.

La aproape un an de la emisiunea de obligațiuni de 17 miliarde de dolari efectuată de Apple, un record la acea dată, compania americană pregătește terenul pentru un nou plasament de titluri, prin care să finanțeze extinderea cu 30 miliarde de dolari a programului de răscumpărare de acțiuni. Noua operațiune de finanțare a gigantului american ar putea deveni a doua cea mai mare emisiune de obligațiuni din istorie, notează Financial Times, citat de Mediafax. Apple a anunțat, odată cu raportul financiar pentru primul trimestru al acestui an, că va extinde programul de răscumpărare de acțiuni, o formă de recompensare a acționarilor, de la 60 miliarde de dolari la 90 miliarde de dolari, măsură finanțată prin plasamente de obligațiuni către investitori din SUA și din străinătate.

Ca și anul trecut, compania preferă să se îndatoreze în loc de a utiliza rezervele uriașe acumulate, de 150 miliarde de dolari. Circa 130 miliarde de dolari, sau 88% din aceste fonduri sunt deținute în afara SUA, iar repatrierea ar presupune plata taxei pe profit de până la 35%. Noul director financiar al Apple, Luca Maestri, a avertizat recent că repatrierea fondurilor deținute în afara SUA ar presupune "consecințe semnificative" în ceea ce privește taxele.

Emisiunea internațională de obligațiuni va fi efectuată cel mai probabil în zona euro, unde costurile de finanțare sunt în prezent mai reduse decât pe piața SUA. Alegerea Europei ca locație ar servi totodată la diversificarea bazei de investitori pentru Apple.

Maestri a afirmat că Apple va încerca să atragă finanțare la termen "în volum similar operațiunii din 2013", când a obținut 17 miliarde de dolari. Executivul a precizat că planul exact de finanțare nu va fost încă stabilit.

Apple a emis în urmă cu 12 luni obligațiuni în valoare de 17 miliarde de dolari, stabilind un record la acea dată. Cererea din partea investitorilor a depășit 50 miliarde de dolari. Cinci luni mai târziu, recordul a fost depășit de grupul american Verizon, care a plasat titluri de 49 miliarde de dolari pentru a finanța achiziția pachetului de 45% din acțiuni deținut de Vodafone la Verizon Wireless, tranzacție de 130 miliarde de dolari.

Apple a acumulat, în SUA, rezerve de 38 de miliarde de dolari, sumă care a scăzut cu 1 miliard de dolari față de nivelul din august 2012, când compania a distribuit pentru prima dată dividende.

Maestri a afirmat că Apple vrea să mențină rezerve suficiente pe plan intern pentru a finanța dezvoltarea afacerilor și eventuale achiziții.

Directorul general al Apple, Tim Cook, a afirmat că Apple "stă la pândă" pentru noi achiziții. În ultimul an și jumătate, compania a preluat 24 de firme.