.

În această săptămână, Europa și întreaga lume aniversează 70 de ani de la încheierea Celui de al Doilea Război Mondial. Google Cultural Institute împreună cu 27 de muzee și instituții de cultură din întreaga lume, inclusiv România, marchează acest moment prin publicarea online a unor colecții rare, de importanță istorică. Aceste instituții sunt custozi ai memoriei culturale, păstrând și amintindu-ne momente și artefacte din trecut. „Expoziţia ‘Memoria ca formă de justiţie’ este o prezentare a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, instituţie care îşi propune să lege cele două Europe, de Est şi de Vest, printr-o reală cunoaştere reciprocă. Nu putem să visăm la o Europă unită decât în măsura în care vom fi în stare să ne unim nu numai politicile, ci şi obsesiile. Iar după 70 de ani de la război obsesia Europei de Est, deci şi a României, este încă aceea a suferinţei pe care a îndurat-o şi pe care o aduce ca pe o zestre patrimoniului european comun. Pentru că suferinţa este un patrimoniu. Primul Memorial al Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, realizat în România sub egida Consiliului Europei, nu este un drum spre trecut, este un drum care trece prin prezent pentru a ajunge în viitor”, precizează Ana Blandiana, preşedinte al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.

În Romania, Fundația Academia Civică marchează acest moment prin publicarea pe Google Cultural Institute a expoziției „Memoria ca formă de justiție”. Această expoziție este o prezentare a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, un simbol al rezistenței anti-comuniste și al suferinței post-război. Colecția online cuprinde aproape 100 de exponate și fotografii din Memorialul Sighet și spațiile expoziționale ale acestuia.

Alături de România, istorici din Olanda până în Filipine readuc în memorie momente care ne arată cum războiul și-a pus amprenta asupra vieții noastre. „Nationaal Comité 4 en 5 mei” din Olanda a selectat și publicat online o expoziție de peste 100 de obiecte din Al Doilea Război Mondial. Printre ele, un radio folosit pentru spionaj, camuflat într-o servietă, pe care membri rezistenței olandeze îl foloseau pentru a comunica cu Marea Britanie în timpul războiului.

Arhivele Naționale din Statele Unite au publicat online expoziția: „World War II Looted Art: Turning History into Justice”, care cuprinde fotografii rare ale din colecția organizației „Monuments Men” și capodoperele pe care le-au salvat în timpul războiului.

Colecțiile dedicate celui de-al doilea Război Mondial cuprind numeroase alte imagini și momente unice, inclusiv afișe germane de propagandă, fotografii din timpul reconstrucției Manilei de după luptele din regiunea Pacificului sau ale revoltei din Varșovia, realizate de cinci foto-jurnaliști pregătiți în secret de Rezistența Poloneză.

Despre Google Inc.

Google este un lider global in tehnologie, care are ca obiectiv îmbunătățirea modului în care oamenii accesează și utilizează informația. Inovațiile aduse în căutarea online și publicitate au făcut din Google un domeniu de referință pe Internet și una dintre cele mai cunoscute mărci din lume.