.

Gordon GRAYLISH, Director of Marketing Intel Corporation (EMEA), la Gala Premiilor COMUNIC@ȚII Mobile 2005

Strategia WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) propusă de Intel vizează accesul last mile și soluțiile backhaul, integrarea notebook-urilor, a terminalelor și a noilor dispozitive. Beneficiile aduse de tehnologia fixă WiMAX constau în acces în bandă largă, hotspot-uri, acces în zone rurale, VoIP, supraveghere video, rețele private, rețele ad-hoc de întreprindere, e-learning, consultări de la distanță și monitorizare de la distanță.

Progresul tehnologiei fixe WiMAX indică un număr de peste 100 de operatori care au planificat și au făcut teste 802.16 (2004). Tendințele wireless la nivel mondial arată o evoluție uluitoare de la o penetrare de 10% în 2003 (înaintea lansării Centrino Mobile Technology), la 65%în 2004, 90% în 2005 și previziuni de 96% în 2006. Livrările de PC-uri mobile la nivel mondial au ajuns de la 25 mil. unități în 2001 la 55 mil. unități în 2005.

În viziunea Intel, standardele tehnologice vor co-exista, punctul critic fiind reducerea costurilor. În cazul 3G (WCDMA, HSDPA), vocea va prima, față de WiMAX '“ 802.16e și Wi-Fi '“ 802.11, în care vor prima datele. Lumea e din ce în ce mai mobilă, fapt dovedit și prin aceea că notebook-urile au devenit alegerea consumatorilor în proporție de 15% în SUA, 35% în Europa și 55% în Japonia. În plus, volumul vânzărilor de procesoare și  chipset-uri a crescut de peste 2 ori în ultimii 2 ani.

Tranziția către noua etapă wireless a inclus trecerea de la GSM (la începutul anilor 90, apoi la CDMA la începutul anilor 2000 și apoi către OFDM la mijlocul anilor 2000). Conform Intel, așa numitele killer applications din viața de zi cu zi a unui utilizator sunt accesul la Internet în bandă largă într-o proporție covârșitoare, vocea mobilă și apoi SMS/MMS/email-ul mobil.

Cu ocazia prezenței la București, Gordon Graylish (Intel), alături de Alvarion și MCTI au organizat pe 6 decembrie (cu numai o zi înaintea galei noastre) prima demonstrație publică a tehnologiei WiMAX în România.