.

În proiectele pentru autorizarea constructiilor se vor prevedea trasee sistematizate pentru instalarea de rețele de comunicații electronice

La solicitarea reprezentantilor industriei de comunicatii electronice din zona de sud-vest a tarii cu care s-a intalnit vineri, 7 octombrie, la Pitesti, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, Dan Cristian Georgescu, a enumerat cateva dintre propunerile Autoritatii in ceea ce priveste accesul pe proprietati si utilizarea partajata a infrastructurii asociate - stalpii, pilonii si conductele necesare instalarii cablurilor de comunicatii.

In reuniunile organizate la Cluj si Constanta in cursul acestui an, industria locala a semnalat ANRC numeroase probleme legate de accesul pe proprietati in vederea instalarii retelelor de comunicatii, precum si de accesul la infrastructura de sustinere a acestor retele - stalpi, canalizatii, piloni. ANRC a primit semnale cu privire la aceste chestiuni si prin intermediul asociatiilor furnizorilor de comunicatii si are in solutionare doua cereri de stabilire a conditiilor in care elemente de infrastructura pot fi utilizate in comun de catre doi furnizori. Pentru a remedia aspectele semnalate de industria de comunicatii, ANRC lucreaza impreuna cu Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei la un proiect de lege prin care se vor stabili conditiile in care se realizeaza accesul pe proprietati de catre furnizorii de retele de comunicatii electronice si utilizarea partajata a infrastructurii asociate retelelor de comunicatii electronice. Proiectul se afla in faza de elaborare si va fi supus consultarii publice in cel mai scurt timp, urmand a fi apoi introdus in circuitul de avizare si inaintat Guvernului spre aprobare.

"ANRC va propune sa se tina seama de necesitatea instalarii de retele de comunicatii atunci cand se intocmesc planurile de amenajare a teritoriului si atunci cand se realizeaza lucrari de constructii, inclusiv la drumuri si la retele de utilitati. Daca aceasta propunere va intra in vigoare, in toate situatiile descrise mai sus, autoritatile administratiei publice care elibereaza autorizatii de constructie vor trebui sa publice anunturi privind efectuarea lucrarilor respective, astfel incat furnizorii sa poata realiza concomitent lucrarile de instalare de retele. In proiectele pentru autorizarea constructiilor se vor prevedea trasee sistematizate pentru instalarea de retele de comunicatii electronice", a declarat la Pitesti presedintele ANRC, Dan Cristian Georgescu.

Proiectul de lege va propune o extindere a competentei ANRC (care este in prezent limitata la impunerea obligatiei de utilizare partajata a infrastructurii asociate si la stabilirea conditiilor aferente) la toate cazurile unde nu se ajunge la o intelegere intre un furnizor de retele de comunicatii electronice, pe o parte, si o persoana care detine sau controleaza elemente ale infrastructurii asociate (nu neaparat furnizor de retele, ca in prezent), pe de alta parte. Aceasta reglementare va permite abordarea de catre ANRC si a cazurilor in care sunt implicate, de exemplu, companii furnizoare de servicii publice - electricitate, transport public, etc.

In ceea ce priveste accesul furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice pe proprietatea publica, ANRC propune stabilirea unei proceduri transparente si nediscriminatorii de incheiere a contractelor de acces pe proprietati, publicarea conditiilor de acces si a tarifelor practicate, precum si stabilirea unor tarife de acces justificate si proportionale cu afectarea imobilului respectiv. In elaborarea acestui proiect de lege, ANRC tine seama si de principiul neutralitatii tehnologice, propunand ca tarifele si conditiile stabilite pentru accesul pe proprietatea publica sa fie nediscriminatorii, indiferent de tehnologia utilizata.

ANRC propune introducerea aprobarii tacite in cazul nerespectarii termenelor stabilite: solicitantul va depune o cerere de acordare a accesului, insotita de toate documentele relevante solicitate, aratand indeplinirea conditiilor de acces publicate, iar raspunsul va trebui comunicat in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii cererii. Refuzul de acces va fi temeinic justificat. Lipsa unei comunicari scrise in termen de 30 de zile de la data inregistrarii cererii se va considera aprobare tacita.

Proiectul de lege va reglementa si procedura de incheiere a contractelor pentru accesul pe proprietatea privata, introducand un termen maxim de negociere de 45 de zile intre furnizorul de comunicatii si proprietar, dupa care oricare dintre parti se poate adresa instantei competente. De asemenea, se propune stabilirea unor termene de judecata de maxim 21 de zile pentru solutionarea cauzelor referitoare la dreptul de acces pe proprietati.
ANRC a prezentat acest proiect de lege reprezentantilor industriei de comunicatii si servicii postale din judetele Arges, Brasov, Caras-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinti, Olt, Sibiu si Valcea vineri, 7 octombrie la Pitesti, in cadrul celei de-a treia intalniri cu industria locala din cadrul programului "Caravana ANRC".