.

Compania Alcatel a anunțat, pe 8 octombrie, semnarea unui contract în valoare de 34,8 milioane euro cu Căile Ferate Slovace (ZSR) pentru a doua etapă a modernizării infrastructurii rețelei telecom a căilor ferate din Slovacia. Proiectul face parte din cadrul acordului în valoare de 74 de milioane euro stabilit de cele două companii în noiembrie 2001, prin care ZSR va putea oferi servicii avansate de voce și date pieței liberalizate a telecomunicațiilor din Slovacia.

Liberalizarea funcționează în Slovacia
În prezent, compania Alcatel implementează, cu succes, prima etapă a proiectului de modernizare. Pe parcursul celei de a doua etape, Alcatel va furniza toate serviciile profesionale necesare îmbunătățirii și extinderii rețelei telecom a căilor ferate slovace care străbate partea de nord a țării și face legătura între principalele orașe, Bratislava și Kosice. Alcatel se va preocupa de integrarea sistemelor de nouă generație de transmisii de servicii SDH, de instalarea cablurilor de fibră optică, de construcțiile civile și de serviciile de reconstrucție pe distanța de 460 de km dintre cele două orașe. Termenul acordat implementării etapei a doua este de 16 luni. 'žPrin intrarea pe piața telecom slovacă, depășim standardele tradiționale în privința căilor ferate și intenționăm să oferim, într-o perioadă scurtă de timp, servicii telecom performante unui segment foarte larg de clienți. Suntem încântați de realizările echipei Alcatel în cadrul primei etape de modernizare a rețelei noastre în partea de sud a țării. Datorită soluției sale complexe de servicii profesionale, competenței pe plan local și experienței sale, Alcatel îndeplinește, cu succes, toate prevederile acordului nostru, ceea ce ne face să credem într-o relație benefică și o colaborare pe termen lung între companiile noastre', a declarat Ladislav Saxa, director general al Societății căilor ferate slovace. În paralel, Frederic Rose, COO al diviziei de servicii a rețelei Alcatel, a afirmat că 'žprin a doua etapă a proiectului, pentru implementarea căreia a fost selecționată compania sa, se confirmă rolul Alcatel de furnizor strategic în vederea dezvoltării infrastructurii telecom. În această situație, și mai ales datorită rezultatelor excelente avute în prima etapă, suntem convinși că vom putea ajuta CFS în realizarea scopului său, și anume câștigarea unei cote foarte importante din piața telecom slovacă'.

Alcatel vizează proiecte de infrastructură
Compania Alcatel construiește și dezvoltă rețele în domeniul comunicațiilor prin intermediul cărora operatorii, furnizorii de servicii și companiile pot oferi orice fel de conținut, de tip voce, date și servicii multimedia, oricărui segment de clienți, oriunde în lume. Alcatel are un portofoliu de produse și soluții de vârf, de la infrastructuri optice complete, rețele de telefonie fixă și mobilă și până la acces în bandă largă. În plus, compania și-a adăugat o divizie de sisteme pentru sprijinirea operațiilor și servicii de mentenanță. Alcatel a construit cea mai largă infrastructură din Europa și America Latină ce cuprinde circa 10.000 de locații pentru cele mai importante rețele de telefonie mobilă din Europa, Asia și America Latină și operează cu principalele rețele din lume. Expertiza serviciilor Alcatel servește tuturor operatorilor telecom, dar și cerințelor telecom ale companiilor ce activează în domenii precum petrol și gaze.

Compania Alcatel activează în peste 130 de țări, iar în 2001 a înregistrat vânzări de 25 de miliarde euro. Societatea de cale ferată slovacă (ZSR) a fost înființată pe data de 1 ianuarie 1993 printr-un decret al guvernului slovac, în urma separării de fosta Cehoslovacie, care a dus la împărțirea Societății de cale ferată cehoslovacă în două societăți independente. ZSR deține 3.665 km de cale ferată. Începând din ianuarie 2002, această societate a fost, la rândul ei, împărțită în Railway Association și Slovack Railways.

Cum stă situația în România
În România, SNCFR a anunțat la începutul anului trecut că își va restructura activitatea legată de infrastructura proprie de comunicații într-o divizie separată - Agenția de Telecomunicații CFR. Din datele furnizate publicității, rețeaua de telecomunicații a SNCFR constă din 4.100 km de magistrală de fibră optică, care susține o magistrală de transmisiuni digitale SDH (Synchronous Digital Hierarchy) cu echipamente PCM, o rețea de telefonie digitală cu servicii integrate tip ISDN (11.730 km de cablu) și 4.776 km de linii telegrafice. Rețeaua de fibră optică, realizată în colaborare cu compania Siemens, este amplasată în zona căii ferate, subteran sau pe partea exterioară a stâlpilor liniei de contact ce alimentează locomotivele electrice și nu este destinată închirierii de capacitate. Rețeaua ISDN, realizată în colaborare cu Alcatel, va fi pusă în funcțiune pe 1 ianuarie 2003, numai pentru uz intern. După liberalizare, CFR intenționează să comercializeze servicii de transmisii de date la viteze de 64-155 Mbps, ca suport pentru comerț electronic, servicii bancare, administrația publică centrală și locală, asigurări, rețele virtuale private, interconectarea rețelelor unor operatori de telecomunicații locale, regionale sau la nivel național.

În plus, în octombrie 2002, Fujitsu Services România (fost ICL - International Computers Limited), o subsidiară a grupului japonez Fujitsu, a finalizat proiectul IRIS (Integrated Railway Information System) pentru Căile Ferate Române în baza celui mai scump contract IT din România - 34 milioane USD - semnat în 1999 și finanțat de Banca Mondială. SNCFR deține 22.201 km de cale ferată, dintre care 14.217 km sunt linii curente și 7.984 km linii de stație de cale ferată.