.

Dizolvarea parteneriatului în mai puțin de 1 an de la începerea operațiunilor este un semn al competiției strânse din industria terminalelor.

Furnizorul francez de echipamente telecom Alcatel a anunțat pe 17 mai că va ieși din societatea mixtă de terminale formată în august anul trecut cu producătorul chinez de terminale TCL Communications, informează Telecoms.com. TCL va cumpăra pachetul de 45% deținut de Alcatel la TCL & Alcatel Mobile Phones (TAMP) în schimbul a cca. 6,4 mil. euro, sub formă de acțiuni TCL, reprezentând o scădere dramatică față de cele 45 mil. euro investite de Alcatel în societatea mixtă cu 9 luni în urmă. După încheierea tranzacției, preconizată pentru sfârșitul lui iulie 2005, Alcatel va deține 4,8% din TLC Communications, iar TAMP va deveni o subsidiară total controlată de TCL.

TCL va continua să producă terminale numai în China, în timp ce filiala europeană a TAMP, cu sediul în Franța, se va reorienta pe vânzări, marketing și suport. TCL va avea în continuare dreptul de a folosi brandul Alcatel pe terminale. Angajații filialei franceze a fostei societăți mixte vor fi transferați pe parcursul a 18 luni, înapoi la Alcatel, ca și activitățile de cercetare-dezvoltare și IPR, pentru care Alcatel va trebui să plătească 20 mil. euro.

Dizolvarea parteneriatului în mai puțin de 1 an de la începerea operațiunilor este văzută de analiștii Ovum ca un semn al competiției strânse din industria terminalelor. Din punctul de vedere al TCL, citat de Dow Jones Newswire, controlul total asupra resurselor TAMP va permite eficientizarea activităților de procurare și cercetare-dezvoltare. Conform Dow Jones Newswire, la momentul începerii operațiunilor, în septembrie 2004, TAMP era evaluată la 100 mil. euro și intenționa să devină unul din primii 5 producători de terminale mobile ai lumii. Pentru aceasta, executivii săi mizau pe larga acoperire geografică, produsele îmbunătățite și economiile de scară. La sfârșitul lui 2004, activele TAMP erau evaluate la 43 mil. USD, conform Bloomberg.

Producătorul de televizoare TCL a investit, prin intermediul diviziei sale de terminale TCL Communications, 55 mil. euro în cash echivalent cu o paricipație de 55% în joint venture, în timp ce Alcatel a participat cu divizia sa de terminale plus cash. Divizia de terminale mobile a Alcatel număra 600 de angajați, avusese în 2003 o valoare estimată de 611 mil. euro și declarase o pierdere de 74,4 mil. euro. TCL anticipa că performanța sa va fi afectată dacă după înființarea societății mixte nu va reuși să răstoarne tendința descrescătoare a diviziei Alcatel. În aceeași perioadă, TCL semna un acord să formeze o societate mixtă de televiziune cu Thomson SA din Franța. Conform Ovum, din cele 10 milioane de terminale vândute de TCL în 2004, 2,5 milioane au fost produse de societatea mixtă cu Alcatel. Dar TAMP a încheiat 2004 cu pierderi de 33 mil. USD, care au continuat în trimestrul 1 din 2005 și care au adus pe pierdere partenerul TCL Communications. Acesta a raportat o pierdere netă de 386 mil HKD pe primul trimestru din 2005, față de un profit net de 206 HKD cu un an înainte. Pierderile societății mixte deveniseră o povară și pentru Alcatel, în opinia observatorilor financiari, ieșirea din parteneriat fiind văzută ca cel mai potrivit lucru.