.

Alcatel a anunțat pe 20 octombrie 2005 crearea Alcatel Mobile Broadcast, o nouă firmă internă dedicată televiziunii mobile. Alcatel intenționează astfel să-și exploateze poziția de lider pe piața soluțiilor video - fixe, cât și mobile - pentru a deveni un jucător important în acest nou segment al furnizării de soluții la cheie pentru New Media.

Olivier Coste va fi președintele noilor operațiuni. Acesta vine din zona de activități spațiale de la Alcatel, unde de la începutul lui 2004 a monitorizat programe mamut, ca Galilei în calitate de vicepreședinte de strategie și dezvoltare a afacerii. Anterior angajării, în 2001, la Alcatel, Olivier Coste a ocupat poziții la Comisia Europeană și în Cabinetul primului ministru francez ca responsabil cu industria.

Lansările de servicii 3G au dezvăluit recent un apetit semnificativ al consumatorilor pentru servicii de TV mobil. Cu toate acestea, deși actualele rețele mobile permit difuzarea unui număr mare de posturi TV, ele sunt limitate ca acoperire și ca număr de utilizatori ce pot primi simultan aceste posturi în interiorul aceleiași celule, arată reprezentanții Alcatel. În consecință, operatorii mobili și distribuitorii de conținut TV iau în calcul mai multe opțiuni de a construi o infrastructură alternativă pentru difuzarea serviciilor TV și multimedia către utilizatorii lor mobili, infrastructură care să fie viabilă economic și să asigure o acoperire cât mai largă posibil.
Noua divizie Alcatel se va concentra pe dezvoltarea tehnologiilor, construirea ecosistemului necesar și promovarea soluției în rândul operatorilor mobili și difuzorilor TV.

Deși un participant cheie în testele privind standardul de televiziune digitală terestră pentru terminale mobile DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handhelds), Alcatel își propune să dezvolte o soluție care combină transmisia prin satelit cu cea prin rețelele terestre, compatibilă cu tehnologiile folosite pe mai multe piețe din Europa, mizând pe formarea unei piețe de masă pentru servicii video pe dispozitive mobile. 'Poziția unică deținută de Alcatel pe piața mobilă și de satelit din întreaga lume ne va ajuta să venim în fața clienților noștri cu o soluție completă și eficientă de TV mobil, bazată pe o ofertă hibridă ce combină acoperirea terestră cu cea prin satelit', detaliază Etienne Fouques, președintele activităților mobile de la Alcatel, care va superviza noua divizie.

Tipul de arhitectură propus de Alcatel este deja funcțional în Statele Unite în serviciile radio digitale XM Radio și Sirius, ca și în Coreea și Japonia în soluțiile SDMB pentru video și MBCO pentru radio. Însă, Alcatel susține că tehnologiile folosite în aceste exemple nu sunt la fel de eficiente ca cele ale Alcatel. Arhitectura acestuia presupune includerea unui chip în dispozitivele mobile care permite recepționarea simultană a semnalelor terestre cu cele prin satelit. Acoperirea națională este asigurată la costuri minime datorită satelitului, în timp ce segmentul de la sol livrează serviciul în condiții optime în arii urbane dens populate, mai ales în interiorul clădirilor. Mai mult, spune Alcatel, acoperirea terestră poate fi îmbogățită cu servicii dedicate de conținut local. Sistemul este complet transparent pentru consumatori, care nu au de reglat nimic pentru a urmări programe TV pe terminalul mobil la trecerea dintr-un oraș într-o zonă rurală sau la drum.

Folosirea optimă a frecvențelor pentru o eficiență maximă în spectru
Soluția Alcatel implementează tehnici de modulare puternice și folosește frecvențe deja disponibile în țările Europei. Aceasta asigură instalarea și lansarea rapidă a serviciilor mobile de difuziune (broadcast - transmisie de la unul la toți, unde sursa trimite o copie a conținutului în toate nodurile, fie că acestea vor s-o primească sau nu) și comunicații, oferind zeci de canale TV și video creând o cerere minimă pe valoroasele resurse de spectru radio. În același timp, soluția garantează oferte multiple și diverse de conținut mobil multimedia în fiecare țară europeană. Mai departe, soluția le oferă autorităților publice o mai mare flexibilitate în gestionarea noilor tehnologii pornite de la televiziunea analogică - HDTV (High Definition TV), CATV etc.

Soluție integrată, în pas cu evoluția rețelelor mobile
Arhitectura de broadcasting a Alcatel se îmbină nativ cu rețelele mobile 3G deja lansate în Europa. Arhitectura folosește frecvențe compatibile cu UMTS și stațiile de bază existente și este proiectată să faciliteze convergența între popularul concept de TV în direct cu noi aplicații mobile de tipul video la cerere sau televiziune interactivă.

În același timp, tehnologiile de comunicații mobile vor continua să evolueze, furnizând tot mai multă lățime de bandă.

Tehnologia WiMAX oferă deja o capacitate impresionantă de 12 Mbps per celulă și, din 2006, le va permite operatorilor să lanseze servicii TV interactive unicast (transmisie punct la punct care cere sursei să trimită o copie individuală a conținutului fiecărui solicitant).

De asemenea, dezvoltarea standardelor de evoluție pentru 3G vor face în final ca rețelele mobile să poată în cele din urmă acomoda servicii multi-casting (transmisie de la o sursă către un grup de destinatari prin intermediul unei singure resurse de transmisie) de înaltă definiție și servicii la cerere.

  • Alcatel este, în prezent, singurul furnizor telecom ce poate combina expertiza necesară în segmentul spațial cu tehnologiile mobile și de broadcast/video pentru a dezvolta noi rețele de televiziune mobilă.
  • Alcatel este astăzi liderul global în soluții Triple Play pentru rețele fixe.
  • Alcatel este liderul de piață în servicii de TV mobil prin UMTS și EDGE datorită soluțiilor sale Packet Video Network.
  • Alcatel Alenia Space, o subsidiară deținută în comun de Alcatel (67%) și Finmeccanica (33%) este liderul de piață în termeni de încărcătură comercială pentru arhitecturi hibride de broadcast digital.
  • Alcatel va furniza funcții video bazate pe viitoarea versiune a standardului WiMAX (802.16e), testele inițiale ale tehnologiei urmând să înceapă la mijlocul lui 2006.
  • Alcatel are un avans considerabil în standardizarea broadcasting-ului TV în rețele evoluate 3G.