.

Xerox România a împlinit anul acesta 45 de ani de când a intrat pentru prima oară în țară. În aproape jumătate de secol de operațiuni în România, Xerox a avut o contribuție majoră la dezvoltarea pieței IT locale, compania fiind pionier al faxului, al echipamentelor laser, al imprimării color și al serviciilor de management al documentelor. Istoria companiei în România începe în anul 1968. A fost printre primele companii care intrau în țară, sub denumirea de Rank Xerox, cu un singur echipament și doi angajați români, având sediul în Hotelul Capșa din București. Rank Xerox aducea în România expertiza companiei mamă de peste 60 de ani și primele copiatoare care realizau o pagină în câteva minute bune, fiind nevoie și de operator. Printre primele aparate (manuale și automate) aduse de Xerox în România s-au aflat: Rank 422, 1824, 914, 720,1000, 1385, 660 și 3600.

"La vremea aceea, copierea unei pagini dura destul de mult, pentru că procesul era manual, depindea de îndemânarea și hărnicia operatorului", spune Petre Rauca, National Technical Specialist, Xerox România, angajat al companiei din 1980.

"Primul echipament învățat de mine atunci când m-am angajat, în 1979, a fost Rank Xerox 813/660, care scotea până la 13 copii alb-negru pe minut, iar mai târziu, cu ajutorul Rank Xerox 914/720, ajungeam până la 15 copii pe minut", își amintește Lucian Negoiu, National Technical Specialist, Xerox România.

„Istoria de 45 de ani a Xerox în România reprezintă povestea unor oameni și fapte", spune Dan Tudose, Inginer de Service Xerox România, angajat al companiei din 1979. „Oamenii au construit imaginea de astăzi a Xerox, prin pricepere, devotament și curajul de a spune că se poate."

Începând cu anii ’80, tehnologia Xerox a avut o evoluție rapidă. Astfel, în 1980, Xerox aducea primul fax în România, Telecopier TC400, care trimitea o pagină în cca. 4 - 6 minute. Astăzi, faxul este doar o funcție încorporată în aproape toate multifuncționalele moderne Xerox, iar o pagină poate fi trimisă în câteva secunde.

În 1986, Xerox lansează în România primul echipament laser, o imprimantă alb-negru, Xerox 3700, care aduce viteza și calitatea imprimării la un nivel superior.

De la imprimarea laser până la cea color nu a mai fost decât un pas. Astfel, la începutul anilor ‘90 Xerox aduce în țară primele echipamente color - copiatorul color Xerox 5775 și imprimanta color Xerox 4900, care au fost foarte bine primite de piață.

Având un portofoliu de tehnologii performante pentru vremea respectivă, Xerox trece în foarte scurt timp la următorea etapă, cea a serviciilor. La sfârșitul anilor ’90, Xerox era prima companie care promova serviciile de management al documentelor. Le oferea clienților săi nu doar echipamente, tehnologii de ultimă generație, software-uri avansate, consumabile originale, diverse tipuri de hârtie și suporturi speciale de imprimare, ci și pachete de servicii - de la cele de management al documentelor pentru mediul de birou, la scanarea și arhivarea tuturor documentelor pe care le folosește o companie pentru a le ajuta să își optimizeze activitatea.

"Xerox a început să vorbească pentru prima oară despre beneficiile serviciilor de management al documentelor în anul 1997, aducând astfel un plus de valoare fiecărui echipament al său și, implicit, companiilor care foloseau tehnologiile noastre", afirmă Gabriel Pantelimon, Country General Manager Xerox România. "Astăzi, Xerox este lider mondial în serviciile de management al documentelor și de gestionare a proceselor de business, toate acestea fiind susținute de o întreagă gamă de echipamente multifuncționale și instrumente software, adaptate pentru toate tipurile de companii."

Alături de distribuitori, parteneri strategici și reselleri autorizați, Xerox România ajută companii de toate mărimile să obțină cele mai bune rezultate în lucrul cu documentele. Xerox dezvoltă și optimizează permanent serviciile și produsele sale și implementează programe și acțiuni pentru partenerii săi. Xerox Partner Print Services (XPPS) - un program care ajută IMM-urile prin intermediul rețelei de parteneri să își eficientizeze business-urile și - High Tech Alliance care sprijină clienții finali în privința optimizării proceselor de business, prin formarea unor alianțe strategice cu integratorii - sunt doar două dintre aceste programe.

Pentru ca toți clienții săi să beneficieze de servicii la cele mai înalte standarde, Xerox a lansat și două centre – unul de imaging, în 2007, care asigură servicii de digitizare, procesare automată a facturilor și indexare a documentelor bancare, atât pentru clienți interni, cât și pentru cei externi - și unul de imprimare a documentelor tranzacționale, la sfârșitul anului 2008.

Inovația a fost unul dintre elementele esențiale ale business-ului Xerox în toți cei peste 100 de ani de existență, compania investind constant în tehnologii și soluții noi. Numai anul trecut, compania a înregistrat 1.215 de brevete în Statele Unite și alte 686 au fost obținute în urma unei colaborări de tip joint venture a companiei în Japonia, Fuji Xerox Co. Ltd. – compania fiind plasată în topul inovatorilor la nivel mondial, IFI Patent Intelligence 2012. Xerox a fost compania care a inventat primul sistem informatic destinat publicului și primul mouse în 1981 sau cea care a înregistrat al șaptelea nume de domeniu pe internet din lume, www.xerox.com.

Pentru mai multe informații despre inovațiile Xerox, click aici.

Despre Xerox România

Xerox România este subsidiară a companiei Xerox, având o activitate pe piața locală de 45 de ani. Compania oferă servicii complete de management al documentelor pentru clienții săi, asigurând un set de beneficii precum reducerea costurilor, preluarea riscurilor de către Xerox și optimizarea proceselor de business care includ documente. Alături de cei 5 distribuitori, 30 de parteneri strategici și peste 500 de reselleri autorizați, Xerox România oferă atât companiilor, cât și clienților individuali soluții, echipamente și media de tipărire pentru administrarea eficientă a documentelor. Pentru mai multe informații, vizitați www.xerox.ro și pagina noastră de Facebook www.facebook.com/XeroxRomania.