.

Ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Dan Nica, împreună cu o delegație formată din reprezentanți ai Guvernului și ai mediului de afaceri din România, au participat la Conferința Ministerială 'Societatea Informațională '“ Conectând Europa', inițiată de Comisia Europeană (3-4 iunie 2002, Liubliana, Slovenia). Conferința a înregistrat 400 de participanți, între care 30 de miniștri din țările candidate și din statele membre al Uniunii Europene.
Conferința a fost un prilej de evaluare a îndeplinirii planului de acțiuni e-Europe+ destinat celor 13 țări în curs de aderare la UE și de discutare a impactului pe care economia bazată pe cunoaștere îl are asupra evoluției fiecărei țări. În urma conferinței va fi emis primul raport cu privire la progresul în privința implementării planului de acțiuni eEurope+, din punct de vedere al dezvoltării economiei bazate pe cunoaștere, modernizării serviciilor publice și al inițiativelor pentru micșorarea discriminării în privința accesului la noile tehnologii.
Pe 2 iunie 2002, ministrul Dan Nica a avut o întâlnire cu Ministrul pentru Societatea Informațională din Slovenia, Pavel Gantar, căruia i-a prezentat proiectele de e-Government inițiate de România, precum și strategia de trecere la Societatea Informațională. Cu acest prilej, Ministrul Nica a adresat ministrului sloven invitația ca Slovenia să devină parte semnatară a Memorandumului privind e-Governance, semnat anul trecut la București, înțelegere la care au luat parte 6 dintre țările din Sud-Est-ul Europei.
'Acest Memorandum pune bazele unei mai eficiente colaborări interstatale în domeniul guvernării electronice și creează premisele selectării celor mai bune soluții specifice acestei zone, atât din punct de vedere al serviciilor Societății Informaționale în general, cât și în ceea ce privește compatibilitatea cu structurile guvernamentale și serviciile europene,' a arătat Dan Nica.
Pe 3 iunie 2002, în cadrul Conferinței Ministeriale, ministrul român a susținut o prezentare în sesiunea 'Societatea și Economia bazate pe cunoaștere', sesiune în care au mai luat cuvântul miniștri din Slovenia, Cehia și Ungaria. Ministrul român a prezentat proiectele de e-Government implementate în România, cadrul legislativ armonizat cu aquis-ul comunitar, precum și proiectele în domeniul guvernării electronice pe care România le va desfășura în acest an.
La Liubliana au fost prezentate și evaluările Comisiei Europene în ceea ce privește accesul la servicii publice în format electronic la nivelul țărilor candidate la aderare: 37% este procentul ofertei de informații on-line; 13% interacțiunea unilaterală folosind Internetul; 7% interacțiunea bidirecțională; 1% tranzacții on-line; serviciile nu sunt disponibile în 32% din cazuri; există proiecte pentru diferite initiațive on-line în 9% din cazuri. 'Acești indicatori dau măsura ritmului de trecere a țărilor candidate la Societatea Informațională. Este important să cunoaștem numărul de calculatoare disponibile pe cap de locuitor, desigur, dar este mult mai relevant să ne ghidăm după numărul de aplicații disponibile, după conținutul disponibil on-line, precum și după serviciile care pot fi oferite în format electronic cetățenilor sau mediului de afaceri,' a apreciat Dan Nica.
În cadrul Conferinței Ministeriale, 14 orașe europene s-au alăturat inițiativei 'Primarii din întreaga lume într-un dialog global al orașelor despre Societatea Informațională' '“ 'Global Cities Dialogue', inițiativă care propune crearea unui cadru pentru acțiuni la nivel local, în care să se implice toate orașele interesate să colaboreze pentru a concretiza, la nivelul administrației locale, potențialul Societății Informaționale, bazate pe o dezvoltare fără excluziune socială. Orașele Bacău și Galați au devenit și ele parte a acestei inițiative, care cuprinde peste 100 de orașe din 38 de țări.
Principala problemă semnalată în cadrul conferinței de la Liubliana a fost legată de accesul la Internet, care este mult limitat de costurile legate de conectare, de existența infrastructurii disponibile efectiv, de costul echipamentelor - aceștia fiind factorii considerați restrictivi - și s-a propus acordarea unei mai mari atenții creării de puncte de acces public la Internet (mai ales în zonele rurale) și dezvoltării potențialului de e-educație, pornind de la dotarea cu calculatoare conectate la Internet a școlilor și până la dezvoltarea programelor de educație la distanță. A fost propusă introducerea, între obiectivele planului eEurope+, a unui capitol referitor la criminalitatea informatică și la politicile de securitate în acest domeniu.

Expoziția de aplicații
e-government
Pe 4 iunie 2002, Ministrul Dan Nica a avut o întâlnire cu Erkki Liikanen, Comisar al Comisiei Europene pentru Societatea Informațională, pe care l-a invitat să viziteze, în expoziția de aplicații de e-Government organizată în cadrul Conferinței Ministeriale Europene de la Liubliana, sistemul electronic de achiziții publice, cu care România este prezentă în această expoziție. Rezultatele obținute de acesta în primele 3 luni de la lansare: peste 2500 de licitații închise, alte 1500 aflate în desfășurare și economii medii de aproximativ 30% la achizițiile guvernamentale.
'În primul rând, cei care doresc să participe la licitațiile organizate de instituțiile guvernamentale pot afla, cu costuri foarte mici, informații despre aceste licitații. În al doilea rând, în ceea ce privește Guvernul, sistemul garantează accesibilitate și transparența totală a operațiunilor. Ceea ce am văzut este impresionant, sistemul funcționează pe baza unor tehnologii de ultimă oră. Sunt sigur că aceasta este metoda pentru ca guvernul să economisească bani și pentru ca administrația publică să devină mai transparentă. Aceasta este zona în care administrația publică poate beneficia cel mai mult de tehnologia informației. România este pe calea cea bună,' a declarat Comisarul Erkki Liikanen.
Expoziția de aplicații e-Government a creat posibilitatea cunoașterii directe de către participanți a 'celor mai bune practici' în materie de e-Government din țările participante, prin demonstrații și exemple concrete de aplicații implementate cu succes în 13 țări: Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Turcia și România.