.

Unul din partenerii Omnilogic prezent anul acesta pentru prima oară la conferințele Convergent Networks a fost Airspan Networks, al treilea cel mai mare producător de echipamente de bandă largă wireless din lume, cu peste 300 de operatori din peste 95 de țări folosindu-i soluțiile. Reprezentantul de vânzări în Europa Centrală și de Est al Airspan, Henry Jindrich Muska (foto), care este totodată country manager al Airspan Cehia, a prezentat la evenimentul companiei Omnilogic portofoliul de produse WiMAX lansat de Airspan în martie la CeBIT 2005 sub numele de AS.MAX.

AS.MAX este cel mai larg portofoliu lansat până în prezent de o companie pentru tehnologia WiMAX, cuprinzând 2 tipuri de terminale de abonat (EasyST și ProST) și 4 tipuri de stații de bază (3 de tip punct-la-multipunct - HiperMAX, MacroMAX, MicroMAX - și una de tip punct-la-punct ca soluție integrată de backhaul - PrimeMAX). Toate cele 4 stații de bază folosesc Software Defined Radio (SDR) și pot fi upgradate de la standardul WiMAX fix la cel mobil, suportând conexiuni nomade (i.e. la dispozitive, nu la locații) la laptopuri, PDA-uri și alte dispozitive portabile suportate de viitorul standard WiMAX mobil, IEEE 802.16e.

Terminalul EasyST este primul modem WiMAX cu antenă de interior cu auto-instalare din lume, cu care utilizatorii își pot conecta în câteva minute computerele, laptopurile și telefoanele cu capabilități Internet direct la rețelele WiMAX ale operatorilor. Proiectat pentru piața rezidențială și a micilor afaceri, EasyST este și primul dispozitiv WiMAX cu voce-date integrate (2 linii de voce și o conexiune Ethernet). În plus, el poate acționa și ca un punct de acces Wi-Fi 802.11. Varianta profesională EasyPro este pentru firme mari și este proiectată pentru instalare exterioară de către specialiștii operatorului. Ambele terminale funcționează cu orice tip de stație de bază certificată WiMAX. În ce privește prețurile, Jindrich Muska anticipează că ele vor scădea rapid odată cu producția de masă a chip-urilor pentru WiMAX.  De exemplu, un modem care azi costă 350-400 USD poate ajunge la 150 USD în 2006. O stație de bază hiperMAX costă astăzi între 20.000 și 28.000 USD. Pentru acoperirea indoor, produsele AS.MAX asigură transmisii pe o rază de cca. 300 m (până la primul perete), iar pentru exterior - cca. 2,5 km (pe teren fără obstacole).

Produsele AS.MAX se află acum în teste cu furnizorii de servicii și vor fi certificate în iulie 2005, când se deschid laboratoarele Forumului WiMAX. Airspan este membru fondator al Forumului. Prima rețea comercială WiMAX cu echipamente Airspan va fi lansată comercial în decembrie 2005 în tot orașul Tokyo, pentru operatorul Yozan, care va plăti peste 12 mil. USD pentru această rețea. Yozan va instala inițial 600 de celule în centrul orașului și va extinde treptat acoperirea în restul zonei metropolitane și în 8 "prefecturi" înconjurătoare. Recent, Airspan a anunțat și 2 parteneriate OEM (original equipment manufacturer) cu Marconi și Fujitsu, care vor revinde echipamentele AS.MAX sub brandurile proprii.

Interviu cu Henry Jindrich Muska, Country Manager, Airspan Cehia & Sales CEE, Airspan

C@M: Care sunt obiectivele Airspan Networks în România?
Henry J. Muska: România are o piață de telecomunicații în formare în care nivelul competiției între operatorii locali de bandă largă wireless este deja semnificativ. În economiile în curs de dezvoltare, prioritatea este să asiguri serviciile de telecomunicații de bază comunităților urbane și sub-urbane, urmată de expansiunea serviciilor către alte regiuni. În aceste țări, se întâmplă adesea ca infrastructura subiacentă să nu fie de o calitate suficient de mare cât să permită implementarea la scară largă a serviciilor DSL (digital subscriber line - linii telefonice de abonat) . Soluțiile WiMAX de felul AS.MAX sunt un răspuns practic și eficace la această lipsă prin faptul că vin cu mai multe tipuri de stații de bază în întâmpinarea diferitelor cerințe ridicate de implementările urbane și rurale, ca și cu o gamă de echipamente de abonat (CPE - customer premise equipment) ușor de instalat și avantajoase ca preț. Airspan a implementat deja câteva sisteme FWA în România în banda de 3,5 GHz și lucrează foarte strâns cu partenerii săi locali. Obiectivul cheie este de a mări baza de clienți Airspan în România și de a trece la implementarea AS.MAX, cea mai cuprinzătoare soluție WiMAX actuală. Instalările Airspan existente în România se pot îmbunătăți cu ușurință folosind AS.MAX și mai ales stațiile de bază MicroMAX.

C@M: Care este modelul de business pe care Airspan îl folosește pe piețele în formare și în România în particular?
Henry J. Muska: Airspan are propriile reprezentanțe plasate strategic în lumea întreagă, livrând suport și produse pre- și post-vânzare. De asemenea, Airspan lucrează cu o rețea de parteneri, distribuitori și agenți aleși pentru cunoștințele lor specializate în industria telelecom wireless. Parteneriatul stă în miezul succesului Airspan. Airspan a lucrat în parteneriat cu mulți clienți la implementarea unor soluții BWA în cele 2 Americi, Africa, Orientul Mijlociu, Europa, Asia și Pacific Rim. Construim un nivel accentuat de comunicare și suport operațional rapid în relațiile cu clienții noștri pe care le întărim cu un portofoliu de instrumente verificate de management și planificare. Pentru a fi aproape de clienții noștri, ne folosim de propriile reprezentanțe, localizate strategic în întreaga lume. Nu credem în filosofia "aceeași măsură pentru toți" - conlucrarea strânsă cu clienții noștri ne permite să rămânem alerți la condițiile locale și să livrăm soluții adecvate care răspund și depășesc necesitățile individuale. Filiala cehă servește ca birou reprezentativ pentru o parte din Europa Centrală și de Est, care include: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria, Serbia, Croația, Bosnia&Herțegovina, Macedonia, Muntenegru, Cipru și Turcia. Reprezentanțele cele mai apropiate de Praga se află în Varșovia, St.Petersburg sau Moscova.

C@M: Cum vedeți potențialul pieței WiMAX în România? Vă așteptați ca mai degrabă operatorii de fix sau cei mobili să adopte WiMAX? Ce clienți aveți?
Henry J. Muska: WiMAX va revoluționa piața de bandă largă wireless (BWA), prin standardizarea până acum fragmentatei piețe BWA, prin deschiderea oportunității pentru noi servicii și prin crearea contextului de apariție a unor servicii de bandă largă ubicue, accesibile de oriunde. WiMAX creează o punte între rețelele de linii fixe și cele mobile celulare. Instalând tehnologia WiMAX în rețelele lor de servicii prin linii fixe, operatorii vor putea oferi clienților lor nu numai servicii de bandă largă wireless la puncte fixe  în case și firme, ci și servicii de date nomadice și, în timp, portabile. În egală măsură, operatorii mobili vor putea oferi servicii de date nomadice și portabile la viteze mult mai mari decât este posibil în rețele 3G centrate pe voce și le vor putea tarifa diferit. Airspan crede că WiMAX este un standard foarte important atât pentru operatorii de fix, cât și mobili. În baza întâlnirilor cu jucătorii cheie de pe piața telecom românească, credem că WiMAX va fi adoptat de ambele tipuri de operatori. În unele cazuri, operatorii mobili vor da prioritate  implementării UMTS, ca timpi. Operatorii mobili par să fie mai activi în acest moment în ce privește WiMAX. Lista clienților existenți pentru FWA (FWA - fixed wireless access) tradițional ai Airspan include companiile AccessNet, 2KTelecom, Connex și Idilis.

C@M: Care sunt punctele tari ale ofertei Airspan?
Henry J. Muska: Airspan este mândru să prezinte AS.MAX - cea mai completă gamă de produse WiMAX din industrie, constând din 3 soluții  de stație de bază diferite, soluții de backhaul și o gamă de CPE-uri de interior și de exterior. Familia de produse AS.MAX beneficiază de o combinație unică de caracteristici, asigurând o economicitate optimă și cea mai atractivă propunere de servicii pentru acces în bandă largă fix și nomadic/portabil. AS.MAX este platforma ideală WiMAX pe care să implementezi o soluție broadband bazată pe un standard de industrie. AS.MAX oferă toate avantajele interoperabilității multi-vendor, reducerea costurile la CPE, CPE de interior cu auto-instalare și, de asemenea, face primul pas înspre a oferi suport pentru portabilitatea și roamingul dispozitivelor handheld, marcând cu aceasta intrarea într-o nouă eră a accesului broadband wireless ubicuu, de oriunde. Strategia Airspan pentru WiMAX este să ofere o serie cuprinzătoare de soluții, să susțină co-existența cu produsele actuale și să furnizeze baza unei migrări fără pierderi la IEEE 802.16e (SOFDMA - Scalable OFDM Access) cu ajutorul Software Defined Radio (SDR) și Adaptive Antenna Systems (AAS).

C@M: Luna trecută guvernul român a anunțat că va trece administrația pe standarde deschise. Cât de potrivite sunt produsele Airspan pentru asemenea proiecte?
Henry J. Muska: Odată cu apariția în 2005 a standardului IEEE 802.16 - definit de IEEE și cu suport complet din partea ETSI - WiMAX definește un standard deschis global pentru accesul wireless în bandă largă. WiMAX este o veste bună pentru utilizatorii finali, operatorii de rețele, furnizorii de servicii și producători în egală măsură. WiMAX face posibile noi niveluri de economie și de performanță, aducând o transformare în modelul de business al implementărilor accesului broadband wireless. El creează mediul necesar livrării unor servicii înalte calitativ, multi-megabit la costuri mai eficiente prin aceea că permite crearea unei piețe de desfacere globală și un cadru de inspirație pentru inovație. Airspan este mândru să fie membru fondator al Forumului WiMAX și membru al consiliului Forumului WiMAX.

C@M: Care sunt vitezele maxime ale WiMAX față de celelalte tehnologii BWA?
Henry J. Muska: Sistemele AS.MAX sunt optimizate pentru livrarea de servicii scalabile de tipul vitezelor Multi-Megabit (până la 50Mbps). Ele sunt comparabile cu cele mai rapide linii DSL și mult mai rapide decât 3G (UMTS cu HSDPA și EV-DO).

C@M: WiMAX sau standarde multiple vor domina piața în 5 ani de acum încolo?
Henry J. Muska: Noi ne așteptăm categoric ca  piața de buclă locală wireless (WLL) să fie dominată de WiMAX în 5 ani de acum încolo. Cu toate acestea, nu este clar la ora actuală dacă aceasta va fi prin standardul 802.16-2004 (fix) sau prin standardul 802.16e (mobil).

C@M: Care este scenariul de migrare la WiMAX mobil?
Henry J. Muska: Gama de produse AS.MAX operează ca un bridge de layer 2 și ca atare se poate interconecta direct cu tehnologia Ethernet de distribuție existentă. Administrarea AS.MAX se bazează în jurul SNMP (Simple Network Management Protocol) și un MIB (Management Information Base) publicat, deci administrarea acestei rețele se poate integra cu orice altă rețea bazată pe SNMP.