.

Autoritatile locale responsabile pentru 634 de localitati cu un grad redus de disponibilitate a serviciilor de telefonie au transmis ANRC angajamente prin care isi manifesta interesul de a participa in mod direct la implementarea Serviciului Universal, prin instalare de telecentre. 348 dintre aceste localitati si-au aratat disponibilitatea de a suporta in totalitate cheltuielile de administrare a telecentrelor.

Dintre aceste 348 de localitati ANRC va selecta cel putin 100 pentru care vor fi organizate in cursul acestui an licitatii pentru instalarea de telecentre. Selectia se va realiza dupa criterii care vor avea in vedere impactul estimat al telecentrelor, precum numarul de locuitori, proximitatea altor localitati netelefonizate, functionarea in localitate a unei scoli etc.

ANRC va incheia un antecontract cu primariile din localitatile selectate pentru a asigura contributia acestora la implementarea serviciului universal. Aceasta contributie se va concretiza in asigurarea spatiului necesar functionarii telecentrului si a intretinerii acestuia, in acoperirea cheltuielilor curente si de personal si in asigurarea pazei echipamentelor. Pentru a stimula interesul autoritatilor locale in activitatea de operare a telecentrului, furnizorii de serviciu universal pot decide ca o parte din veniturile obtinute din servicii sa ramana la dispozitia autoritatilor locale.

Desemnarea furnizorilor de serviciu universal va fi realizata pe baza procedurii de licitatie publica deschisa. Furnizorii de serviciu universal care, in urma licitatiei, vor fi desemnati pentru instalarea de telecentre, vor avea la dispozitie pentru indeplinirea acestei obligatii un termen de maxim 120 de zile de la punerea la dispozitie a spatiului.

Licitatiile pentru instalarea urmatorului lot de telecentre vor avea loc in perioada august-septembrie 2005.

In acest moment ANRC are un buget preliminat de circa 14 milioane de euro pentru instalarea de telecentre, constituit din reportari de anul trecut si din fondurile prevazute pentru anul acesta. Din suma colectata, ANRC va plati costul instalarii si operarii legaturii de acces, precum si al achizitionarii si punerii in functiune a echipamentelor. De asemenea, se vor acoperi, acolo unde este cazul, si cheltuielile solicitate de unele autoritati locale pentru administrarea telecentrelor.


Cele 5 telecentre instalate in urma licitatiei din anul 2004, sunt deja functionale si s-au dovedit de real folos comunitatilor in care au fost instalate.

.