.

Alcatel a făcut parte din primul val de investitori globali majori atrași în România de înființarea RomTelecom, în 1990, și de lansarea de către Guvernul român a unui program pe 15 ani de liberalizare și modernizare a sectorului telecom autohton. Alcatel România a fost, la rândul ei, înființată în 1991, de către specialistul IT Dan Bedros, devenit CEO al companiei. Primul contract major, în valoare de 300 milioane USD, a constat în instalarea unei rețele de 1,5 milioane de linii pentru RomTelecom. Pe parcursul ultimilor 12 ani, Alcatel a înregistrat o dezvoltare peste așteptări. 'Am început cu mai puțin de 100 de angajați. Astăzi, însă, avem peste 800 de angajați și suntem un jucător major în toate segmentele afacerilor telecom', declară Dan Bedros în ultima ediție a Revistei 'NewsLink', trimestrial editat de Compagnie Financiere Alcatel.
Compania Alcatel deține în România 40% din piața echipamentelor de linii fixe și 45% din cea a echipamentelor mobile. Pe piața semnalizării de cale ferată, Alcatel domină cu 80% din piață. Dan Bedros declară că obiectivul său este să mențină compania în poziție dominantă în toate sferele de afaceri cu telecomunicații. Una din aceste arii este dezvoltarea de software, pe care Alcatel România a transformat-o într-o linie de afaceri de bază, profitând de potențialul autohton dat de cei peste 6.000 de ingineri programatori ce absolvă anual școala în România. Compania a înființat și 2 centre de certificare în care sunt pregătiți și certificați anul, la standarde internaționale, peste 2.000 de ingineri. Pe lângă acestea, Alcatel a înființat și 3 laboratoare ce oferă expertiză tehnică în domenii cum sunt comutarea, testarea și comunicațiile mobile și un centru de competență în comunicații mobile.
În prezent, Alcatel România oferă soluții complete la cheie pentru clienți din toate segmentele pieței de telecomunicații și este pivotul afacerilor Alcatel pentru întreaga regiune central și est-europeană. Compania a câștigat contracte de livrare de infrastructură fixă în Belgrad, Macedonia și de infrastructură mobilă în Kosovo și Bulgaria. Recent, compania a înregistrat succese în noi segmente, prin câștigarea unui contract pentru rețeaua Căilor Ferate Române, constând în instalarea și legarea în rețea a 250 de centrale PBX de-a lungul căii ferate și instalarea unei părți a rețelei de fibră optică, în lungime totală de 4.500 km, pe care Căile Ferate Române intenționează să o folosească pentru a deveni operator de linii fixe. Transelectrica este, de asemenea, interesată și a semnat cu Alcatel un contract de upgradare și modernizare a rețelei sale de comunicații, ce va măsura în final (în 2004) peste 5.000 km de fibră optică. Compania este, de asemenea, furnizorul de echipamente GSM și 3G/UMTS pentru Orange România. Primul contract GSM între Orange România și Alcatel a fost semnat în 1996, infrastructura Alcatel asigurând o acoperire de peste 70% în România pentru operator. Ulterior, Alcatel a livrat și instalat pentru Orange Romania, numai în București, soluția sa completă de infrastructură UMTS Evolium. Primele teste 3G au fost făcute în aprilie 2002, rețeaua 3G pre-comercială din București fiind o premieră în Europa Centrală și de Est. Rețelele pre-comerciale UMTS ale Orange France și Orange Suedia sunt, de asemenea, asigurate de Alcatel.