.

ANRC a lansat luni 18 iulie 2005 spre consultare publica tarifele maxime ce vor putea fi practicate de Romtelecom pentru serviciile de interconectare. Aceste propuneri au fost elaborate în urma realizarii unui model hibrid de calculatie a costurilor de tip incremental pe termen lung (LRIC), rezultat în urma reconcilierii modelelor elaborate de ANRC si Romtelecom.

ANRC propune ajustarea graduala a tarifelor serviciilor de interconectare în 3 etape, de-a lungul unei perioade de tranzitie, pâna la începutul anului 2007. Tarifele pot fi consultate aici.

Pe o piata unde nu exista concurenta efectiva, asa cum este piata accesului la retelele publice de telefonie fixa în vederea originarii, terminarii si tranzitului apelurilor, nu exista forte concurentiale care sa actioneze în sensul reducerii la un nivel eficient a tarifelor practicate. Aplicarea tarifelor de interconectare propuse de ANRC va contribui la dezvoltarea unei piete concurentiale, furnizorii alternativi fiind în masura sa ofere servicii la tarife competitive cu cele ale Romtelecom, spre beneficiul utilizatorilor finali.

Astfel, în conditiile în care costurile cu serviciile de interconectare au o pondere importanta în costurile totale înregistrate de un operator nou-intrat pe piata, accelerarea implementarii unor tarife fundamentate in functie de costuri - prin reducerea tarifelor de interconectare pâna la nivelul rezultatelor modelului hibrid într-o perioada de tranzitie de 15 luni - va incuraja atat eficienta pe termen lung a operatorilor, cat si dezvoltarea serviciilor operatorilor nou-intrati, va permite recuperarea costurilor eficiente pentru investitiile trecute si va asigura recuperarea investitiilor viitoare. Prin publicarea tarifelor de interconectare bazate pe costuri, ANRC a avut în vedere, de asemenea, sa ofere operatorilor alternativi argumente economice în ceea ce priveste luarea deciziei de a investi în infrastructura proprie sau de a utiliza reteaua Romtelecom.

Modelul hibrid pe baza caruia ANRC a stabilit aceste tarife este bazat pe realizarea si reconcilierea a doua modele de calculatie - cel realizat de Romtelecom, bazat pe costurile preluate din situatiile financiar-contabile ale companiei, model care a necesitat ajustari de eficienta (eliminarea costurilor legate de ineficientele structurale si operationale ale operatorului) si modelul realizat de ANRC - care porneste de la estimarile cererii pentru serviciile furnizate de operator si se bazeaza pe ipoteze de natura tehnico-economica, incluzând numai costuri eficiente.

Practica utilizarii modelelor de calculatie a costurilor în vederea fundamentarii în functie de costuri a tarifelor serviciilor de interconectare este recunoscuta drept cea mai buna practica în domeniu, fiind utilizata de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.

Proiectul de decizie privind stabilirea tarifelor serviciilor de interconectare furnizate de Romtelecom, precum si documentele suport pot fi consultate pe pagina de Internet a ANRC, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si recomandari pâna la 19 august 2005. Observatiile si recomandarile pot fi expediate pe adresa sediului central al ANRC: B-dul Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, sau pot fi depuse direct la registratura ANRC precum si la oficiile teritoriale din localitatea resedinta de judet cea mai apropiata. Totodata, observatiile pot fi transmise prin fax la numarul +40 21 307 54 02 sau prin e-mail pe adresa consultare@anrc.ro.