.

Compania Alcatel a lansat pe 4 octombrie 2005 două noi aplicații de IPTV, Alcatel 5900 AmigoTV și Alcatel 5900 MyOwnTV, ce le permit furnizorilor de conținut să ofere servicii de televiziune propriilor clienți.

Noile aplicații combină furnizarea de conținut, serviciile de voce și posibilitatea interacțiunii, consumatorii putând să-și îmbunătățească serviciile TV cu conținut personalizat, bazat pe propriile domenii de interes. Dezvoltate pe o platformă software Microsoft TV IPTV Edition, aceste aplicații triple play urmează a fi disponibile pe piață începând din primul trimestru al anului 2006.

Personalizarea canalului TV
Aplicația MyOwnTV de la Alcatel oferă un set de instrumente pe care furnizorii de servicii le pot furniza consumatorilor interesați de crearea și personalizarea propriului canal TV. Astfel, utilizatorii finali își pot invita familia și prietenii la vizionarea propriului canal TV, prin care se pot difuza fotografii de familie și alte forme de conținut video personalizat. Telespectatorii pot deveni astfel și comentatori, actori, directori și chiar creatori de conținut. În plus, guvernele locale, întreprinderile mici și mijlocii și lanțurile de retail, de exemplu, pot utiliza aplicația MyOwnTV pentru difuzarea de conținut multimedia captivant unei audiențe tv bine segmentate, toate acestea via TV.

Aplicația AmigoTV îmbunătățește experiența TV prin faptul că le oferă telespectatorilor un număr de servicii interactive. De exemplu, AmigoTV permite invitarea prietenilor la vizionarea unui program într-o cameră virtuală, chiar dacă aceștia se află la sute de kilometri depărtare. În plus, AmigoTV oferă și o varietate de instrumente ce permit comunicații de voce, conferințe, trimitere de mesaje și animații pe ecran (emiticoane) către prietenii din întreaga lume. 'žTendința de creare a unui conținut personalizat este generată de adoptarea la scară largă a fotografiei digitale și a camerelor video. Utilizând aplicația MyOwnTV, consumatorii pot viziona propriul conținut multimedia alături de prieteni și familie, în orice punct al lumii s-ar afla. Altfel spus, utilizatorii își pot crea propriul canal TV și pot invita pe oricine să vizioneze în direct conținut familial. Astfel, telespectatorii au posibilitatea de a se implica în programele TV, ceea ce transformă vizionările televizuale într-o experiență socială', precizează Michel Rahier, președintele operațiunilor de comunicații fixe de la Alcatel.

IPTV nu înseamnă numai distribuție de conținut. Partea de interactivitate și cea a serviciilor de comunicații îi vor asigura avântul pe piață. Un studiu efectuat de firma de cercetare a pieței Yankee Group, 'žEuropean Connected Consumer Survey 2005', a relevat faptul că aceste servicii prind foarte bine în rândul utilizatorilor broadband. De fapt, 32% dintre respondenți au definit serviciile interactive ca fiind 'žfoarte' atrăgătoare, iar 53% dintre respondenți s-au arătat foarte interesați de programarea la cerere.
În cadrul Broadband World Forum desfășurat în octombrie la Madrid, Alcatel a prezentat elementele hardware și software necesare pentru satisfacerea cerințelor unei soluții IPTV în materie de scalabilitate, fiabilitate și calitatea serviciilor. Demonstrația s-a executat pe o platformă software MicrosoftTV IPTV Edition, ce reprezintă componenta cheie a acordului global de colaborare semnat de Alcatel și Microsoft, proiect destinat accelerării disponibilității serviciilor IPTV către operatorii broadband din întreaga lume. Pe lângă IPTV, în cadrul forumului madrilen au fost prezentate și alte peste zece noi aplicații triple play pentru demonstrarea modalităților în care se va schimba experiența televizuală a viitorilor utilizatori.

Alcatel pregătește prima platformă IP nativă pentru viitorul NGN
Pentru a răspunde numeroaselor solicitări de servicii personalizate și interactive, Alcatel vine în ajutorul operatorilor din întreaga lume în ideea transformării rețelelor, astfel încât să le poată oferi clienților o mai bună experiență în serviciile folosite. Soluțiile Triple Play centrate pe utilizator, de la Alcatel, sunt construite pe baza poziției sale de lider în tehnologia broadband, rețelistică IP, optică, aplicații video și servicii end-to-end integrate. Utilizatorii finali se vor bucura de astfel de servicii deosebite, inclusiv de video on demand, televiziune personală, jocuri online și le vor putea transmite prietenilor din întreaga lume melodii, fotografii și imagini video, simplu și fără probleme, prin intermediul unei game de dispozitive și rețele.

Alcatel a câștigat o experiență vastă în integrarea de servicii și proiectarea de rețele în urma celor peste 30 de implementări IPTV de mari proporții în întreaga lume.
În acest sens, Alcatel a lansat pachetul de voce Intelligent Services Access Manager (ISAM), prima platformă IP nativă ce permite transformarea rețelei triple play și migrarea către NGN. Astfel, compania Alcatel va lansa în Europa soluția Alcatel 7342 Intelligent Services Access Manager (ISAM) FTTU Gigabit Passive Optical Network.

De asemenea, compania franceză a lansat și switch-ul 1850 Transport Service Switch (TSS), prima platformă din industrie ce elimină barierele dintre optică și furnizarea de date.

Alcatel demonstrează IPTV și la București
În octombrie, Alcatel a prezentat și în România serviciul IPTV în cadrul TIB 2005. Cu acest prilej, Iulian Costea, marketing manager IP Solutions Alcatel România, ne-a acordat un interviu despre această alternativă de infotainment pe piața IP de la noi.

Iulian COSTEA - marketing manager IP Solutions Alcatel România:
'În construirea proiectului IPTV, Alcatel a pornit de la o realitate certă, și anume faptul că în prezent există limitări tehnologice în implementările tradiționale (cablul coaxial a ajuns la limita superioară de transport, în sensul în care prin el nu se mai poate transmite un număr nelimitat de canale) și este mult mai evidentă cererea de servicii interactive în segmentul entertainment. În momentul în care trecem la tehnologia pur digitală, bazată pe pachete IP, se înlătură aceaste bariere, existând o multitudine de aplicații ce se pot implementa - de la accesul obișnuit la Internet la telefonia bazată pe protocolul IP, video on demand, pay TV sau personal recorder, care sunt, de fapt, componente ale suitei de aplicații IPTV.

În domeniul soluțiilor IPTV, Alcatel a semnat un parteneriat cu Microsoft pentru soluția end-to-end. Set top box-ul este un element central care se instalează la utilizatorul rezidențial și are la bază chipset-uri Intel, create special pentru software-ul produs de Microsoft. În această ecuație, Alcatel oferă infrastructura de comunicații și partea de integrare, adică punerea cap la cap a tuturor componentelor. Din punct de vedere tehnologic, această soluție este disponibilă și pe piața românească. Chiar dacă astăzi, din perspectiva marketingului, consumatorul român încă nu este dispus să plătească 100 - 200 euro lunar pentru a beneficia de toate serviciile pe care le poate oferi soluția IPTV Alcatel, în viitorul apropiat situația se va schimba. Aici știu că lucrurile depind foarte mult de modul în care dorește operatorul să implementeze serviciile cu plată.

Oricum, IPTV este un serviciu ce vizează clienții rezidențiali, fiind un serviciu de entertainment, dar care se adresează direct operatorilor medii și mari de comunicații și servicii de televiziune. Un operator cu acoperire națională le poate oferi clienților - care trebuie să ajungă la un număr considerabil pentru ca acest business să devină rentabil - o structură modulară, în etape, a serviciului. În această relație, subliniez din nou că trebuie luat în calcul numărul clienților ce trebuie să ajungă la o masă critică, dar și nevoia operatorului de a se diferenția de ofertele competitorilor și care poate face acest lucru cunoscând gama largă și profesională de servicii Alcatel.'