.

Chiar dacă se crede că despre impozite şi taxe se scrie şi se vorbeşte doar în jurnalele economice specializate, problematicile fiscale au reprezintă un interes autentic  în rândul europenilor. Astfel, 75% dintre cetăţenii comunitari cred că Uniunea Europeană (UE) ar trebui să facă mai mult în combaterea fraudei fiscale, conform unui recent sondaj Eurobarometru din 2016, comandat de către Parlamentul European.

Creşterea transparenței și eliminarea practicilor fiscale necinstite
Lupta pentru o impozitare corectă în UE a fost un punct important pe ordinea de zi a Parlamentului European (PE) cu mult timp înainte de revelațiile LuxLeaks și Panama papers, susţin oficialii PE. Încă de la începutul crizei financiare și economice, deputații europeni au insistat pentru creşterea transparenței și eliminarea practicilor fiscale necinstite. Dosarul PE a urmărit cu mare atenţie activitatea Parlamentului în acest domeniu.


„75% din populația UE așteaptă mai multă acțiune de la UE în combaterea fraudei fiscale; este necesar să reacționăm eficient la această îngrijorare. Parlamentul European conduce această luptă, adoptând propuneri ambițioase și concrete pentru creșterea transparenței fiscale și combaterea evitării plătirii impozitelor, cerând schimburi automate de decizii fiscale între statele membre și rapoarte din partea multinaționalelor pe fiecare țară, dar și o definiție comună a paradisurilor fiscale și acțiuni concrete și puternice. Vom continua să insistăm pe lângă statele membre să-și consolideze politicile fiscale, să-și acopere lacunele și să-și amelioreze coordonarea la nivel UE și internațional. Este vorba de corectitudine față de cetățenii UE”, susţine Roberto Gualtieri, președintele comisiei pentru afaceri economice și monetare.

Reguli de transparenţă publică pentru multinaţionale
În acest sens, imediat după scandalul LuxLeaks, deputații europeni au instituit o comisie specială pentru deciziile fiscale. În raportul final, adoptat în plen în iulie 2016, a doua comisie specială cere un registru UE cu beneficiarii veritabili ai companiilor, o listă neagră a paradisurilor fiscale și acțiuni împotriva regimurilor fiscale favorabile pentru brevete. Comisia de anchetă „Panama papers” își va începe activitatea în toamna acestui an și va evalua felul în care Comisia Europeană (CE) și statele membre combat în mod real spălarea banilor dar și evaziunea fiscală. Inevitabil, eurodeputaţii vor începe să lucreze în sesiunea din toamnă și asupra regulilor de transparență publică pentru multinaționale. Dintre românii care au participat la acest sondaj, 79% consideră că UE ar trebui să facă mult mai mult în combaterea fraudei fiscale la nivel comunitar. Sondajul a fost realizat cu participarea a 27.969 de cetăţeni majori din toate cele 28 de state membre UE, în perioada 9-18 aprilie, fiind organizat în așa fel încât să fie reprezentativ pentru toată populația europeană ca întreg (cca 500 de milioane de cetăţeni UE).

 

Sursa: Ion VACIU