.

Tuturor ne place să călătorim, dar oare știm ce trebuie să facem când lucrurile nu merg așa cum am prevăzut? Dacă intervine o urgență, dacă zborul ne este anulat sau dacă pierdem pașaportul… UE are reguli oficiale care face mai ușoară viața călătorilor iar Parlamentul European a realizat acest top 5 al regulilor de aplicat în caz de nevoie. Vacanță plăcută!

Care sunt cele 5 reguli
1. Dacă aveți nevoie de asistență urgentă (medicală, în caz de incendiu, pentru a intra în contact cu poliția) apelați fără nici o ezitare numărul 112, apelul unic de urgență în întreaga UE, operațional și în țări din afara UE, precum Elveția și Africa de Sud. Dacă vă dispare copilul, acasă sau în altă ţară din UE, puteţi suna la 116000, linia telefonică pentru copii dispăruţi. Acest număr poate fi apelat din majoritatea ţărilor UE și îl puteţi folosi pentru a semnala dispariţia unui copil. Acest serviciu telefonic a fost creat pentru a sprijini familiile copiilor dispăruţi. Linia de urgenţă 116 000 este în prezent disponibilă în 22 de ţări din UE. Mai multe despre numerele 116 puteți afla la această adresă web.

2. Nu uitați acasă Cardul european de asigurări sociale de sănătate, ce poate fi obținut de la furnizorul național de asigurări. Cu ajutorul acestuia, la nevoie, puteţi beneficia de serviciile acordate de unităţi medicale de stat, în timpul unei şederi temporare pe teritoriul oricărui stat membru al UE, Islandei, Liechtensteinului, Norvegiei şi Elveţiei.

3. Dacă vi se anulează zborul sau călătoria cu trenul, autobuzul sau vaporul sau dacă acestea întârzie (între 1 și 5 ore, în funcție de mijlocul de transport), aveți dreptul la rambursare, asistență (mese sau/și hotel) sau o rută alternativă - în funcție de condiții. Aflați mai multe despre drepturile pasagerilor la această adresă web.

4. Dacă sunteți arestat sau vă pierdeți pașaportul sau aveți nevoie de asistență consulară într-o țară din afara UE, în care România nu are consulat, puteți apela la ambasada oricărui alt stat UE.

5. Nu trebuie să vă închideți telefonul când călătoriți în alt stat membru. De la 1 iulie 2014, puteți vorbi și accesa internetul mai ieftin.

În plus, pe 30 iunie, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord pentru interzicerea costurilor de roaming pentru apeluri, sms-uri și acces internet în alt stat UE începând cu data de 15 iunie 2017.

Încă o dată vacanță plăcută! 

Sursa: Ion VACIU