.

Ieri, 31 mai 2006, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, Dan Georgescu, a estimat in cadrul conferintei "Telecomunicatiile - provocarea viitorului" ca valoarea pietei de comunicatii electronice se va apropia de 4 miliarde de euro in 2006. ANRC a estimat, de asemenea, ca valoarea pietei in anul 2005 va depasi 3 miliarde de euro.

"Piata de comunicatii a crescut in perioada 2003 - 2004 cu 22%, iar pentru intervalul 2004 - 2005 estimam o crestere de 20-25%, o evolutie mult peste ritmul general de crestere al economiei", a declarat Dan Georgescu.

Dan Georgescu a comentat, de asemenea, cele mai importante evolutii de pe piata de comunicatii electronice, subliniind cresterile importante inregistrate de serviciile de telefonie fixa alternativa. Cota de pia ta a furnizorilor alternativi a crescut puternic, ajungand la 10% la sfarsitul anului 2005 dupa ce cu numai un an in urma era de 1,2%. In total, peste 460.000 de abonati au ales serviciile de telefonie alternative (oferite fie prin retele proprii, fie prin retele de acces ale altor persoane).

"Pe fundalul cresterii generale a pietei, cota de piata a furnizorilor alternativi a inregistrat o evolutie spectaculoasa ajungand la 10% si depasind ritmul de crestere cu care ne-a obisnuit experienta altor tari. In Anglia, spre exemplu, la 20 de ani de la liberalizare, cota de piata a alternativilor este inca in jur de 20%", a comentat Presedintele ANRC.

Piata de telefonie mobila a inregistrat cresteri de aproximativ 50% semestrial. Aceste cresteri vor fi sustinute si de diversificarea ofertelor, un serviciu care se va bucura de succes fiind televiziunea digitala oferita direct pe telefonul mobil (DVBH).

Totodata, in cadrul evenimentului , Dan Georgescu a apreciat ca, "din punct de vedere al calitatii mediului concurential, avem concurenta bazata pe infrastructuri, care este obiectivul ideal al reglementarii". Exista mai multe niveluri ale concurentei: concurenta pe servicii (de ex. carrier selection) si concurenta pe infrastructuri, mai sanatoasa, pentru ca presupune investitii si este sustenabila pe termen lung.