.

Bucuresti, 12 iulie 2006 - Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC), in colaborare cu Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, a lansat spre consultare publica un proiect de ordonanta, care are ca principal obiectiv crearea mecanismelor de cooperare cu Comisia Europeana si cu autoritatile de reglementare din Statele Membre ale Uniunii Europene dupa aderare.

Astfel, in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana la inceputul anului 2007, proiectul introduce prevederi privind cooperarea institutionala la nivelul Uniunii Europene. Se creeaza astfel un mecanism de notificare la nivel european a unor masuri nationale de reglementare cu impact pe piata unica, prin intermediul caruia ANRC va colabora cu Comisia Europeana si cu autoritatile nationale de reglementare din celelalte state membre, in vederea asigurarii unei reglementari uniforme si coerent e a sectorului comunicatiilor electronice in cadrul Uniunii Europene.

In domeniul serviciilor postale, acest proiect inlatura bariera la intrarea pe piata serviciilor postale a persoanelor fizice autorizate, acestea urmand sa se bucure de aceleasi drepturi ca si persoanele juridice in ceea ce priveste obtinerea dreptului de a furniza servicii postale.

De asemenea, atat in domeniul comunicatiilor electronice, cat si in cel al serviciilor postale, pentru facilitarea intrarii pe piata, a fost propusa simplificarea procedurii de autorizare generala prin eliminarea termenului de transmitere a notificarii de 7, respectiv 45 de zile, inainte de data inceperii activitatii. Inceperea activitatii se va putea realiza o data cu transmiterea notificarii. In ceea ce priveste termenul de obtinere a licentei individuale in domeniul serviciilor postale, acesta va fi de 30 de zile, iar nu 90 de zile ca in prezent. Se propune si eliminarea conditiei de a avea calitatea de furniz or de servicii postale in momentul depunerii cererii pentru obtinerea licentei individuale.

Proiectul opereaza modificari si in ceea ce priveste tariful de monitorizare datorat de furnizorii de comunicatii, acestia urmand sa efectueze anual, in contul tarifului de monitorizare, plati anticipate la data de 15 martie si la data de 15 iunie, tariful de monitorizare fiind determinat definitiv de ANRC pana la data de 15 septembrie a fiecarui an.

Alte completari aduse procedurii de stabilire si plata a tarifului de monitorizare se refera la posibilitatea ca tariful de monitorizare sa fie perceput numai aferent unei anumite perioade dintr-un an calendaristic in care o persoana are calitatea de furnizor in cazul in care aceasta inceteaza furnizarea serviciilor de comunicatii si la posibilitatea exonerarii de la plata tarifului de monitorizare a furnizorilor care inregistreaza o cifra de afaceri sub un anumit plafon stabilit anual, urmarindu-se incuraj area dezvoltarii furnizorilor cu o cifra de afaceri mica si minimizarea costurilor de administrare suportate de ANRC.

Proiectul de ordonanta supus consultarii publice contine totodata prevederi potrivit carora vor fi diminuate atat limita minima a amenzii contraventionale, cat si cea maxima. Astfel, cuantumul amenzilor contraventionale ce pot fi aplicate pentru incalcarea obligatiilor prevazute de legislatia speciala din domeniul comunicatiilor electronice se va situa in intervalul 500-90.000 lei, iar societatile comerciale cu o cifra de afaceri mai mare de 3.000.000 lei pot fi amendate contraventional cu pana la 3% din cifra de afaceri.

Proiectul de ordonanta insotit de nota de fundamentare poate fi consultat pe pagina de Internet a ANRC, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si recomandari pana la data de 24 iulie 2006. Observatiile si recom andarile pot fi expediate pe adresa sediului central al ANRC: B-dul Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, sau pot fi depuse direct la registratura ANRC precum si la oficiile teritoriale din localitatea resedinta de judet cea mai apropiata. Totodata, observatiile pot fi transmise prin fax la numarul +40 21 307 54 02 sau prin e-mail pe adresa consultare@anrc.ro.