.

"Întreaga tara va fi conectata la retele de telefonie pana in anul 2010," a declarat Dan Georgescu.

"ANRC a fost infiintata in scopul de a crea o piata de comunicatii concurentiala, pentru promova dezvoltarea sectorului, investitiile si interesele utilizatorilor finali. Toate eforturile noastre din anul 2005 au fost subordonate acestor obiective prin realizarea carora ANRC isi aduce contributia la dezvoltarea unei economii sanatoase. Parcursul nostru este unul constant si sigur, misiunea finala este aceea de a aduce avantajele concurentei in casa fiecarui utilizator si, mai ales, de a-i oferi acestuia posibilitatea reala de a alege", a declarat astazi domnul Dan Georgescu, Presedintele ANRC, in cadrul conferintei de presa in care a fost prezentat Raportul Anual al ANRC pentru anul 2005.

Presedintele ANRC a trecut in revista principalele tendinte inregistrate de comunicatiile romanesti in anul 2005 si a apreciat ca sectorul si-a continuat dezvoltarea, dovedind, in al treilea an de la liberalizarea completa, ca raspunde bine la concurenta. Peste 1500 de furnizori de retele si servicii de comunicatii sunt activi pe piata in care ANRC isi exercita rolul de arbitru. Investitori straini de anvergura au confirmat perspectivele de dezvoltare ale comunicatiilor romanesti, intrand pe piata din Romania sau consolidandu-si prezenta aici, incurajati de potentialul pietei si de cadrul de reglementare modern si predictibil. Regulile de pe piata romaneasca de comunicatii au fost trasate dupa standardele comunitare, iar Uniunea Europeana a incurajat in raportul de tara masurile de promovare a competitiei stabilite de ANRC.

Concurenta a inceput sa-si arate roadele: cota de piata a operatorilor alternativi de telefonie fixa a atins 4,1% in luna iunie, cu un ritm de crestere de 300% in primele 6 luni ale anului. A fost depasit un prag important si in domeniul telefoniei mobile: peste o jumatate dintre romani utilizeaza telefonul mobil, tendinta fiind catre o rata de penetrare similara ratei medii la nivelul Uniunii Europene (83% la sfarsitul anului 2004). Se estimeaza ca mai mult de 4 milioane de romani utilizeaza serviciile de acces la Internet oferite de peste 700 de furnizori.

Presedintele Autoritatii a prezentat pe scurt activitatea ANRC in acest an, insistand asupra masurilor legate de promovarea concurentei pe piata de telefonie si asupra implementarii serviciului universal.

ANRC a impus in 2005 companiei Romtelecom practicarea unor tarife de interconectare fundamentate pe costuri. Efectul imediat va aparea incepand chiar cu 1 ianuarie 2006, cand operatorii interconectati cu Romtelecom vor plati tarife mai mici pentru ca abonatii lor sa vorbeasca la telefon cu abonatii Romtelecom. Efectele predictibile ale reducerii tarifelor de interconectare sunt ieftinirea apelurilor, cresterea traficului si, indirect, cresterea numarului de abonati la telefonie fixa. Acestea vor deveni vizibile pe piata intr-un orizont de timp relativ scurt, in functie de rapiditatea cu care operatorii alternativi vor reactiona la noile conditii din piata.
"Avem convingerea ca noile tarife de interconectare cu reteaua celui mai mare furnizor de servicii de telefonie fixa vor da un impuls semnificativ concurentei in perioada ce va urma. Aceleasi efecte benefice le va avea si fundamentarea pe costuri a tarifelor de interconectare cu retelele mobile, ANRC urmand sa lanseze la inceputul anului 2006 consultarea publica asupra tarifelor de interconectare pe care le vor putea practica operatorii Mobifon si Orange Romania," a subliniat Dan Georgescu.

Modificarea modului de implementare a serviciului universal a convins anul acesta cinci operatori de telefonie sa isi extinda reteaua catre mediul rural in peste 20 de judete: telecentrele vor da acces la comunicatii si locuitorilor din sate pana acum izolate. "Incurajati de raspunsul pietei, ne-am asumat un obiectiv indraznet: intreaga tara va fi conectata la retele de telefonie pana in anul 2010," a declarat Dan Georgescu.

In acest moment, dreptul utilizatorilor de a face alegeri se poate manifesta si pe piata de comunicatii pentru ca oferta alternativa este insotita de servicii noi, la un raport pret-calitate tot mai favorabil utilizatorilor. Utilizatorii incep sa aprecieze aceasta oportunitate, numarul de utilizatori de telefonie fixa ai furnizorilor nou-intrati triplandu-se in prima jumatate a anului 2005.

"In concluzie, avem motive sa afirmam ca, in 2006, sectorul comunicatiilor electronice va urma aceeasi tendinta ascendenta, atat la nivelul numarului de furnizori activi, cat si la nivelul utilizatorilor. Anticipam ca atractivitatea va fi generata atat de pachetele de servicii (voce, date si cablu TV) pe care au inceput sa le ofere furnizorii alternativi de telefonie fixa, cat si de serviciile oferite prin tehnologia 3G, puse deja la dispozitie de unul dintre operatorii de telefonie mobila si urmand a fi lansate in curand si de cel de-al doilea", a adaugat Dan Georgescu.

Anul 2006 va aduce cu sine finalizarea procedurilor necesare pentru ca portabilitatea numerelor sa devina operationala incepand cu 1 ianuarie 2007 precum si operationalizarea procedurii de preselectare a transportatorului - facilitate prin care un abonat Romtelecom va putea opta ca toate sau anumite categorii de apeluri sa fie transportate la destinatie de un alt furnizor de servicii decat Romtelecom. Tot in cursul anului viitor va fi publicata o versiune noua, imbunatatita a Ofertei de Referinta pentru Accesul neconditionat la bucla locala si va fi modificat regimul de autorizare generala in cu scopul de a simplifica procedurile de notificare a furnizorilor.