.

 

Marti, 18 octombrie 2005, la sediul Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a avut loc deschiderea ofertelor pentru instalarea de telecentre in 40 de localitati din mediul rural.

Au depus oferte companiile Euroweb Romania, Mobifon, Orange România, Rartel, Romtelecom si Societatea Nationala de Radiocomunicatii.

ANRC va analiza dosarele depuse de cei 6 furnizori si va desemna, pana, cel mai târziu, la 18 noiembrie 2005, furnizorul de serviciu universal pentru fiecare localitate. Fiecare furnizor de serviciu universal va avea obligatia de a instala, in localitatea sau localitatile pentru care va fi desemnat, cate un telecentru in care toti locuitorii satelor respective vor avea acces la servicii de telefonie, fax si Internet.

Principalul criteriu pe baza caruia ANRC va desemna ofertele castigatoare este costul net (subventia solicitata) pentru instalarea legaturii de acces si a echipamentelor, dar se va tine cont si de:

  • experienta anterioara in furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal pentru care s-a solicitat desemnarea sau a altor servicii de comunicatii electronice;
  • tarifele cu amanuntul ce vor fi practicate in cadrul telecentrului;
  • modalitatea de asigurare a accesului la apelurile de urgenta;
  • furnizarea de servicii suplimentare;
  • asigurarea unor echipamente suplimentare (de ex: copiator);
  • perioada de timp necesara punerii in functiune a telecentrului.

Propunerea financiara va avea o pondere de 70% din punctajul total acordat pentru fiecare oferta.

Costul net al instalarii telecentrului, precum si pentru achizitionarea si asigurarea echipamentelor care vor fi instalate în telecentru va fi compensat de ANRC din fondul pentru serviciu universal. Telecentrele vor fi instalate pana la sfarsitul lunii martie 2006.

Desemnarea furnizorilor de serviciu universal ce vor avea obligatia de a instala telecentre se inscrie intr-un program national multianual lansat de ANRC in 2004, care are ca obiectiv asigurarea accesului la un set minim de servicii de comunicatii (telefonie, fax si Internet) pentru comunitatile din zonele rurale cu grad redus de acces la aceste servicii. Furnizorii care vor fi desemnati ca furnizori de serviciu universal in cele 40 de localitati vor beneficia de parteneriatul autoritatilor locale. Acestea au incheiat deja un antecontract cu ANRC prin care si-au asumat obligatia de a participa la implementarea serviciului universal prin gestionarea si finantarea integrala a operarii la nivel local a telecentrului. Printre principalele responsabilitati asumate de autoritatile locale se numara punerea la dispozitie a spatiului necesar si a utilitatilor, asigurarea pazei, intretinerii si operarii echipamentelor, precum si facturarea utilizatorilor finali. (mai multe detalii).