.

Noua serie de laptop-uri ce va fi produsă de Apple Computers va genera o vânzare mult mai bună a computerelor portabile, comparativ cu comercializarea desktop-urilor, a afirmat directorul executiv al companiei, Steve Jobs. Noile modele dispun de display-uri de 12, 15 sau 17 inch, procesoare mai puternice și writere pentru CD-uri sau DVD-uri, plăci grafice de ultimă generație și o mai bună interconectivitate cu camerele digitale, video recordere, display-uri sau alte periferice apărute în acest moment pe piață. Jobs a arătat, de asemenea, că serviciul iTunes Music Store, atât de popular în SUA, nu va fi lansat în Europa anul acesta: 'Lucrăm intens la acesta, dar cred că va fi lansat abia în 2004 și pe piața europeană', a afirmat el în cadrul manifestării anuale Apple Expo desfășurate la Paris.

Până la sfârșitul anului însă, Apple va aduce și pe computerele ce rulează sub sistemele de operare Microsoft Windows serviciul iTunes și magazinul său virtual de muzică, care a comercializat peste 10 milioane de melodii de la lansarea sa de acum 4 luni. În prezent, doar cei ce dețin un computer Apple și o carte de credit eliberată pe teritoriul SUA pot achiziționa melodii de pe Internet, descărcându-le pe propriul computer.

Apple Computers deține doar 4% din piața americană de computere, în timp ce computerele care rulează sub Windows, produse de companii ca Dell sau Hewlett-Packard, dețin peste 90% din piața computerelor personale. Analiștii preconizează o revenire în forță atunci cînd Apple va implementa iTunes Music Store în computerele ce rulează sub Windows. Această creștere se va datora atât melodiilor pe care Apple le comercializează, fiecare dintre acestea costând în prezent 99 de cenți, cât și comercializării player-elor portabile iPod create de către Apple. Dispozitivele iPod au generat un profit de peste 111 mil. USD în ultimul trimestru, încheiat în iunie, comparativ cu cele 22 mil. USD de anul trecut. În aceeași perioadă, din momentul deschiderii magazinului virtual de muzică, au fost comercializate peste 304.000 de playere portabile.

Jobs afirmă că 42% din computerele comercializate de Apple în ultimul trimestru sunt reprezentate de către modelele portabile, în ciuda faptului că media din industrie în cazul acestora reprezintă 24-25% din vânzări. Apple speră ca pe viitor cifra vânzărilor propriilor computere portabile să o egaleze pe cea din cazul desktop-urilor. 'Cred că acest lucru se va întâmpla într-un viitor nu foarte îndepărtat. Acesta este clar anul notebook-urilor pentru Apple.'