.

Șansele operatorilor de telefonie mobilă de a continua să contracteze, în ritm alert, noi clienți pe principalele piețe europene sunt limitate. Aprecierea aparține analiștilor telecom, care-și bazează previziunile pe un raport recent, potrivit căruia aproape 75% din populația Europei deține, deja, un telefon mobil.

Europa vorbește de toți banii
Raportul revistei 'Mobile Communications', arată că, la sfârșitul lunii iunie 2002, rata de penetrare a telefoniei mobile în Europa se situa la 74,5%, numărul total al clienților pentru acest tip de servicii fiind de 289,7 mil. de persoane. Raportul remarcă, de asemenea, încetinirea abruptă a ritmului de creștere a noilor contracte, estimând că, de la începutul acestui an, rata lunară de majorare a numărului de clienți a fost mai mică de 0,5%. Pe perioada anului 2000, a fost înregistrată cea mai mare rată lunară de creștere a indicatorului, respectiv de 5,1%. În consecința acestor date, o serie de analiști consideră că operatorii de telefonie mobilă se vor concentra, în perioada următoare, asupra majorării veniturilor medii pe utilizator. 'žDimensiunile bazei de clienți existente, în prezent, reflectă faptul că performanțele operatorilor vor fi alimentate de-acum înainte de creșterea veniturilor medii pe utilizator. Pentru a realiza acest lucru, operatorii se concentrează asupra noilor servicii de transmisii de date, precum cele oferite de telefoanele mobile echipate cu aparate de fotografiat', a declarat Simon Weeden, analist la Goldman Sachs, care a adăugat că dacă evoluția pieței o va permite, moda de Crăciun va fi cumpărarea acestui nou tip de terminale.

Luxemburg - cu 99% '“ cea mai sătulă țară
Cea mai saturată piață din Europa Occidentală este, potrivit 'Mobile Communications', Luxemburgul. Aceasta înseamnă că veniturile locuitorilor aceastei țări sunt ridicate, dar și că numărul celor ce vin în Luxemburg din țările vecine, pentru a lucra, este destul de mare. Un segment important dintre acești angajați își cumpără telefoane mobile din Luxemburg, contribuind la rata de penetrare de peste 99%. Dintre cele mai importante piețe de telefonie mobilă din Europa, cele mai ridicate rate de penetrare se regăsesc în Italia și Suedia, cu un nivel de 89%, respectiv de 84%. În schimb, cu mai puțin de 44%, Gibraltarul are cea mai scăzută rată de utilizare a serviciilor de telefonie mobilă din Europa, ceea ce reflectă adevărul că unii dintre utilizatori își cumpără terminalele din Spania. Europa de Est reprezintă regiunea care reușește să contrabalanseze tendința de încetinire a ritmului de contractare a noilor servicii de telefonie mobilă, înregistrând, la sfârșitul lunii iunie, o majorare de peste 50% a numărului de utilizatori. Aproximativ un sfert din populația țărilor est-europene, respectiv 48 mil., folosește un telefon mobil. Shani Raja, editor al 'MC', avertizează că este posibil ca unii utilizatori să fie numărați de două ori, având în vedere că nu este cunoscut numărul europenilor care dețin mai mult de un telefon mobil.