.

Reglementarea condițiilor de acces la bucla locală este unul dintre cele mai așteptate evenimente de pe piața de comunicații din România și un pas esențial în îmbunătățirea și diversificarea ofertei de servicii de comunicații în bandă largă către consumatori.
Furnizarea accesului la bucla locală, reglementată prin Proiectul Deciziei privind principiile și precondițiile ofertei de referință pentru accesul necondiționat la bucla locală, va constitui suportul pentru furnizarea, în principal, a serviciilor de comunicații în bandă largă (în particular Internet în bandă largă), dar și a serviciilor de telefonie destinate publicului la puncte fixe.

Conform acestui proiect, S.C. Romtelecom S.A., operatorul desemnat ca având putere semnificativă pe piața furnizării accesului necondiționat, total sau partajat, la bucla locală, are obligația de a furniza accesul necondiționat la bucla locală în condiții nediscriminatorii, tuturor operatorilor de rețele sau furnizorilor de servicii de comunicații electronice care solicită acest lucru, la tarife fundamentate în funcție de costuri. De asemenea, operatorul va trebui să publice o ofertă de referință care să includă atât setul minim de servicii de furnizare a accesului la bucla locală stabilit prin proiectul de decizie, cât și condițiile comerciale (tarifele), tehnice și operaționale în care va oferi aceste servicii.
Prin urmare, unul dintre beneficiile majore ale accesului necondiționat la bucla locală îl constituie accesul utilizatorilor finali la serviciile de comunicații electronice în bandă largă, în special la serviciile de acces la Internet în bandă largă.

Prin decizia de a reglementa cele două forme de acces necondiționat la bucla locală (acces total și acces partajat) și de a nu reglementa accesul de tip bit stream la bucla locală (această piață va fi doar monitorizată) ANRC a dorit să dea operatorilor alternativi oportunitatea de a investi în echiparea perechii metalice torsadate (bucla locală) a Romtelecom cu propriile echipamente xDSL, astfel încât să poată oferi propriile servicii de comunicații în bandă largă pe piața cu amănuntul.

Totodată, prin această decizie se asigură posibilitatea Romtelecom de a lansa propriile servicii de tip xDSL în condiții nereglementate. Datele indică o evoluție promițătoare a cererii de servicii de acces la Internet în bandă largă.

Evoluția conexiunilor noi la Internet în România 2001 2002
conexiuni în bandă îngustă 89,52% 37,32%
conexiuni în bandă largă 10,48% 62,68%

Sursa: ANRC