.

În ciuda semnalelor de alarmă produse de eșecurile din această vară, tehnologia 3G este departe de a fi pe cale de dispariție. Primul terminal produs de liderul de industrie, Nokia Corp., va fi lansat pe 26 septembrie, dar nu va fi livrat în cantități mari înainte de 2003. Operatorii europeni vor comanda echipamente 3G în jur de 1,5 miliarde USD anul acesta și 5,5 miliarde anul viitor, estimează firma de brokeraj WestLB Panmure, citată de revista 'BusinessWeek' din 2 septembrie 2002. Construirea rețelelor continuă și ea, deși într-un ritm mai lent decât s-a prevăzut inițial. În Spania, de exemplu, Telefonica Moviles a instalat, deja, 750 de stații de bază 3G Ericsson în 21 de orașe pentru o lansare, probabil, anul viitor. Testele de rețea se desfășoară în peste 20 de țări europene, iar până la sfârșitul acestui an ar trebui să fie lansate servicii comerciale în Marea Britanie, Finlanda și Italia. 'Nu se pune problema dacă fenomenul 3G va avea loc. Este deja aici, printre noi', afirmă analistul Per Lindberg de la firma de brokeraj Dresdner Kleinwort Wasserstein.
Ceea ce s-a prăbușit nu a fost 3G în sine, ci viziunile supraestimate asupra potențialului acestuia, mai ales cele privitoare la veniturile explozive. 3G era văzut ca răspunsul Europei la un Internet dominat de americani, o nouă revoluție mobilă care ar fi urmat să genereze o pleiadă de aplicații atrăgătoare - de la indici bursieri fluctuanți la clipurile video live de la meciurile de fotbal. La această oră, nimeni nu mai crede că asemenea servicii ar determina vreo creștere semnificativă în viitorul apropiat. Grupul londonez de studii telecom, Yankee, prevede că veniturile operatorilor din alte servicii mobile de date decât mesageria vor atinge doar 12 miliarde USD până în 2005.
Dacă așa stau lucrurile, de ce ar mai construi cineva rețele 3G? Într-o anumită măsură, operatorii se conformează, pur și simplu, acordurilor din licențe care le cer să atingă o anumită acoperire. Dar 3G demitizat mai înseamnă ceva: o actualizare nu foarte sclipitoare, dar extrem de scumpă, a celei mai de succes rețele mobile din lume. Executivii telecom nu cheltuiesc bani grei doar ca să își împlinească visele legate de Internet. Pe scurt, sistemele mobile digitale actuale aproape nu mai fac față, iar în multe arii urbane, rețelele sunt pe punctul de a rămâne fără spectru de frecvențe. Operatorii au nevoie de 3G pentru a face față creșterii normale a traficului mobil, chiar și fără servicii de date extravagante. 'Este o necesitate, nu un lux', punctează un analist de la Yankee Group.
Se înțelege că prețul 3G a fost mult umflat și că taxele de licență au fost absurde. Dar tehnologia are avantaje tehnice de netăgăduit. Poate transporta de 20 de ori mai multe apeluri vocale într-o cantitate dată de spectru decât rețelele digitale curente. Rețelele 3G vor costa, în cele din urmă, de 7 ori mai puțin decât a costat instalarea rețelelor 2G pentru o capacitate vocală egală. Mai mult, experții spun că, folosit la nivel optim, 3G poate reduce cu 30% costurile de operare pentru serviciile convenționale de voce și mesagerie. Acesta este un stimulent puternic pentru o afacere care se luptă să își mărească profitabilitatea și să găsească noi surse de venit.
Văzut astfel, 3G seamănă, mai mult, cu oricare altă cheltuială de capital de rutină, dar mai riscantă. Producătorii de chip-uri vor cheltui 23 miliarde USD, anul acesta, pe noi echipamente de semiconductori, deși vânzările au scăzut cu 32% anul trecut. În ciuda vremurilor tulburi, industria aeronautică a comandat avioane în valoare de 189 miliarde USD la Boeing și Airbus Industries, ce urmează a fi livrate în următorii 5 ani. Toate acestea sunt exemple de companii ce mizează sume masive pe cererea viitoare, fiind încredințate că noile tehnologii le vor reduce costurile de operare și vor mări profitabilitatea.
3G în Europa s-ar putea să nu își plătească niciodată prețul de 300 miliarde USD numai din servicii în creștere organică. Dar, ca și în cazul actualizării fabricilor de chip-uri sau a flotelor aviatice, operatorii trebuie să adopte cele mai noi tehnologii, altfel riscă să fie întrecuți de rivalii mai puternici. Înainte de a da un verdict negativ, este esențial de luat în calcul cât va putea supraviețui industria fără 3G.