.

Asociația Environ, ca structură de transfer responsabilități ale importatorilor și producătorilor de echipamente electrice, electrocasnice și electronice se alătură demersurilor celorlalte trei organizații colective, ECOTIC, RECOLAMP si CCR semnatare ale unei scrisori de protest adresată autorităților Statului, prin care se cere stoparea campanilor de buy-back.

ENVIRON consideră că sistemul de tip buy-back finațat din fondurile încasate din timbru verde încalcă flagrant principiile legislației europene, pe cele ale transparenței, nediscriminării și liberei concurențe.

"Modul discreționar de alocare a sumelor colectate din timbrul verde către anumiți jucători din piață în detrimentul celorlalți, dezechilibrarea liberei concurențe prin finanțări mascate ale discount-urilor comerciale sunt argumente care pledează astăzi, mai mult ca oricând, pentru interzicerea campaniilor de buy-back. Deși în multe state europene această practică și-a demonstrat o anume eficiență, încuranjând o schimbare de mentalitate la nivelul consumatorilor și potențând colectarea de cantități însemnate de deșeuri electrice, varianta dâmbovițenă a degenerat, devenind un real pericol pentru finanțarea sistemelor de management în domeniu și pentru atingerea scopului Directivei 2002/96/EC,respectiv reciclarea si eliminarea nepoluanta a DEEE", precizează reprezentații Environ.

Conform legislației române în vigoare (HG448/2005) care transpune Directivele europene, sumele colectate de fabricanții și importatorii de echipamente electrice și electronice au ca destinație exclusivă finanțarea colectării, transportului, tratării, reciclării și valorificării DEEE.

„Ca multe alte inițiative benefice în sine, și Directiva Comisiei Europene 2002/96/EC privind reciclarea și eliminarea nepoluantă a DEEE a căpătat o nuanță „autohtonă" care nu mai stimulează predarea și reciclarea echipamentelor electrice, dar care în schimb poate duce chiar la blocarea colectării de deșeuri, nemaivorbind de pierderea cea mai importantă, la nivelul schimbării de mentalitate a consumatorilor", precizează reprezentanții ENVIRON.

În fapt, practicile de tip „buy-back" finanțate de unele Asociații de management al DEEE induc populației ideea că deșeurile se pot „vinde" – deci centrele de reciclare aparent nu-și au rostul, deturnează fonduri discreționar către anumite mărci de produse și erodează spiritul civic prin care cetățenii sunt educați să recicleze – o practică și așa fragilă în România!

În ciuda implicării și recomandărilor Autorităților Statului , practica deturnării fondurilor colectate din „timbrul verde" este în continuare direcționată discreționar în campanii de marketing și vânzări. Cu toate acestea, la nivelul populației încă există o percepție corectă asupra problematicii, fapt ce dă speranțe activiștilor din domeniul reciclării. Astfel, conform cercetărilor făcute recent de Asociația ENVIRON, 76% dintre cei intervievați sunt de acord că astfel de campanii deturnează scopul principal potențând creșterea vânzărilor în defavoarea reciclării selective a deșeurilor, în timp ce 82% cred că valoarea „timbrului verde" poate să crească în detrimentul cumpărătorilor, pentru a acoperi astfel de campanii mascate de „buy-back" sau „campanii de replacement".

„Ne propunem să continuăm campaniile de informare privind deturnarea fondurilor și să continuăm eforturile susținute împreună cu celelalte asociații privind informarea corectă și constantă a populației asupra necesității colectării selective și reciclării", precizează reprezentanții ENVIRON.

Despre Environ

Asociația Environ – marcă înregistrată în managementul deșeurilor electronice și electrocasnice – este o organizație neguvernamentală care regrupează importatori, producători, retaileri și reciclatori. Scopurile Asociatiei Environ sunt: conștientizarea la nivelul publicului larg a importanței colectării selective și reciclării D.E.E.E. precum și managementul acestei categorii de deșeuri.

Asociația ENVIRON a dezvoltat un sistem eficient propriu de preluare și valorificare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în concordanță cu legislația în vigoare și cu respectarea obiectivelor Strategiei Naționale pentru Gestionarea Deșeurilor și a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor, în condițiile unei optimizări permanente a costurilor de operare.

Asociația ENVIRON este o organizație deschisă atat producătorilor care doresc să adere ca membri cât și celor care, fără a deveni membri, solicită încheierea unui contract de transfer de responsabilitate.