.

Tariful de acces total la bucla locală a Romtelecom va fi redus cu 28,1%, la 6,02 euro/lună, începând cu data de întâi a lunii următoare, conform unui proiect de decizie al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). De asemenea, pentru accesul partajat la rețeaua Romtelecom, ANCOM a stabilit un tarif de acces de 3,17 euro/lună, față de tariful actual de 4,20 euro/lună, în scădere cu 24,5%.

Romtelecom critică decizia ANCOM, acuzând prețul sub media europeană

„Începând cu 1 ianuarie 2011, tariful pentru acces partajat la bucla locală va scădea la 2,14 euro/lună, iar de la 1 iulie 2011, la 1,11 euro/lună", precizează ANCOM. Președintele reglementatorului, Cătălin Marinescu, spune că tariful pentru acces total la bucla locală agreat este unul dintre cele mai competitive la nivelul Uniunii Europene, situându-se pe locul trei, după cele din Polonia și Estonia și sub media europeană de 8,55 euro/lună. „Ne așteptăm ca operatorii să se folosească de această reglementare pentru a lansa servicii de internet de bandă largă la tarife avantajoase pentru utilizatori", pretinde Marinescu. În același timp, ANCOM a decis menținerea obligațiilor Romtelecom privind furnizarea accesului la propria rețea, având în vedere cota de piață de 69% deținută de operator pe piața relevantă a serviciilor de acces la elemente de infrastructură (inclusiv acces necondiționat la bucla locală), rețeaua greu de duplicat pe care acesta o operează și imposibilitatea furnizorilor alternativi de a avea acces la soluții alternative viabile la nivel național (rețele alternative de acces).

Reacția oficialilor Romtelecom a venit prompt, la solicitarea noastră: „Nu înțelegem de ce numai Romtelecom este în continuare reglementat în ceea ce privește accesul la rețeaua de broadband fix, în timp ce, de exemplu, operatorii de cablu TV au infrastructuri de broadband bine dezvoltate. Ținând cont de aceste rețele alternative, considerăm că există un dezechilibru clar între realitatea de pe piață și reglementări, atâta timp cât Romtelecom este singurul operator reglementat în acest domeniu, iar pe piață există un nivel ridicat de concurență între infrastructuri. Pe de altă parte, România ar avea unele dintre cele mai mici tarife din Europa. Scăderea cu 28% a tarifelor pentru acces total (de la 8,37 la 6,02 Euro) și cu 73% a celor pentru acces partajat (de la 4,2 la 1,11 Euro) ar duce la implementarea celor mai mici tarife din UE. Astfel, în cazul accesului total, România ar avea tarife sub media UE", precizează oficialii Romtelecom.

Aveți o lună pentru comentarii și observații

„ANCOM urmează să notifice Comisiei Europene și autorităților naționale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene setul de măsuri propuse. Comisia Europeană și celelalte autorități de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii și observații în termen de o lună de la data notificării", informează oficialii ANCOM. În privința proiectului de decizie pentru stabilirea procedurii de soluționare a litigiilor, autoritatea de reglementare în comunicații a propus o serie de măsuri menite să răspundă nevoilor concrete ale părților, ce s-au ivit pe parcursul procedurii de soluționare a litigiilor, și în același timp să asigure încadrarea în termenul legal de maxim patru luni pentru soluționarea acestora. În acest sens, ANCOM a introdus termene certe pentru anumite acte procedurale, a redus unele termene procedurale, a reglementat expres unele instituții procedurale prevăzute de Codul de procedură civilă (precum amânarea, suspendarea sau perimarea litigiului) și a clarificat regimul informațiilor confidențiale, precum și pe cel al comunicării actelor de procedură.

Tot în cadrul ședinței Consiliului Consultativ au fost adoptate și două decizii referitoare la resursele de numerotație: o decizie privind alocarea și utilizarea numerelor naționale scurte de forma 19vx(y) pentru servicii de interes public la nivel național și o decizie prin care se modifică și se completează cadrul de reglementare existent, în vigoare din septembrie 2007. „Prin cele două documente se deschid spre alocare numerele naționale scurte de forma 19vx(y) pentru servicii de interes public la nivel național, precum și numerele geografice scurte de 7 cifre din domeniul 02 pentru furnizarea de servicii de interes general la nivel local", conchide ANCOM.

Consecințele reducerii tarifelor pentru accesul total la firele Romtelecom

Romtelecom este astăzi operatorul cu cea mai extinsă infrastructură fixă de comunicații din România (aprox. 4 milioane de utilizatori - gospodării și sedii de companii), însă va fi nevoit să vândă competitorilor accesul la propria infrastructură cu circa 30% mai ieftin. Rețeaua Romtelecom acoperă 322 de orașe și 2.264 de localități din mediul rural - fiind cea mai dezvoltată a unui operator local. Însă, partea de rețea rurală a operatorului nu este complet modernizată, astfel că acoperirea ridicată a Romtelecom în mediul rural este mai puțin importantă din punctul de vedere al serviciilor broadband, conform ANCOM. Astfel, concurența de pe piața urbană de Internet s-ar putea intensifica, potrivit celui mai nou proiect de decizie al ANCOM. Voci din piață susțin chiar că anumite operațiuni ale acestei piețe vor fi scoase din zona gri și cea neagră către economia reală pentru fiscalizare. Rămâne de văzut… Istoricul acestei măsuri ne indică faptul că în luna martie 2010, ANCOM a propus inițial un tarif de 6,6 euro, însă prețul a fost criticat de Orange România, ce a considerat tariful „prea mare pentru a permite o deschidere reală a pieței".

„Romtelecom deține rețeaua cu cea mai mare acoperire la nivel național (73,1% din gospodării și, respectiv, 73,9% din populație). RCS & RDS și-a dezvoltat, de asemenea, o rețea la nivel național (55,3% din gospodării și 55% din populație). Diferența la nivel de populație este determinată, în principal, de acoperirea rețelelor în zonele rurale, având în vedere că în zonele urbane cei doi operatori sunt prezenți aproape în toate localitățile", arată datele ANCOM. Având în vedere că atât Romtelecom cât și RCS dețin împreună aproape 70% din piața de net fix, ANCOM a analizat și posibilitatea ca operatorii menționați să acționeze coordonat pe piață pentru a-și dezavantaja rivalii. Analiza ANCOM a arătat însă că RCS și Romtelecom nu au în comun o putere semnificativă pe piața de internet. Autoritatea de reglementare se așteaptă ca decizia de a impune Romtelecom o reducere a tarifelor să genereze interes, în primul rând, operatorilor mobili Orange și Vodafone. Aceștia ar putea să folosească avantajul accesului mai ieftin la infrastructura joint-venture-ului dintre OTE și Deutsche Telekom pentru a-și lansa servicii competitive de internet fix și TV pentru clienți rezidențiali. În acest fel, presiunea tarifelor pentru serviciile Romtelecom ar crește, forțând operatorul fix să intre în piață cu alte servicii care să fidelizeze clienții din rețea.