.

Compania românească Direct One S.A. va prelua controlul asupra Netcity Telecom, operatorul rețelei subterane pentru fibră optică a Municipiului București. Operațiunea survine în urma acordului semnat cu către UTI Netcity Investment BV și UTI Grup SA, companiile ce dețin 100% din acțiunile operatorului. Tranzacția presupune achiziția pachetului integral de acțiuni de către Direct One S.A., furnizor independent și neutru de infrastructură de fibră optică pentru telecomunicații, controlat de antreprenorii români Teofil Mureșan si Simion Mureșan. Finalizarea tranzacției urmează etapele legale și face obiectul aprobării Consiliului Concurenței.  

Cine este Direct One
Direct One operează o rețea aeriană națională de fibră optică în lungime de peste 5.500 km și asigură exclusiv conexiuni între orașe.

“Suntem entuziasmați de perspectiva achiziției Netcity care permite unei companii 100% românești să se extindă pe piața locală a infrastructurii de telecomunicații, dorința noastră fiind să servim nevoile tuturor operatorilor telecom într-un mod echidistant și transparent. Sperăm, de asemenea, că vom putea extinde rețeaua existentă în condiții de fezabilitate economică, cu respectarea legislației aplicabile”, susține Marian Pantazescu, Președintele Consiliului de Administrație al companiei Direct One.

Cine este Netcity

Netcity Telecom este operatorul rețelei metropolitane „Netcity”, fiind responsabil cu proiectarea, realizarea și operarea acesteia, în baza unui contract de concesiune semnat în 2008 cu Primăria Municipiului București pe o perioadă de 49 de ani. Rețeaua suport de infrastructură pentru fibră optică are în prezent o lungime de aprox. 1.000 de km, fiind pusă la dispoziția operatorilor telecom ce oferă servicii pe teritoriul Municipiului București.

Cine au fost consultanții tranzacției

KPMG Romania a fost consultantul financiar al vânzătorilor Netcity. Bogdan Văduva, Partner M&A la KPMG, ne declară: “Suntem mândri că am condus cu succes procesul de vânzare al companiei deoarece este una dintre cele mai importante tranzacții din sectorul local telecom din ultimul deceniu.” Pentru aspecte financiare și de taxe, cumpărătorii au fost asistați de către compania de consultanță PwC. Pentru aspecte legale, asistența cumpărătorilor a fost asigurată de către Țuca, Zbârcea și Asociații iar cea a vânzătorilor de către Leaua și Asociații.

Context
Pentru o mai bună documentare a subiectului, vă sugerăm să vizionați video-urile Conferinței Piaţa serviciilor de acces la infrastructura telecom din Capitală, organizată și moderată de către revista COMUNICAȚII Mobile, pe 16 aprilie 2013. Consiliului Concurenţei (CC) demara, în luna martie 2013, o analiză privind piaţa serviciilor de acces la infrastructura telecom de la nivelul Capitalei, pentru a identifica poziţia şi puterea fiecărui operator relevant. ANISP a acuzat (în februarie 2013) Netcity Telecom că a transformat reţeaua metropolitană telecom din Bucureşti într-un monopol şi, prin creşterea abuzivă a tarifelor de acces, de la 85 de euro/km lunar, la 185 de euro, operatorii mici și mijlocii vor falimenta, concurenţa va fi afectată, iar preţurile pentru utilizatorii finali vor fi evident majorate. Din calculele ANISP, operatorii care utilizau reţeaua Netcity trebuiau să plătească un tarif de acces de cel mult 30 euro/km/lună, adică de peste 6 ori mai puțin decât se plătea în 2013. În replică, Netcity susținea că dezvoltarea serviciilor internet în București a avut loc şi datorită dezvoltării fără precedent a reţelelor telecom, fără costuri de închirirere sau ocupare a domeniului public. Conflictul dintre ANISP și Netcity era deschis și atinsese un nivel critic, urmând ca CC și ANCOM să emită puncte de vedere autorizate în urma analizei și investigației situației existente în piață.

Cele 10 întrebări esențiale ale Conferinței, valabile și azi
• Cum s-a schimbat paradigma furnizorilor de servicii de comunicații în ultima decadă?
• Este modelul de business al furnizorilor de Internet din România fiabil și pentru următoarea decadă?
• Au rămas serviciile de internet o nișă nesustenabilă în fața furnizorilor de servicii multi play?
• Dacă serviciile telecom au devenit o comoditate, de ce nu există un standard obligatoriu prin care constructorii imobiliari să includă infrastructura telecom printe celelalte utilități (apă, gaz, energie electrică)?
• Cum arată concurența dintre operatorii mari și cei mijlocii și mici? Există utilizatori mari, mijlocii și mici?
• Care sunt atu-urile pieței autohtone de infrastructură de rețele de comunicații, dar obstacolele în dezvoltarea pieței IT&C?
• Modelul unei rețele metropolitane se bazează pe un număr mare de clienți. Cât de viabilă e ideea unei rețele metropolitane cu doar câțiva clienți, fie ei și mari?
• Poate fi Netcity un exemplu de urmat și în celelalte mari orașe ale țării (Cluj, Timișoara, Iași, Brașov, Ploiești, Constanța, Bacău, Pitești, Sibiu, Craiova etc.)?
• Cum putem să beneficiem de noile rețele metropolitane pentru a atrage fonduri europene?
• Care sunt modalitățile de raliere la politicile guvernamentale și comunitare pentru a atinge nivelul European de dezvoltare la orizontul 2020?

 

Sursa: Ion VACIU