.

Alexandru Petrescu, ministrul comunicațiilor și societății informaționale, a participat pe 4 decembrie la lucrările Consiliului TTE - componenta Telecomunicații și Societate Informațională, pe agenda reuniunii fiind incluse subiecte de importanță majoră pentru Piața Unică Digitală, cum ar fi: Programul Europa digitală pentru perioada 2021-2027, Centrul european și rețeaua de centre cyber, confidențialitatea comunicațiilor electronice, teme pe care România le va aborda cu toată determinarea în mandatul său de Președinție a Consiliului UE. „Președinția română va avea o abordare ambițioasă, dar realistă în același timp pe dosarele legislative curente, prioritățile mandatului nostru concentrându-se pe inovare, securitate cibernetică, promovarea competențelor digitale și susținerea implicării femeilor în industria IT”, precizează Alexandru Petrescu (foto). 
 
Demnitarul român a arătat că Președinția română va fi concentrată atât pe obținerea celor mai bune rezultate în negocierile pe marginea dosarelor legislative curente, cât și pe dezbaterea unor teme europene de interes deosebit, precum strategia viitoare a UE privind digitalizarea post 2020, inteligența artificială, calculul de înaltă performanță, dezvoltarea economiei datelor, accesul la date, 5G.
 
În marja Consiliului TTE, ministrul roman a avut o întâlnire bilaterală cu Mariya Gabriel, comisar pentru economia și societatea digitală. Într-un spirit constructiv, ambele părți au evidențiat determinarea de a face pași concreți în direcția definitivării Strategiei Pieței Unice Digitale.
 
De asemenea, ministrul Petrescu a avut o întâlnire bilaterală cu Andrus Ansip, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru piața unică digitală. Acesta a prezentat prioritățile Comisiei în domeniul digital, apreciind că prioritățile Președinției române sunt în linie cu obiectivele politice ale Europei. 
 
În același context, ministrul român a avut o serie de întâlniri bilaterale cu actuala Președinție austriacă a Consiliului UE (Norbert Hofer, ministrul austriac al Transporturilor, Inovației și Tehnologiei), cu reprezentanți de nivel înalt ai Spaniei (Francisco Polo, secretar de stat pentru progresul digital), ai Franței (Mounir Mahjoubi, secretarul de stat responsabil pentru digitalizare) și ai Estoniei (ministrul telecomunicațiilor, Rene Tammist). Ca o notă comună, miniștrii UE au arătat susținerea pentru obiectivele ambițioase ale Președinției române. 
 
Alexandru Petrescu a prezentat în cadrul Consiliului TTE prioritățile Președinției române în domeniul digital, dar și potențialul major al României în materie de inteligență, capacitate de inovare și creativitate.