.

Vrancea și Bacău, grav afectate de inundații, au fost amânate pentru o altă rundă de licitații. Fiecare telecentru va include cel putin 2 aparate telefonice, 2 calculatoare si un fax și va funcționa minim 3 ani. Furnizorii de serviciu universal vor asigura doar rețelele și serviciile de comunicații, cu gestionarea și finanțarea operării la nivel local preluată de primării. Costul net al furnizorilor va fi compensat din fondul pentru serviciu universal, administrat de ANRC.

Joi, 1 septembrie 2005, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a lansat licitatia publica pentru desemnarea furnizorilor de serviciu universal intr-un numar de 40 de localitati din mediul rural. Fiecare furnizor de serviciu universal va instala, in localitatea pentru care este desemnat, un telecentru unde cetatenii vor avea acces la servicii de telefonie, fax si Internet. Poate participa la licitatie orice persoana care are, cumulativ, calitatea de furnizor de retele publice de comunicatii electronice si de furnizor de servicii de telefonie destinate publicului.

'žANRC a ales sa finanteze telefonizarea mediului rural prin instalarea de telecentre, pe baza unei proceduri transparente, nediscriminatorii si eficiente, care stimuleaza extinderea naturala a retelelor, impulsioneaza cererea si incurajeaza dezvoltarea economica in mediul rural,' a declarat Dan Georgescu, Presedintele ANRC, in cadrul conferintei de presa organizate astazi la sediul Autoritatii.

Telecentrul este spatiul pus la dispozitia publicului, dotat cu cel putin 2 aparate telefonice, 2 calculatoare si un fax, in cadrul caruia se furnizeaza accesul la o retea publica de telefonie, la un punct fix, astfel incat utilizatorii finali sa poata initia si primi apeluri telefonice locale, nationale si internationale, comunicatii prin fax si comunicatii de date la o rata de transfer suficienta pentru a permite accesul functional la Internet.

Durata minima obligatorie de functionare a telecentrului este de trei ani. Costul net inregistrat de fiecare furnizor de serviciu universal pentru instalarea si operarea legaturii de acces a telecentrului, precum si pentru achizitionarea si asigurarea echipamentelor care vor fi instalate in telecentru va fi compensat din fondul pentru serviciu universal, administrat de ANRC. Pentru fiecare localitate, licitatia va porni de la o valoare a subventiei estimata ca fiind suficienta pentru finantarea costului net.

In acest an, procesul de licitatie pentru instalarea de telecentre a fost regandit, astfel incat sa creasca atractivitatea proiectelor de serviciu universal. In acest sens, au fost limitate prestatiile furnizorului de serviciu universal la activitatile ce tin strict de furnizarea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice (instalarea si operarea legaturii de acces la telecentru, achizitionarea, instalarea si asigurarea echipamentelor), limitandu-se implicit riscurile derularii afacerilor in mediul rural. In acelasi timp, prin pretul de pornire a licitatiei s-a urmarit asigurarea unei rentabilitati atractive a investitiilor. Furnizorii care vor fi desemnati ca furnizori de serviciu universal in cele 40 de localitati vor beneficia de parteneriatul autoritatilor locale. Acestea au incheiat deja un antecontract cu ANRC prin care si-au asumat obligatia de a participa la implementarea serviciului universal prin gestionarea si finantarea integrala a operarii la nivel local a telecentrului. Printre principalele responsabilitati asumate de autoritatile locale se numara punerea la dispozitie a spatiului necesar si a utilitatilor, asigurarea pazei, intretinerii si operarii echipamentelor, precum si facturarea utilizatorilor finali.

Lista localitatilor pentru care a fost lansata astazi licitatia in vederea instalarii de telecentre poate fi consultata pe pagina de Internet a ANRC. Este vorba de 40 de sate selectate dintre localitatile din Romania care au fost identificate ca avand un grad redus de disponibilitate a serviciilor de telefonie si ale caror primarii si-au exprimat interesul de a participa la programul de telecentre lansat de ANRC. In alegerea acestor prime 40 de localitati s-au avut in vedere urmatoarele criterii: asumarea in intregime de catre autoritatile locale a cheltuielilor de gestionare a telecentrului, numarul de locuitori, alegerea unei singure localitati dintr-o comuna si a maximum 4 localitati dintr-un judet, precum si asigurarea unei distributii geografice echilibrate. Localitatile grav afectate de inundatii, cum sunt cele din judetele Bacau si Vrancea, vor fi luate in considerare pentru urmatoarele etape ale programului national de instalare de telecentre.

Documentatia necesara elaborarii si prezentarii ofertei in vederea participarii la licitatia pentru instalarea de telecentre se poate achizitiona de la sediul central al ANRC incepand cu data de 2 septembrie 2005. Solicitarile de clarificari se pot trimite pana la data de 30 septembrie 2005, iar termenul limita de depunere a ofertelor este 18 octombrie 2005, ora 10.00. Deschiderea ofertelor va avea loc la data de 18 octombrie 2005, ora 12.00, iar oferta castigatoare va fi stabilita de comisia de licitatie in cel mult 30 de zile de la data deschiderii ofertelor.

Desemnarea furnizorilor de serviciu universal ce vor avea obligatia de a instala telecentre se inscrie intr-un program national multianual lansat de ANRC in 2004, care are ca obiectiv asigurarea disponibilitatii unui set minim de servicii de comunicatii (telefonie, fax si Internet) pentru comunitatile din zonele rurale cu grad redus de acces la aceste servicii.

Care va fi rolul primariilor?

gestionarea telecentrului - punerea la dispozitie a spatiului necesar si a utilitatilor, asigurarea pazei, intretinerii si operarii echipamentelor din telecentru, facturarea utilizatorilor finali.

Care va fi rolul furnizorului de serviciu universal?

furnizarea conexiunii, a echipamentelor si a serviciilor - instalarea si operarea legaturii de acces la retea a telecentrului, furnizarea serviciilor prin aceasta legatura, achizitionarea, instalarea si asigurarea echipamentelor care constituie dotarea telecentrului, asigurarea pregatirii de baza a personalului din cadrul telecentrului, insarcinat cu operarea echipamentelor si indrumarea utilizatorilor finali, furnizarea unui sistem informatic capabil sa evidentieze in timp real costul serviciilor furnizate.

Care va fi rolul ANRC?

coordonarea programului national de instalare a telecentrelor, organizarea licitatiilor si incheierea contractelor

  • gestionarea Fondului de Serviciu Universal si compensarea costului net inregistrat de furnizorii de serviciu universal
  • monitorizarea indeplinirii obligatiilor asumate de furnizorii de serviciu universal si autoritatile administratiei publice locale in baza contractelor incheiate cu ANRC
  • In prezent functioneaza deja 5 telecentre instalate in urma licitatiei organizate de catre ANRC in anul 2004, autoritatea propunandu-si pentru acest an sa instaleze peste 100 de noi telecentre.