.

Costul mediu al instalarii si mentinerii in functiune timp de trei ani al unui telecentru rezultat în urma licitației din octombrie-decembrie pentru 33 telecentre este de 9.276 Euro.

Miercuri, la sediul ANRC, cele 5 companii care au castigat prima licitatie pentru implementarea serviciului universal organizata in anul 2005, impreuna cu primarii mai multor localitati beneficiare si cu presedintele ANRC au semnat contractele pentru instalarea si administrarea telecentrelor. 33 de telecentre vor deveni functionale pana la sfarsitul aprilie 2006 si vor asigura accesul a peste 41.000 de locuitori din mediul rural la servicii de telefonie si Internet.

Cu ocazia ceremoniei de semnare a contractelor, presedintele ANRC a anuntat lansarea celei de-a doua licitatii in urma careia alte 70 de localitati din mediul rural vor fi conectate la servicii de telefonie fixa si Internet.

"Prima licitatie din anul 2005 a fost un succes, a antrenat participarea unor companii puternice de pe piata romaneasca si va aduce beneficii locuitorilor din sate aflate pe raza a nu mai putin de 20 de judete, in care vom finanta instalarea a 33 de telecentre. Interesul ridicat al primarilor si al industriei pentru acest proiect demonstreaza viabilitatea mecanismului de instalare a telecentrelor. Noi speram ca ele vor contribui la dezvoltarea infrastructurii de telecomunicatii. Le multumesc celor prezenti astazi pentru increderea acordata acestui proiect si ii invit sa participe, alaturi de intreaga industrie, la cea de-a doua licitatie pe care o lansam astazi", a declarat Dan Cristian Georgescu, Presedintele ANRC.

In urma instalarii telecentrului, toti locuitorii comunitatii beneficiare vor avea acces rapid la informatii pana acum inaccesibile, vor putea vorbi la telefon cu rudele aflate in tara sau la munca in strainatate si vor putea anunta in timp util situatiile de urgenta. Elevii vor avea ocazia sa invete sa lucreze pe calculator si sa foloseasca Internetul pentru scoala, pentru a-si imbogati cultura generala sau pentru a comunica cu prietenii. Semnarea oficiala a contractelor pentru instalarea telecentrelor da startul campaniilor de informare conduse de ANRC si de primarii, care vor face cunoscute locuitorilor din satele beneficiare serviciile de comunicatii puse la dispozitie in telecentre, precum si modalitatile multiple in care acestea pot fi fructificate pentru a sustine dezvoltarea comunitatii locale.

"La sate informatia ajunge mult mai greu. Prin acest telecentru, copiii comunei vor avea de castigat pentru ca vor putea folosi Internet-ul", a declarat primarul comunei Brezoaele, din judetul Dambovita, Nicolae Tudorache.

In medie, costul instalarii si mentinerii in functiune timp de trei ani a fiecarui telecentru, stabilit in urma licitatiei organizate in lunile octombrie-decembrie, este de 33.741,92 RON, adica 9.276 Euro.

Telecentrele vor fi instalate de companiile desemnate in urma licitatiei: Mobifon va instala telecentre in 11 localitati, Romtelecom si Societatea Nationala de Radiocomunicatii vor telefoniza cate noua localitati, Orange Romania, care a instalat deja cinci telecentre a mai castigat licitatia pentru inca trei si Euroweb, o companie nou-intrata pe piata de telefonie, va instala 1 telecentru.

Presedintele ANRC a intrat in comunicare directa, video si audio, prin Internet cu telecentrul instalat in Poiana Marului, in judetul Suceava, un sat cu 1281 locuitori, in care functioneaza o scoala cu 164 de elevi. Copiii aflati la telecentru i-au marturisit ca se afla acolo pentru a cauta idei de cadouri pe Internet si ca ii vor transmite e-mail-uri lui Mos Craciun.

Lista celor 70 de localitati pentru care a fost lansata astazi licitatia in vederea instalarii de telecentre poate fi consultata pe pagina de Internet a ANRC. Toate primariile de care apartin satele selectate si-au exprimat interesul de a participa la programul lansat de ANRC. In alegerea acestor localitati s-au avut in vedere criterii precum: asumarea in intregime de catre autoritatile locale a cheltuielilor de gestionare a telecentrului, numarul de locuitori, precum si asigurarea unei distributii geografice echilibrate. Printre cele 70 de localitati scoase la licitatie se numara si cele 7 localitati pentru care nu au fost depuse oferte castigatoare cu ocazia primei licitatii organizate de ANRC.

Documentatia necesara elaborarii si prezentarii ofertei in vederea participarii la cea de doua licitatie pentru instalarea de telecentre organizata in acest an se poate achizitiona de la sediul central al ANRC incepand cu data de 21 decembrie 2005. Solicitarile de clarificari se pot trimite pana la data de 13 februarie 2006, iar termenul limita de depunere a ofertelor este 1 martie 2006, ora 16.00. Deschiderea ofertelor va avea loc la data de 2 martie 2006, ora 10.00.