.

Încetinirea economiei mondiale și căderea burselor a adus, anul acesta, în stare de faliment, peste 300.000 de companii din lumea întreagă. Nici o țară nu a scăpat de acest fenomen, care tinde să se accentueze în următoarele luni, după cum reiese din studiul 'Falimentele companiilor din principalele economii ale lumii' dat publicității, pe 1 octombrie, la Hamburg, de către Philippe Chalmin și Romero Grill, consilierul economic și respectiv economistul de la firma de asigurare a creditelor Euler & Hermes. Falimentului spectaculos al operatorului telecom american WorldCom sau al grupului media german Kirch li se adaugă alte zeci de mii de falimente, precum cel din Franța al companiei Métrologie, specializată în comerțul cu material informatic sau cel al grupului Vialle din sectorul transporturilor.

Studiul estimează numărul falimentelor anuale din lumea întreagă la aproximativ 300.000, confirmând accelerarea degradării situației din Germania. În ultimii 10 ani, numărul falimentelor germane s-a mărit de 4 ori și va ajunge curând la 40.000 pe an. În decursul primului semestru, falimentele au crescut cu 14,2%, afectând 18.500 de întreprinderi germane. Se estimează că până la sfârșitul anului, numărul lor se va ridica la 39.000, iar în 2003 se va ajunge la 44.000. 'Evoluția falimentelor pune în evidență apariția unor anumite probleme economice, iar în cazul Germaniei arată limitele unui sistem fondat pe sprijinirea companiilor. Până acum a existat un consens între bănci, întreprinderi, companiile de asigurări și structurile de stat pentru a nu lăsa un grup în dificultate', a declarat Philippe Chalmin. Instituțiile de credit, care au fost și ele afectate de criză, se văd nevoite să-și revizuiască angajamentele cele mai riscante. Degradarea climatului economic este mai dură în Europa de Nord decât în Franța sau Marea Britanie.

Excepția vine din Statele Unite, unde numărul falimentelor a scăzut cu 4% în primul semestru, totalul fiind de 19.470 de companii. Numărul falimentelor pentru întregul an ar putea ajunge la 39.500 de companii, cu 1,5% mai puțin decât în 2001. În 10 ani, numărul falimentelor se va reduce cu o treime, forța creșterii economice fiind un stimulent puternic pentru activitatea companiilor. Totuși, tocmai în această țară au avut loc cele mai mari falimente, astfel încât 6 companii americane figurează pe lista primelor 10 mari falimente. Rezultatele lor sunt spectaculoase, atât datorită mărimii companiilor, cât și datorită numărului de angajați implicați. WorldCom și compania de distribuție Kmart au fiecare o cifră de afaceri de circa 37 miliarde USD. Prima companie are 61.800 de salariați, iar a doua 220.000. 'În această țară unde s-a născut noua economie, este normal să existe un număr mare de falimente în sectorul economic', este de părere Philippe Chalmin, evocând și alte falimente de anvergură, ca cele de la NTL Group, Adelphia sau Williams Communication. Chiar dacă companiile americane nu ezită să se pună sub protecția Capitolului 11 din legea falimentului, procedură ce permite reorganizarea grupului, aceste prăbușiri contribuie la încetinirea creșterii economice.