.

Comisia Europeană (CE) a lansat, pe 16 decembrie, a doua cerere de proiecte în valoare de 50 de milioane de euro, în cadrul inițiativei „Acțiuni urbane inovatoare”. Liderii oraşelor pot cere și primi finanțare din partea UE pentru proiecte urbane inovatoare. Cererea lansată este valabilă până la mijlocul lunii aprilie 2017.

Priorităţile Agendei urbane a UE
Noua cerere de proiecte, cu un buget de 50 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), va răsplăti cele mai inovatoare proiecte din trei categorii, în conformitate cu prioritățile Agendei urbane a UE: integrarea migranților, mobilitatea urbană și economia circulară. Cererea lansată este valabilă până la mijlocul lui aprilie 2017.

În Viena, a fost înființat un ghișeu unic pentru serviciile publice necesare care să ofere sprijin migranților în vederea integrării în oraș. În Madrid, în cartiere cu rate ridicate ale șomajului, s-au înființat patru centre pentru a crea locuri de muncă în sectoarele energiei, mobilității, reciclării și alimentar, promovând în același timp o economie a solidarității. Acestea sunt două dintre cele optsprezece proiecte câștigătoare ale primei cereri de proiecte din cadrul programului „Acțiuni urbane inovatoare”, lansat anul trecut.

CE oferă oraşelor încredere în forţele proprii
Acum, CE lansează o a doua cerere de proiecte, pentru a răsplăti proiectele cele mai inovatoare dezvoltate de orașe. „Prin această inițiativă, le oferim orașelor posibilitatea să-și transforme ideile în practici concrete, pe care le putem apoi împărtăși la nivelul UE. Și asta pentru că știm că soluțiile la problemele cele mai presante - șomaj, excluziune socială, schimbări climatice, pentru a menționa doar câteva dintre ele - vor veni chiar de la orașe. Obiectivul agendei urbane este a le oferi orașelor încredere în forțele proprii și de a le face auzită vocea”, susţine comisarul pentru politica regională, Corina Crețu.

Scurt istoric al Agendei Urbane
Pactul de la Amsterdam (30 mai 2016) și Concluziile Consiliului din 24 iunie 2016 au lansat Agenda urbană a UE și au stabilit principiile de bază ale acesteia. 12 parteneriate, care constituie nucleul Agendei urbane, le permit orașelor, statelor membre, instituțiilor UE, ONG-urilor și partenerilor comerciali să colaboreze de pe baze egale pentru a îmbunătăți calitatea vieții în zonele urbane. Patru parteneriate-pilot s-au lansat deja în lucru, temele lor fiind includerea migranților, calitatea aerului, locuințele și sărăcia urbană. În conformitate cu prioritățile tematice ale Agendei urbane, inițiativa „Acțiuni urbane inovatoare” pune la dispoziția orașelor din UE resurse pentru finanțarea unor proiecte inovatoare, cu un buget din cadrul FEDR în cuantum de 372 de milioane EUR pentru perioada 2014-2020. În cadrul primei cereri de proiecte, au fost selectate 18 proiecte din 378 de cereri depuse.

Documentare suplimentare
1. Ghișeul unic pentru politica urbană
2. Acțiuni urbane inovatoare
3. Twitter: @EU_Regional, @CorinaCretuEU @UIA_Initiative

Sursa: Ion VACIU