.

Sudul Europei riscă să piardă o întreagă generație din cauza șomajului cronic, un motiv special de îngrijorare fiind șomajul extrem de ridicat în rândul tinerilor, a declarat președintele Băncii Mondiale (BM), Jim Yong Kim (foto), la Forumul Economic Mondial de la Davos, relatează CNBC, citat de Mediafax. "Printre cele mai mari motive de îngrijorare este șomajul extrem de ridicat în rândul tinerilor, întrucât are implicații nu doar pe termen scurt, ci și pe termen mediu și lung", precizează Jim Yong Kim. Șeful BM a arătat că în unele țări se poate vorbi despre generații pierdute. "Este de neconceput că vom pierde o întreagă generație în unele țări din sudul Europei", a spus Jim Yong Kim. Comentariile sale au venit după ce Enda Kenny, premierul Irlandei, a declarat că șomajul care afectează tinerii este cea mai mare criză din UE.

Organizația Internațională a Muncii a publicat luni un raport în care se arată că circa 74,5 milioane de tineri cu vârste de 15-24 de ani erau șomeri în 2013, la nivel mondial. Numărul șomerilor este cu 1 milion de persoane mai mare decât în 2012 și aduce rata șomajului în rândul tinerilor la 13,1%, la nivel global. Directorul general al Organizației Internaționale a Muncii, Guy Ryder, a declarat la Davos că "gorila din salonul de la Davos" este piața muncii, sau mai degrabă lipsa locurilor de muncă la nivel mondial. Kim a spus că liderii mondiali pot învăța din modelul elvețian, în care numai 25% dintre tineri merg la colegii, iar restul intră în programe de ucenicie și de training vocațional. "Exită modele care să fie aplicate în această situație. Credem că țările sudice trebuie să le urmeze rapid", a adăugat șeful BM.

El a mai spus că, după anunțul Rezervei Federale (Fed) americane privind începerea retragerii măsurilor de stimulare a economiei, există oportunitatea poentru multe țări să înceapă să facă reformele necesare pentru îmbunătățirea climatului de afaceri, reducerea deficitelor de cont curent și a deficitelor bugetare.