.

Iată că și angajații din poștă și comunicații se solidarizează cu colegii din Finanțe, Sănătate, Educație și Administrație, participând la toate acțiunile de protest ale acestora. Protestatarii cer Guvernului să înlocuiască aroganța, sfidarea și amenințările cu soluții concrete la problemele cu care se confruntă oamenii. Gravitatea acestei situații de blocaj cvasi-general va duce la mutații importante în peisajul politic. România stă pe o bombă a cărei fitil aproape că s-a consumat. Inconștiența paranoică a Guvernului prezidat de Băsescu a consumat toate resursele de deznădejde ale oamenilor. Acum se pare că intrăm în faza de incoerență socială, de anomie, când efectele legilor dispar și se instaurează lent, dar sigur, fărădelegea.

Sindicatele se coalizează împotriva Guvernului

Federația Sindicatelor din Poștă și Comunicații (FSPC), ce reprezintă interesele a peste 30.000 de membri de sindicat din Poșta Română, se solidarizează cu acțiunile de protest ale angajaților din sectorul bugetar - funcționari publici și personal contractual, polițiști, angajați din învățământ sau din sănătate, au anunțat astăzi reprezentanții Blocului Național Sindical, conform Mediafax. Reprezentanții FDPC au anunțat că membrii organizației vor participa la toate acțiunile organizate în solidaritate cu colegii din sectorul bugetar, precum și la protestele decise deja de confederațiile sindicale naționale. Sindicaliștii din Poștă și Comunicații spun că dacă acțiunea de protest a angajaților din sectorul bugetar va continua și săptămâna viitoare, vor organiza pichete la toate sediile de prefecturi din țară, iar în București vor avea loc acțiuni în fața ministerelor unde se desfășoară conflictele de muncă. Aceștia au precizat că dacă la nivel de confederații sindicale se va decide declanșarea unor greve de solidaritate, Federația Sindicatelor din Poștă și Comunicații va participa la acestea. Sindicaliștii din Poștă și Comunicații solicită membrilor Guvernului „să renunțe la atitudinea de aroganță, nepăsare și batjocură față de suferințele și revolta unor categorii din ce în ce mai largi ale populației, fie că sunt salariați sau sunt pensionari". Aceștia mai cer Guvernului să înlocuiască „refuzul dialogului, batjocura, sfidarea și amenințările, cu soluții și măsuri pentru problemele cu care se confruntă majoritatea românilor aflați în pragul disperării din cauza imposibilității de a-și mai asigura traiul zilnic, chiar și la un nivel de minimă subzistență".

Protestele spontane se întind în toată țara

Totodată, reprezentanții Federației Sindicatelor din Poștă și Comunicații susțin că resping ferm „orice încercare de diminuare a veniturilor sindicaliștilor din Poșta Română, cu atât mai mult cu cât majoritatea angajaților Poștei au veniturile cu peste 30% sub venitul mediu pe economie". Aceștia avertizează guvernanții că orice astfel de încercare va atrage după sine acțiuni de protest ample și foarte dure. Protestele spontane s-au extins în toată țara, mii de angajați de la administrațiile financiare, din trezorerii, din casele de pensii, din direcțiile de ocupare a forței de muncă, din casele de asigurări de sănătate, din asistență socială și din biblioteci oprind lucru, joi dimineață, în semn de solidaritate cu angajații de la Ministerul Finanțelor. Peste 500 de angajați de la administrațiile financiare de sector din Capitală și de la trezorerii protestează în fața Ministerului Finanțelor Publice, aceștia alăturându-se, joi dimineață, celor aproximativ 200 de angajați ai instituției care de 24 de ore protestează pe holurile instituției.

Oficialii sunt încă paralizați

Ministrul Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, ministrul Administrației și Internelor, Traian Igaș, și președintele ANAF, Sorin Blejnar, au discutat la Guvern cu premierul Emil Boc despre protestele angajaților pentru neplata stimulentelor. La finalul discuțiilor de la Guvern, Ialomițianu s-a întors la Ministerul Finanțelor, spunând că va discuta, la ora 12.30, cu sindicaliștii. Ultima rundă de discuții între Gheorghe Ialomițianu și liderii sindicali s-a încheiat fără rezultat, în noaptea de miercuri spre joi, după aproximativ patru ore, ministrul afirmând, încă o dată, că stimulentele trebuie acordate pe criterii de performanță, celor care reduc evaziunea fiscală. Acțiunea angajaților de la Ministerul Finanțelor a declanșat proteste în cascadă. Joi dimineață, au încetat activitatea, pentru a doua zi consecutiv, angajați din Cluj, Iași, Prahova, Buzău, Timiș, Constanța, Brașov, Vaslui, Neamț, Galați, Alba, Arad, Gorj, Dâmbovița, Argeș, Bihor, Covasna, Bistrița-Năsăud, Harghita. La București, angajații Casei de Pensii au oprit, joi dimineață, activitatea, însă aceștia au revenit la muncă după ce au discutat cu ministrul Muncii, Ioan Botiș. Și angajații de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și de la Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București au oprit activitatea, joi, de la ora 9.00 și au ieșit pe holurile instituției, cerând să primească drepturile salariale care le-au fost sistate. Reprezentanții acestora discută cu ministrul Ioan Botiș. Unele confederații sindicale și federațiile din educație au anunțat că îi susțin pe angajații care protestează și au cerut Ministerului Finanțelor, ANAF și Guvernului să plătească de urgență stimulentele salariale. Liderii sindicali au anunțat că, din cauza nemulțumirilor care s-au adunat în timp, vor fi proteste în cascadă în toată țara, iar sindicatele nu îi mai pot opri pe oameni, care își cer drepturile.