.

Joi, 27 octombrie 2005, ANRC a impus Romtelecom obligatia de a reduce tarifele de interconectare, in 2 etape, la 1 ianuarie 2006 si la 1 ianuarie 2007.

La sfarsitul acestei perioade de tranzitie tarifele de interconectare vor fi mai mici decat tarifele actuale in medie* cu:

  • 16,0% pentru interconectarea la nivel local;

  • 51,5% pentru interconectarea la nivel regional;

  • 55,8% pentru interconectarea la nivel national.

Cea mai mare reducere s-a aplicat tarifului de interconectare la nivel national in afara orelor de varf: 69,8%, iar cea mai mica tarifului de interconectare la nivel local in orele de varf: 11,3%.

"Tarifele de interconectare sunt cheia competitiei," a afirmat Presedintele ANRC, Dan Georgescu, in conferinta de presa care a avut loc pe 28 octombrie. El a mai aratat ca: "Fundamentarea pe costuri a tarifelor de interconectare permite dezvoltarea concurentei pe piata serviciilor de telefonie. Utilizatorii romani vor avea astfel posibilitatea de a alege intre mai multe oferte de telefonie - acesta fiind singurul mecanism compatibil cu principiile unei economii de piata functionale apt sa conduca la scaderea tarifelor si la imbunatatirea calitatii si diversitatii serviciilor. Reducerea tarifelor de interconectare conduce la ieftinirea apelurilor, cresterea traficului si, indirect, la cresterea numarului de abonati la telefonie fixa."

Pentru fundamentarea tarifelor de interconectare in functie de costuri, ANRC a dezvoltat, cu sprijinul unui consortiu de consultanti specializati, un model de calculatie a costurilor care respecta cele mai avansate principii si practici de reglementare in domeniu la nivel mondial. Principiile de elaborare a modelului au fost consultate pe larg in cursul anului 2003 iar modelul a fost dezvoltat si ajustat pe parcursul anilor 2004 si 2005, perioada in care a avut loc un proces laborios de reconciliere cu informatiile puse la dispozitie de Romtelecom, s-au desfasurat consultari bilaterale detaliate intre ANRC, Romtelecom si consultantii celor doua parti, iar in final a avut loc o consultare publica deschisa intregii industrii de profil.

In procesul de modelare si estimare a costurilor Romtelecom, ANRC a tinut cont cu cea mai mare atentie de conditiile specifice ale pietei romanesti, analizand datele reale colectate din piata si cele puse la dispozitie de Romtelecom si luand in calcul toate argumentele privind particularitatile retelei si ajustand in acest sens in mai multe randuri structura modelului.

"Putem spune ca noile tarife de interconectare vor satisface doua deziderate: vor stimula concurenta si vor permite in acelasi timp Romtelecom o rata rezonabila de recuperare a capitalului investit", a declarat Dan Georgescu.

Tarifele de interconectare ale operatorilor dominanti din majoritatea tarilor europene (Austria, Cehia, Danemarca, Estonia, Irlanda, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Ungaria, etc.) au fost fundamentate pe costuri prin utilizarea unor modele de calculatie a costurilor de tip LRIC, similare celui utilizat de ANRC.

Pentru utilizatori, interconectarea inseamna posibilitatea de a vorbi cu abonati ai altor retele (terminarea apelurilor) sau de a fi abonati ai unui furnizor pentru servicii de acces si ai altuia pentru servicii de apeluri (originarea apelurilor).

Pentru furnizori, interconectarea este un serviciu prin intermediul caruia acestia pot oferi propriilor abonati posibilitatea de a vorbi cu abonati ai altor retele.

Tarifele celor doua servicii de interconectare (terminare si originare) sunt egale si reprezinta pretul platit de un furnizor de telefonie operatorului cu a carui retea se interconecteaza pentru transportul apelurilor efectuate de proprii utilizatori prin reteaua acestuia din urma.

Nivelul tarifului de interconectare influenteaza intr-o mare masura decizia si capacitatea furnizorilor alternativi de a concura pe piata de telefonie, deoarece marimea tarifului de interconectare poate reprezenta o bariera pentru abonatii care doresc sa sune in afara retelei. Acestia nu se vor abona la un operator care le ofera apeluri foarte scumpe catre principalele retele de telefonie.

Pe o piata unde nu exista concurenta efectiva, asa cum este piata accesului la retelele publice de telefonie fixa in vederea originarii, terminarii si tranzitului apelurilor, nu exista forte concurentiale care sa actioneze in sensul reducerii la un nivel eficient a tarifelor practicate. Aplicarea tarifelor de interconectare propuse de ANRC va contribui la dezvoltarea unei piete concurentiale, furnizorii alternativi fiind in masura sa ofere servicii la tarife competitive cu cele ale Romtelecom, spre beneficiul utilizatorilor finali.

Mai multe detalii despre interconectare pe site-ul ANRC

* Reducerea medie exprima efectul cumulat al reducerii tarifelor în orele de varf si in afara orelor de varf tinand cont de volumul traficului Romtelecom in aceste perioade