.

În conferința de presă organizată de ANISP și de Asociația Interlan pe 19 iunie 2014, cele două asociații au semnalat faptul că la data de 1 iunie s-a împlinit un an de când Asociația Națională a Internet Service Providerilor din România (ANISP) face toate demersurile necesare pentru a implementa Avizul conform nr. DER/928 emis de către ANCOM la data de 30.05.2013, în conformitate cu cerințele Legii 154/2012 privind regimul infrastructurii rețelelor de comunicații electronice. Avizul modifică substanțial condițiile tehnice și, mai ales, economice în care trebuie să aibă loc accesul furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice la infrastructura Netcity realizată în municipiul București de către UTI Grup SA. În prezent, ANISP solicită intervenția autorităților române în contextul nerespectării măsurilor corective impuse Netcity Telecom și Primăriei Generale a Municipiului București de către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații în vederea implementării proiectului Netcity.

 

Deși acest aviz conform a avut ca termen maxim de implementare data de 1 octombrie 2013, cu scopul de a contribui la îmbunătățirea calității serviciilor de telefonie, internet și televiziune oferite locuitorilor Capitalei și la scăderea tarifelor asociate acestora, nici Netcity Telecom SA – compania de proiect a concesionarului UTI Grup - și nici Primăria Municipiului București nu l-au pus până în prezent în aplicare.

Cu toate că au pierdut cele 5 procese prin care au solicitat Secției de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București fie suspendarea, fie anularea avizului conform emis de către ANCOM în aplicarea Legii 154/2012, în ciuda sentinței pronunțate de către instanța Curții de Apel București, Netcity Telecom și Primăria Generală a Municipiului București refuză în continuare măsurile corective impuse de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, a precizat Mihai Bătrîneanu, Președinte ANISP (foto dreapta).

În acest context, ANISP și companiile de comunicații electronice membre iau în calcul măsuri legale și penale în vederea anulării în instanță a Contractului de concesiune aflat la baza proiectului de infrastructură Netcity, chiar dacă acest proiect, în esența sa, ar fi trebuit să reprezinte un moment pozitiv în dezvoltarea industriei telecom la nivelul Capitalei.

Astfel, în data de 22.11.2013, ANISP a sesizat DNA cu privire la posibilele fapte de corupție săvârșite, iar în luna mai 2014, împreuna cu firma INES Group SRL, au cerut in instanță suspendarea și anularea Hotărârii CGMB nr.108/2008 prin care a fost aprobat Contractul de concesiune care stă la baza proiectului Netcity.

Mihai Bătrîneanu, președinte ANISP a declarat că "Prin avizul conform emis la data de 30.05.2013, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații a constatat nereguli privind toate contractele încheiate de compania Netcity Telecom cu furnizorii bucureșteni de servicii și rețele de comunicații electronice. Cu toate acestea, după mai bine de 1 an, nici Netcity Telecom, nici Primăria Capitalei și nici emitentul avizului conform, ANCOM, nu acționează pentru implementarea noilor condiții economice și tehnice de acces la infrastructura metropolitană pentru fibră optică. ANCOM, emitentul avizului conform, trebuie să continue procesul de elaborare a celei de-a doua faze a acestui aviz: stabilirea tarifelor finale de acces la infrastructura Netcity pe baza unui model de calculație orientat către costuri. ANISP își face cunoscută intenția de a face toate demersurile împotriva reprezentanților ANCOM și a membrilor Consiliului de Administrație al UTI Grup pentru neregulile sesizate și nerespectarea măsurilor corective stabilite pentru proiectul Netcity dacă în termen de cel mult 30 de zile ANCOM nu va finaliza avizul în conformitate cu cele prevăzute în însuși cuprinsul acestuia."

Asociația Națională a Internet Service Providerilor (ANISP) este o organizație profesională neguvernamentală și nonprofit, constituită în 2001, din inițiativa a 12 dintre cei mai mai importanți furnizori de servicii de Internet de la momentul respectiv, printre care EuroWeb, Orange, GTS Telecom, Romtelecom, INES. În prezent, organizația are un număr de 38 de membri cu drepturi depline și membri asociați. Scopul ANISP este acela de a promova și sprijini interesele furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice (inclusiv Internet) în România. Din 2009, ANISP este membră EuroISPA, organizație pan-europeană a asociațiilor naționale ale ISP-urilor.