.

Anul acesta urmează să fie acordate 4 licențe 3G, din care
cel puțin una în standard UMTS, cu o valabilitate de 15 ani și care
pot fi reînnoite la cererea titularilor. Acoperirea minimală va fi pentru București și 10 capitale de județ alese de candidat.

MCTI a anunțat pe 13 iulie că Dan Nica, fostul ministru al comunicațiilor, a semnat înainte de a-și da demisia ordinul de aprobare a procedurii de acordare a 4 licențe 3G în România din care cel puțin una în standard UMTS. Procedura a fost 'definită în urma consultării cu principalii operatori de comunicații, astfel încât termenii și condițiile să fie în concordanță cu situația pieței', a precizat Dan Nica într-o conferință de presă.
Anunțul privitor la demararea licitației a fost trimis spre publicare în Monitorul oficial. Acordarea efectivă a licențelor va avea loc, conform ordinului, în termeni de 3 luni de la data publicată în anunț. Fiecare câștigător al licitației va plăti un tarif de 35 milioane USD pentru spectrul alocat comunicațiilor mobile de a treia generație (3G), folosit până acum de MApN. Prima tranșă de 10,5 milioane USD din acest tarif trebuie plătită în 120 de zile de la data acordării licenței. Restul banilor vor fi plătiți în 5 tranșe anuale de câte 4,9 mil. USD pe 30 ianuarie ale fiecărui an începând din 2006.

Caietul de sarcini al licitației
costă 20.000 USD
Participanții la licitație trebuie să demonstreze o cifră de afaceri de minim 300 milioane euro în 2003. Firmele participante pot avea parteneri din alte domenii decât telefonia mobilă, cum ar fi bănci sau fonduri de investiții, caz în care acționariatul trebuie declarat. Acționariatul nu trebuie să fie neapărat din România, a precizat Dan Nica.
Evaluarea ofertelor va avea în vedere planul de investiții în dezvoltarea rețelei, comercial și de marketing și susținerea lui prin analize pe termen lung ale pieței, calculul costurilor, analize tip cash-flow etc. Pentru a trece la etapa de selecție, candidații trebuie să demonstreze capacitatea financiară și competența tehnică necesare realizării unei rețele conform planurilor prezentate de ei și că la nivelul companiei există experiență și specializare în domeniu. MCTI va anunța public candidații care se califică pentru etapa a doua.

11 orașe per operator
vor avea 3G în 2005
Evaluarea privind acoperirea, distribuția și rata dezvoltării se va baza pe angajamentele candidaților cu referire la 3 date diferite: 31 decembrie 2005 (prima fază a dezvoltării), 31 decembrie 2008 (a doua fază) și 31 decembrie 2011 (a treia fază). Pentru fiecare fază se va face câte un angajament cu privire la: numărul de persoane dintr-o anumită zonă care vor beneficia de servicii, câți kilometri de drumuri naționale vor fi acoperiți de serviciul prestat și, de asemenea, suprafața zonei acoperite de serviciul prestat.
Acoperirea minimală va fi pentru București și alte 10 capitale de județ alese de candidat. În cazul nerespectării condițiilor din licență privind acoperirea la cele 3 date diferite de control, penalitatea plătită de titularul de licență va fi calculată ca procentaj al tarifului de eliberare a spectrului de 35.000.000 USD. Licențele de comunicații mobile de generația a treia au o durată de valabilitate de 15 ani și vor fi reînnoite la cererea titularilor, în condițiile stabilite de autoritatea în drept.
Telefonia mobilă de generația a treia este destinată transmisiilor multimedia de mare viteză și voce. Capacitatea foarte mare de transmisii de date de care dispune face posibil transferul cu o înalta fidelitate a semnalelor audio și video.