanțarea RomTelecom. Această decizie a stârnit zvonuri privind o posibilă mărire a pachetului de acțiuni deținut de OTE la RomTelecom la peste 50%.
Ministrul comunicațiilor, Dan Nica, a precizat că numai adunarea generală a operatorului poate decide dacă creditul va fi returnat sau convertit în acțiuni. El nu a precizat dacă clauza de convertire este inclusă în contractul cu OTE, dar a spus că cele 50 milioane USD sunt echivalentul a circa 2,5% din capitalul curent al companiei.
Pe de altă parte, prim ministrul Adrian Năstase a declarat că OTE nu ar obține pachetul majoritar la RomTelecom nici în cazul în care împrumutul de 50 milioane USD ar fi convertit în acțiuni, dat fiind că suma reprezintă mai puțin de 3% din capitalul companiei.

Majorări de capital la Cosmorom
Pe 11 ianuarie 2002, Consiliul de Administrație al RomTelecom a decis să participe la creșterea capitalului social al subsidiarei sale de telefonie mobilă, Cosmorom, cu suma de 1.550 miliarde lei. Cosmorom va dispune, astfel, de fondurile necesare pentru continuarea programului de extindere a rețelei sale de telefonie mobilă în bandă de frecvență de 1.800 MHz și de diversificare a ofertei de servicii și facilități pentru clienți, precum și pentru a se afirma ca unul dintre furnizorii puternici de servicii de telecomunicații de cel mai înalt nivel calitativ de pe piața românească.
Cosmorom, deținut 100% de RomTelecom, nu a reușit să obțină o cotă de piață mai mare de 5% la sfârșitul lui 2001 datorită lipsei de finanțare, a declarat George Scarpelis, președintele OTE International, cotidianului 'Financial Times'.
Astfel, Cosmorom a rămas un observator al competiției dintre ceilalți 2 operatori, MobiFon și MobilRom. În același articol se precizează că rețeaua Cosmorom are o acoperire limitată (București și încă câteva orașe). Cu toate acestea, România are cea mai mare rată de penetrare a telefoniei mobile din Balcani, 20% din populație utilizând servicii de telefonie mobilă. Față de Europa Centrală, gradul de utilizare al telefoanelor mobile este încă scăzut, a declarat în același articol reprezentantul fondului de investiții Commercial Capital, ce deține un mic procent din acțiunile MobiFon.

Schroder Salomon Smith Barney este consultantul pentru continuarea privatizării RomTelecom
Compania Schroder Salomon Smith Barney, membră a Citi Group, a fost desemnată câștigătoarea contractului de consultanță pentru finalizarea procesului de privatizare la SNTc RomTelecom, a anunțat pe 8 februarie președintele Comisiei de Evaluare, Ion Smeeianu, secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (MCTI).
Departajarea a fost practic făcută în funcție de ofertele financiare, a precizat domnul Smeeianu, firma câștigătoare solicitând un comision de 1,65% din valoarea obținută de MCTI în numele statului român din vânzarea acțiunilor RomTelecom.
Criteriile de evaluare ale comisiei au fost experiența în vânzarea de acțiuni ale societăților de telecomunicații (55 puncte), resursele alocate proiectului (40 puncte), precum și modul de abordare și planul de lucru (5 puncte).
Consultantul va avea la dispoziție conform contractului un termen de 6 luni pentru prezentarea raportului și a soluțiilor pentru finalizarea privatizării Romtelecom, termen care poate fi prelungit cu încă șase luni.
În funcție de strategia elaborată de consultant, care va hotărî nu numai pachetul de acțiuni care va fi vândut ci și momentul, Guvernul României va adopta modalitatea de efectuare a privatizării RomTelecom, ministrul comunicațiilor și tehnologiei, Dan Nica, estimând că procesul de privatizare ar urma să fie finalizat până la sfârșitul anului 2002.
Firmele care au mai participat la licitația organizată de MCTI au fost SG Conseil Pays Emergents și JP Morgan, care au solicitat un comision de 2,5% din valorea acțiunilor vândute, respectiv 1,5% sau 2 milioane USD. SG Conseil s-a clasat pe locul 2, iar JP Morgan nu a fost clasată pentru că oferta nu corespundea cerințelor exprese prevăzute în documentația de elaborare, adică prezentarea în cadrul ofertei financiare doar a unui procent din acțiunile vândute, nu și o sumă minimă.