.

Pentru că veștile bune trec, de obicei, neobservate în România, noi insistăm să vi le spunem. Avem o creștere, începând chiar cu această ediție, de 16 pagini, deci de 25% în volumul conținutului de informații și analize cu care vă întâlniți în fiecare lună. O decizie curajoasă acum, însă ne ținem astfel de cuvânt, după cum vă promiteam în ediția trecută și  creștem organic cu industria, ba chiar peste nivelul acesteia, în 2005 industriile IT&C cunoscând o dezvoltare de circa 20%. Mai mult, abonații și specialiștii telecom din companii vor beneficia lunar de câte un CD care va ilustra evenimentele majore din industria noastră și internațională, documente relevante, la prima mână. În ediția de față prezentăm, în premieră pentru România, Congresul Mondial 3GSM de la Barcelona. O suită de filme cu mese rotunde, reportaje, interviuri și analize despre ce a fost cu adevărat important la Barcelona. Proiectul multimedia este realizat în asociere cu Asociația GSM și Telecom TV. Iar în viitorul apropiat, vom anunța și  lansarea unei emisiuni de televiziune la un post cu acoperire națională. Rămâneți foarte aproape!

Cum arată economia reală a României?
Statisticile industriale interne indică faptul că primele zece sectoare economice ale României au rulat, în 2005, 67 de miliarde de euro. Topul 10 românesc reunește serviciile bancare, leasingul, comerțul cu bunuri de larg consum, comerțul cu electronice și electrocasnice, comerțul cu produse farmaceutice, francizele, industriile IT&C, construcțiile, transporturile rutiere de mărfuri și pasageri sau comerțul cu mașini. Liderul pieței autohtone este industria bancară, cu active de circa 37 miliarde de euro. Piața vânzărilor de medicamente a crescut în 2005 cu 18%, ajungând la 1,3 miliarde de euro. În aceeași direcție s-a mișcat și piața electronicelor și a electrocasnicelor, cu o creștere de 20%, față de anul 2004. Aici ca lider incontestabil s-a impus Altex, cu o cotă de piață de aprox. 30%.
Industriile IT&C au crescut și ele cu 20%, consolidându-se din dezvoltarea bazei de clienți ai comunicațiilor mobile (circa 3 milioane în 2005) dar și a unei creșteri a parcului național de computere fixe și mobile, fenomen urmat de creșterea numărului de internauți. Piața serviciilor bancare s-a detașat ca lideră a Topului 10 a industriilor românești printr-o creștere a activelor de la 22,5 la 36 de miliarde de euro, a creditelor neguvernamentale, de la 10,3 la 16,7 miliarde de euro (plus 62%), iar a depozitelor de la 14 la 20,7 miliarde de euro. În esență, revenind la IT&C, cu o valoare a pieței de 4,5 miliarde de euro în 2005, ceea ce reprezintă o creștere de 20% față de 2004, piața noilor tehnologii românești poate relativ ușor să se gândească la atingerea pragului de 5 miliarde de euro în 2006. Apoi, în direcția previziunilor ministrului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Zsolt Nagy, piața IT&C va fi apreciată la 5,4 miliarde de euro în 2007.
Cu astfel de scoruri, țara noastră poate ținti unul din primele locuri pe podiumul concurenței sud-est europene, detronând chiar Grecia, un obiectiv cu care actualul ministru al MCTI a venit la guvernare după alegerile din 2004.

Cel mai mare salariu din România, 133.900 de euro pentru fiecare lună
Cetățeanul român care a depus în 2005 la ANAF fișa fiscală cu cel mai mare salariu net practicat în România a aprins gustul detectivistic al mass media. Nici noi nu știm cine este fericitul posesor de salariu record, însă vă putem spune că impozitul plătit statului a fost egal cu salariul. Conform calculelor, venitul mediu net pe întregul an 2004 al acestuia s-a ridicat la 65 de miliarde de lei. Aceasta înseamnă că cetățeanul în cauză a devenit milionar în euro numai în cursul anului 2004. Anchetele de presă au relevat faptul că posesorul de salariu record 'žvine din mediul privat și nu este nici bancher, așa cum ar fi tentată toată lumea să creadă, nici om de media. În mod firesc, ar trebui sa fie doar un angajat la firma care îl plătește, pentru că un președinte ar fi preferat să ia dividende decât să plătească la acea vreme impozit de 40% pe venit', menționează 'žCotidianul'. Comparând venitul record cu cel al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, acesta din urmă are un salariu de peste 20 de ori mai mic, iar președintele Băsescu are un salariu de peste 110 ori mai redus. Comparațiile spun totul. 

Salariul minim pe economie - 370 lei
În altă ordine, sindicatele și patronatele au decis pe 2 martie ca salariul minim pe economie să rămână la 370 RON (numai 106 euro).
'žAsta înseamnă cu 40 lei mai mult decât salariul stabilit de Guvern - 330 RON- și cu 80 lei mai puțin decât au cerut sindicatele inițial', a declarat Marius Petcu, președintele CNSLR Frăția. Salariul minim pe economie stabilit în cadrul contractului colectiv de muncă la nivel național, de 3.700.000 lei, nu se aplică și personalului bugetar, categorie din care fac parte și funcționarii publici. Patronatele vor să intervină la Ministerul Finanțelor Publice pentru ca acest salariu minim pe economie (370 RON) să nu fie impozitat. În aceste condiții, patronatele speră că se va mai atenua puțin gradul de sărăcie a populației. Cu cel mai mic salariu minim garantat din UE, România va rămâne și în 2007 o țară second hand.