.

Orange, MobiFon, Societatea Națională de Radiocomunicații, Astral, Poșta Română, RCS/RDS, Transelectrica, Electrica și SNCFR au anunțat în această vară că se vor lansa pe piața telefoniei fixe sau că studiază posibilitatea de a o face. Utilizarea tehnologiei VoIP (voce prin Protocolul Internet) va reduce costurile de operare, dar taxele de interconectare, mai ales cu rețeaua RomTelecom, și instalarea/actualizarea noilor echipamente la abonați vor împiedica reducerea prețului final al serviciilor alternative de telefonie fixă sub cele practicate de RomTelecom.
Cheltuielile de instalare a echipamentelor pentru serviciile de telefonie alternative celor oferite de RomTelecom vor fi cheltuieli de operare ce vor trebui, din nou, transmise abonaților. 'Întâlnim aici exact problema înregistrărilor contabile pentru circuitul de abonat ce a generat scandalul WorldCom', punctează Cristian Copilău, director de marketing KPNQwest România. Combinate cu taxele de interconectare, tarifele la serviciile alternative de telefonie riscă să urce peste cele practicate de RomTelecom în acest moment.
Operatorii alternativi de telefonie fixă a căror rețea nu acoperă întreaga populație țintă vor trebui să încheie contracte de interconectare între ei și cu RomTelecom pentru a face posibile convorbirile inter-rețele. Accesul rivalilor, contra cost, la propria infrastructură, a fost, istoric vorbind, o pârghie economică prin care operatorii naționali și-au protejat cota de piață după liberalizare în Occident, prin taxe foarte mari. Pentru operatorii alternativi români, taxa de interconectare va fi un cost ce va trebui inclus pe factura abonatului (conform legii, nefiind investiție) pentru a-și păstra competitivitatea. Negocierea va avea nevoie de arbitraj și de reglementări precise. În Europa Occidentală, după mai mulți ani de la liberalizarea piețelor de telecomunicații, disputele privind nivelul taxelor de interconectare și rolul lor în competiție continuă să fie foarte aprinse.
Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației a emis un act normativ care, apreciază ministrul Comunicațiilor, Dan Nica, ar putea determina reducerea cu până la 50% a taxelor plătite în prezent (circa 12 cenți/minut) de către operatorii de telecomunicații pentru interconectare. 'În prezent, Ministerul Comunicațiilor poartă negocieri cu operatorii de telecomunicații existenți pe piață pentru stabilirea condițiilor de reducere a tarifelor. Conform Ordonanței 34/2002 privind accesul la rețelele de comunicații electronice și interconecarea acestora, tarifele vor fi stabilite numai pe bază de costuri. Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații, care va deveni operațională în octombrie, va monitoriza respectarea acestei cerințe de către toți operatorii. Dacă tarifele unui operator vor fi mai mari decât costurile, acesta este pasibil de a primi o o amendă care poate ajunge până la 5% din cifra de afaceri', a afirmat Nica.