.

ANIS a lansat Romanian Software Outsourcing Index - primul catalog realizat de asociație care include companii dezvoltatoare de software sau furnizoare de servicii asociate la cerere. "România este un lider regional recunoscut în zona de dezvoltare software și a fost clasificată mereu în ultimii ani în topurile furnizorilor de servicii de externalizare IT realizate de companiile mari de consultanță. Câteva dintre ingredientele care au facut România una dintre destinațiile extrem de atrăgătoare pe acest segment sunt abilitățile tehnice și pasiunea pentru programare, o cultură a comunicării deschise și excelentele abilități lingvistice, și nu în ultimul rând una dintre cele mai bine dezvoltate infrastructuri de comunicații", precizează Sorin Găvănescu, Vicepreședinte ANIS responsabil de zona de Outsourcing.

Catalogul este răspunsul ANIS la nevoia companiilor de promovare comună, la nivel de industrie, dar și de promovare individuală pe piața internațională. Segmentul de dezvoltare și servicii software la cerere a susținut o creștere constantă a cifrei de afaceri a industriei, chiar și în perioada de criză, pentru că a răspuns nevoii clienților internaționali de creștere a eficienței și productivității, odată cu controlul costurilor.

Cifra de afaceri pentru segmentul de outsourcing IT a atins valoarea de 380 M Eur în 2012 (excluzând exporturile de licențe) și este de așteptat să crească în continuare în următorii ani. Structura veniturilor din aceasta zonă este următoarea: serviciile IT (dezvoltare de aplicații la cerere, servicii de testare și suport) reprezintă aprox. 60,2%, serviciile BPO (business process outsourcing) însumează 26,8%, iar partea de cercetare-dezvoltare reprezintă restul de 13%. (Sursa: Software & IT Services in Romania: A Study on the Development of the Industry of Software and IT Services in Romania in 2013 – studiu realizat de IDC la comanda ANIS, care va fi lansat în nov. 2013)

Romanian Software Outsourcing Index susține preocuparea ANIS de promovare a Romaniei ca destinație pentru proiecte cu valoare adăugată mare, o modalitate suplimentară de atragere de potențiali clienți, parteneri, dar și investitori. Materialul va fi distribuit cu prioritate pe plan international organizațiilor care funcționează ca multiplicatori de informație - asociații din domeniu, camere de comerț bilaterale, reprezentanțe economice și ambasade. Conținutul Romanian Software Outsourcing Index poate fi accesat online în cadrul sitului ANIS, la adresa www.anis.ro/rsoi.

Despre ANIS

ANIS reprezintă interesele companiilor IT românești și sprijină dezvoltarea industriei românești de software și servicii și creșterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât și a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse.

Asociația a fost înființată în 1998 și numără în prezent aproximativ 100 de membri, care includ companii cu capital românesc sau străin, mici sau multinaționale, cu sedii în toate marile centre IT din țară, ceea ce asigură asociației reprezentativitate la nivel național.