.

A intrat in vigoare decizia in baza careia furnizorii de retele sau servicii de comunicatii electronice si furnizorii de servicii postale pot alege sa plateasca obligatiile financiare catre ANRC doar in functie de veniturile rezultate din activitatile desfasurate in domeniul comunicatiilor electronice sau al serviciilor postale.

Furnizorii de retele publice de comunicatii electronice, furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului si furnizorii de servicii postale au obligatia de a plati anual un tarif de monitorizare catre ANRC pentru activitatea de supraveghere si control pe respectivele piete. In acelasi timp, ANRC percepe de la furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de la furnizorii de servicii de telefonie destinate publicului o contributie pentru compensarea costului net al furnizarii serviciilor din sfera serviciului universal. Actele normative care reglementeaza tariful de monitorizare si contributia pentru serviciul universal prevedeau calcularea celor doua obligatii financiare aferente unui an ca procent din intreaga cifra de afaceri pe anul anterior.

Ca raspuns la semnalele primite din partea industriei, ANRC a initiat impreuna cu MCTI demersurile necesare modificarii modului de calcul al respectivelor contributii, astfel incat ele sa se poata determina si in functie de veniturile rezultate din activitatile desfasurate in domeniul comunicatiilor electronice sau al serviciilor postale. Astfel, in luna iulie 2005 a intrat in vigoare Legea nr.239/2005 privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul comunicatiilor.

In conformitate cu noul cadru legislativ creat, Presedintele ANRC a aprobat Decizia nr.113/2006 privind procedura de exercitare a dreptului de optiune in vederea determinarii obligatiilor financiare catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si conducerea evidentei contabile distincte de catre furnizorii de retele sau servicii de comunicatii electronice si furnizorii de servicii postale. Prin aceasta decizie ANRC a reglementat procedura prin care furnizorii de retele sau servicii de comunicatii electronice si furnizorii de servicii postale isi pot exercita dreptul de a opta intre cele doua modalitati de calcul al celor doua contributii (in functie de intreaga cifra de afaceri sau in functie de veniturile obtinute din activitatile desfasurate in domeniul comunicatiilor electronice sau al serviciilor postale), precum si regulile de conducere a evidentei contabile distincte.

Informatii suport
Mecanismul de calcul al tarifului de monitorizare datorat de furnizorii de retele si servicii publice de comunicatii electronice destinate publicului (detalii)
Mecanismul de calcul al tariful de monitorizare datorat de furnizorii de servicii postale (detalii)