.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a publicat spre consultare publică un document de poziție privind utilizarea spectrului radio la nivel național în banda de frecvențe de 26 GHz, cu scopul de a stabili principiile și condițiile de utilizare a benzii de frecvențe de 26 GHz începând cu anul 2014 în cadrul serviciului fix la nivel național. În urma unei analize interne, ANCOM a constatat că banda de frecvențe de 26 GHz nu mai prezintă interes pentru furnizorii de rețele publice de comunicații electronice. Neatractivitatea benzii este cauzată, printre altele, de costul semnificativ și varietatea limitată a tipurilor de echipamente, de caracteristicile de propagare net inferioare benzilor de frecvențe mai joase (cu implicații majore asupra cheltuielilor operaționale ale rețelei), de lipsa reglementărilor armonizate pe plan internațional pentru această bandă (cu consecințe directe asupra prețurilor echipamentelor și disponibilității acestora), dar și de concurența puternică din partea altor tehnologii disponibile.

În această bandă există în prezent trei operatori publici care dețin licențe la nivel național destinate furnizării de rețele de tip punct-multipunct (PMP) prin care se asigură accesul fix pe suport radio direct la utilizatorul final (FWA). Două dintre licențele naționale expiră în 2013, iar cea de-a treia în cursul anului 2014.

În aceste condiții, Autoritatea propune prelungirea până la sfârșitul anului 2013 a valabilității licențelor pentru furnizarea de rețele PMP de tip FWA în banda de 26 GHz, care expiră în cursul anului 2013, fără a se opera alte modificări asupra textului licențelor, dacă unii dintre titulari își vor manifesta interesul pentru a utiliza banda pentru furnizarea acestor rețele și după data expirării licențelor în vigoare și vor transmite ANCOM solicitări în acest sens. Până la data expirării licențelor, titularii acestora pot solicita în mod justificat acordarea de noi licențe pentru linii de radiorelee în cadrul acelorași subbenzi de frecvențe care le sunt alocate în prezent.

Conform documentului supus consultării publice, începând cu anul 2014, autoritatea va acorda drepturi de utilizare în banda de 26 GHz numai pentru linii de radiorelee, în baza unor solicitări justificate.

Documentul de poziție privind utilizarea spectrului radio la nivel național în banda de frecvențe de 26 GHz poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze și să transmită observații și propuneri până la data de 20.11.2013, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, București), direct la registratură sau prin intermediul direcțiilor regionale ale Autorității. Observațiile pot fi transmise și prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) este instituția care protejează interesele utilizatorilor de comunicații din România, prin promovarea concurenței pe piața de comunicații, administrarea resurselor limitate, încurajarea investițiilor eficiente în infrastructură și a inovației. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitați www.ancom.org.ro și www.portabilitate.ro. Pentru a compara ofertele de telefonie și internet, intrați pe www.veritel.ro.