.

După mai mulți ani de răbdat salarii extrem de mici, față de pretențiile și brandul afișat de Nokia la nivel global, țăranii și orășenii de la Jucu (de lângă Clujul premierului Boc) mai primesc câteva firimituri ca să nu capoteze pe criza asta. Astfel, angajații Nokia din comuna Jucu au primit o majorare salarială de 9% pentru acest an, cuprinsă în contractul colectiv de muncă încheiat, pe 1 februarie, cu conducerea companiei, conform Mediafax. Președintele Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, a declarat, astăzi (3 februarie), într-o conferință de presă, că de această majorare salarială vor beneficia toți angajații Nokia de la Jucu, din ambele sindicate, „Nokia Metal", afiliat la Cartel Alfa și Sindicatul Liber Nokia.

Nokia mai vrea încă 200 de noi angajați

„Luni am încheiat negocierile la contractul colectiv de muncă la Nokia, iar miercuri actul adițional privind majorarea salarială cu 9% a fost înregistrat la Direcția Muncii Cluj. Creșterea salarială va fi în două etape, de 4% începând cu 1 ianuarie și de 5% de la 1 aprilie. De majorări vor beneficia toți angajații, membri ai celor două sindicate", a spus Pop. Potrivit lui Pop, Nokia a început să mai angajeze personal pentru că a trecut și la producția de circuite integrate, pe lângă cea de telefoane mobile, cifra estimată fiind de 200 de noi salariați. Pe lângă creșterea salarială, în urma negocierilor contractului colectiv de muncă la Nokia Jucu, sindicaliștii au mai reușit obținerea unui prime de Paști de 50 de lei pentru fiecare angajat, un timp de odihnă suplimentar de zece minute pentru o parte din angajați și un bonus de performanță la fiecare trei luni, care ajunge până la 200 de lei. Fabrica Nokia din Jucu deține 1.600 de angajați pe perioadă nedeterminată și 500 pe perioadă determinată. Salariul mediu brut în fabrică este de 1.200 de lei (adică nici măcar 300 de euro).

Nokia Ovi Maps descărcat gratuit de peste 1,4 milioane ori

Ce face însă Nokia la nivel internațional, căci acolo se descurcă ceva mai bine? Noua versiune Ovi Maps, cu navigație auto și pietonală gratuită a fost descărcată de peste 1,4 milioane de ori de la lansare, (21 ianuarie), pragul de un milion de descărcări fiind atins la o săptămână, conform oficialilor companiei. „În medie, aplicația este descărcată o dată pe secundă, 24 de ore pe zi. Când am anunțat serviciul gratuit de navigație pietonală și auto, știam că acesta va schimba industria. Numărul oamenilor care utilizează telefonul Nokia pentru navigație și care, drept urmare, caută mai multe aplicații software bazate pe locație, crește într-un ritm mai rapid decât cel anticipat de noi", susține vicepreședintele executiv al Nokia, Anssi Vanjoki. Din păcate, strategii finlandezi de la Nokia nu au urmărit și deci nici nu au putut învăța nimic din eșecul înregistrat de industria media care și-a oferit produsele gratuit pe internet, iar acum se află în mare suferință, pentru că nu-și mai poate monetiza produsele. Astfel, aparentul succes al noii versiuni Ovi Maps face parte din efortul Nokia de a fi lider pe piața hărților mobile, a navigației și a serviciilor bazate pe locație, va avea un efect de bumerang împotriva companiei. Nu mai punem la socoteală că gratuitatea celor de la Nokia a început deja să distrugă eforturile profesionale ale multor companii din industria de navigație. Nokia nu a fost interesată decât ca prin investiția sa în NAVTEQ, să elimine costurile asociate navigației auto și pietonale, activând rapid o bază de utilizatori foarte extinsă, căreia îi poate oferi noi funcții, conținut și servicii bazate pe locație. Aceasta este însă numai prima fază, a doua va fi când utilizatorii Nokia vor solicita și alte aplicații gratuite, care să mărească portofoliul de gratuități care face diferența între Nokia și celelalte branduri. Atunci vom vedea ce mai poate să ofere gratuit Nokia.

Statistici descărcare Ovi Maps

La 31 ianuarie 2010, cele 5 țări în care noua versiune Ovi Maps a fost descărcată cel mai frecvent erau China, Italia, Regatul Unit, Germania și Spania. Ovi Maps oferă acoperire pentru peste 180 de țări, navigație auto și pietonală pentru 74 de țări în 46 de limbi și informații despre traficul rutier din peste 10 țări. Cele mai populare 5 dispozitive Nokia pe care a fost instalată aplicația GPS au fost Nokia 5800 XpressMusic, Nokia N97 mini, Nokia N97, Nokia 5230 și Nokia E72. „Există un interes imens pentru navigație GPS pe telefoane mobile. Estimăm că la sfârșitul anului 2009 existau deja 25,9 milioane de utilizatori activi ai navigației GPS pe telefoane mobile", a afirmat Chris Jones, analist principal în cadrul companiei de cercetare Canalys. Începând de luna viitoare, toate noile smartphone-uri compatibile GPS de la Nokia vor include noua versiune Ovi Maps, preîncărcată cu date cartografice locale, navigație pietonală și auto avansată și acces la ghidurile de călătorie Lonely Planet și Michelin, fără costuri suplimentare. Un mare cadou aruncat de Nokia în piața navigatoarelor personale, să vedem însă ce îi va costa peste un an această gratuitate pe liderii de la Nokia.