.

Nicholas P. Negroponte (foto, stânga) este directorul MIT Media Laboratory (Massachusetts Institute of Technology), faimosul centru de cercetare în domeniul multimedia și al tehnologiilor digitale ce dezvoltă performanțele umane de gândire și comunicare. Cele mai cunoscute programe MIT coordonate de Negroponte sunt: Televiziunea de mâine, Școala viitorului, Sistemele de informare și divertisment, Holografia. Negroponte a fondat, de asemenea, și Architecture Machine Group care este, la rândul său, un laborator de cercetare asistată de computer ce pune accentul atât pe componenta intelectuală, cât și pe cea tehnologică. Este autorul best seller-ului 'Being Digital' (1995), membru al comitetului director al companiei Motorola, finanțator a peste 20 de organizații, printre care se înscrie și WiReD magazine. Negroponte a înființat și conduce Fundația 2B1 care militează pentru dezvoltarea unei rețele globale de sprijinire a copiilor. În anul 1980 a elaborat programul 'International Federation of Information Processing Societies'™ Computers in Everyday Life', iar în 1982 a fost invitat de guvernul francez ca director al World Center for Personal Computation and Human Development pentru un proiect experimental de monitorizare a performanțelor tehnologiei computerelor în sistemul educațional din țările subdezvoltate.

'Ființarea' tehnologiilor
Viziunea lui Nicholas Negroponte asupra ansamblului format de computere, microroboți și nanotehnologii este una de perspectivă, în sensul întrezăririi anumitor variabile traduse printr-o evoluție la nivel științific, cu aplicații remarcabile în practică. Astfel, computerele din zilele noastre ni se vor părea depășite și plictisitoare în viitor, fiind integrate în noi sisteme de genul degetelor inteligente, cămășilor cu propriul sistem de curățare, mașinilor ce se conduc singure și al ușilor cu sistem de verificare a oaspeților. În prezent, gândim strict din perspectiva metodelor ce ar simplifica utilizarea unui calculator de către un operator uman.
Este momentul să ne întrebăm ce ar simplifica modul de interacțiune al computerelor cu oamenii. Discutăm despre interacțiunile om-computer și sisteme conversaționale, dar realitatea este că unul dintre participanții la dialog rămâne într-un întuneric total. Noua provocare o reprezintă echipamentele de videoconferință cu care vor fi echipate computerele ce vor putea astfel să ne privească direct în ochi și să ne lase impresia că putem chiar să umanizăm un computer. Până în prezent ne-am dovedit a fi niște tehnicieni cât se poate de performanți și inovativi, dar provocarea viitorului este de a ne 'ființa' tehnologiile, de a ni le face parteneri, nu numai instrumente de lucru.

Media digitale
La rândul lor, canalele mediatice se vor conforma noilor parametri tehnici ai unei societăți în care informația la cerere va domina viața digitală. Vom solicita ceea ce dorim, atunci când avem nevoie pentru că posturile TV clasice vor fi înlocuite cu stații inteligente care asamblează și livrează numai programele dorite.
Așadar, se va impune o concepție radical înnoită în ceea ce privește programele de televiziune susținute prin intermediul publicității.
În viitoarele media digitale va exista cu precădere un sistem de plată la vedere, nu numai sistemul 'totul sau nimic', dar mai mult de genul ziarelor sau revistelor, unde costul este suportat de firmele care își fac publicitate. În unele cazuri, consumatorii vor avea la dispoziție opțiunea de a primi materiale fără reclame, dar la un preț mai mare. În alte situații, publicitatea va avea un caracter atât de puternic, încât va fi imposibil de a o diferenția de știri. Publicitatea va fi chiar programul de știri.

Era digitală - era globalizării
În viziunea lui Negroponte, era digitală se va impune datorită calităților sale foarte puternice, și anume descentralizarea, globalizarea, armonizarea și 'împuternicirea'. La nivel mondial, era digitală va provoca anumite schimbări materializate de Negroponte în concepte precum imperative globale, polaritatea actanților, redefinirea timpului, energia egalitară și dispariția semnificației teritoriale.
Națiunile, în forma lor actuală, vor dispărea deoarece nu sunt nici suficient de mari pentru a deveni globale, nici suficient de mici pentru a fi locale. Se vor dezvolta corporații mamut, lanțuri extinse de hoteluri, rețele mediatice, în paralel cu organizațiile de dimensiuni reduse, la nivelul familiei, diferența fiind că cele mari își vor permite să piardă miliarde de dolari, înainte de a-i produce.
În ambele cazuri, accentul va fi pus pe poziționarea în prime time, pentru a oferi servicii non-stop, căci altfel clienții se vor îndrepta spre o altă companie care știe să folosească timpul la maximum. Negroponte previzionează chiar și o redefinire a copilăriei și a vârstei a treia, așa încât copiii vor deveni niște actanți mult mai activi, învățând despre a face și a preda, făcându-se auziți, nu doar văzuți, în schimb ce conceptul de pensionare va dispărea pentru că perioada productivă se va prelungi. Oricum, Negroponte nu se oprește doar asupra exuberantei evoluții a digitalului, ci întrevede o nouă revoluție, în sensul că atenția se va muta de la impresionantele caracteristici tehnice ale dispozitivelor la felul în care acestea ne eficientizează munca.
Pe măsură ce lumea afacerilor tinde să se globalizeze și Internetul continuă să se dezvolte, vom asista la apariția unui loc de muncă digital de dimensiuni nelimitate, cu paradoxul că un segment considerabil al populației se va simți lăsat pe dinafară. Odată apărută, discrepanța dintre cei familiarizați cu o viață computerizată și cei non-tehnologizați riscă, mai degrabă, să se accentueze decât să se atenueze.
În ultimă instanță, avantajul pe care omul și l-a creat prin tehnologiile sale este acela al anonimatului, un lux permis doar în spațiul cyber care îi facilitează o muncă nestingherită, departe de ochii critici ai lumii înconjurătoare și ca urmare mult mai eficientă, mai confortabilă și mai sigură.
Din nou un paradox - anonimatul hrănește personalitatea, fiecare individ în parte devine propriul logo, o entitate unică, așa încât pe măsură ce oamenii angrenați în industriile 'gulerelor albe' vor fi din ce în ce mai automatizați, vor începe să lucreze pentru ei înșiși.
Astfel, Nicholas Negroponte postulează ideea că în Era digitală, cel mai mare patron al universului va fi individul în sine.