.

În urma încheierii primei runde suplimentare organizate în cadrul licitației de spectru pentru alocarea frecvențelor în benzile de 800, 900, 1800 și 2600 MHz, Comisia anunță că va fi organizată o nouă rundă suplimentară luni, 17 septembrie 2012, pentru alocarea blocurilor de frecvențe rămase nealocate în urma celor patru runde de licitație organizate până în prezent.

 

La rundele suplimentare pot participa toți ofertanții, indiferent dacă au obținut sau nu blocuri de frecvențe în urma rundelor primare, fiind însă aplicabile limitările privind dobândirea drepturilor de utilizare a spectrului.

 

În rundele suplimentare, fiecare ofertant poate licita pentru un pachet format din unul sau mai multe blocuri de frecvențe disponibile în aceste runde, depunând o ofertă în care indică prețul pe care este dispus să-l achite pentru achiziționarea respectivului pachet, cu anumite limitări. Fiecare pachet reprezintă în sine o ofertă. Pentru fiecare pachet, oferta va preciza numărul de blocuri din fiecare categorie pe care ofertantul dorește să le achiziționeze, precum și prețul total al pachetului.

 

În cea de a doua rundă suplimentară, prețul ofertei nu va putea fi mai mic decât prețurile de pornire (taxa minimă de licență) pentru blocurile incluse în ofertă.

După încheierea fiecărei runde suplimentare, Comisia stabilește combinația câștigătoare care este acea combinație de pachete conținute în ofertele valabile depuse în runda suplimentară care, luate împreună, au cea mai mare valoare dintre toate combinațiile posibile și îndeplinește următoarele condiții: în fiecare categorie nu sunt acordate mai multe blocuri decât sunt disponibile în categoria respectivă; combinația conține cel mult un pachet din partea unui ofertant; combinația asigură alocarea celui mai mare număr de blocuri dintre cele disponibile în toate categoriile.

 

La încheierea rundelor suplimentare vor fi determinate ofertele câștigătoare pentru blocurile rămase neadjudecate după rundele primare, ofertanții câștigători, precum și prețurile de bază pe care trebuie să le plătească aceștia.

 

Licitația se va încheia cu rundele de alocare, în care operatorii pot licita pentru locul dorit în bandă.

Operatorii care participă la licitație sunt 2K Telecom, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange România, RCS & RDS și Vodafone Romania.

 

Informații suplimentare

ANCOM a scos la licitație drepturile de utilizare a frecvențelor în benzile de 800, 900, 1800 și 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicații mobile – voce și date – pe o perioadă de 15 ani. Este prima oară când în România licențele de spectru se acordă printr-o procedură de selecție competitivă.

 

În cadrul procedurii, operatorii pot licita pentru două tipuri de licențe: pe termen lung (15 ani, valabile până în aprilie 2029) și pe termen scurt (1 an și trei luni, valabile până în aprilie 2014). Pentru licențele pe termen lung, ANCOM scoate la licitație 42 de blocuri pereche de câte 5 MHz, dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1800 MHz și 14 în banda de 2600 MHz, precum și 3 blocuri nepereche de câte 15 MHz în banda de 2600 MHz. Aceste licențe se vor acorda cu începere de la 6 aprilie 2014. Pentru licențiere pe termen scurt, ANCOM scoate la licitație 10 blocuri pereche de 2,5 MHz în banda de 900 MHz și 6 blocuri pereche de 5 MHz în banda de 1800 MHz, resurse care sunt în marea lor majoritate folosite în prezent de Orange și Vodafone.

 

Prețul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preț minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc în banda de 1800 MHz și 4 milioane per bloc pereche și 3 milioane pe bloc nepereche în banda de 2600 MHz. Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro în banda de 900 MHz și 0,8 milioane în banda de 1800 MHz.