.

Guvernul brazilian va lansa în luna mai o aplicație pe telefon în șapte limbi pentru a ajuta vizitatorii să identifice simptomele infecției cu virusul Zika, în timpul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro (5 - 21 august), a anunțat Ministerul Sănătății, precizează AFP, citată de Agerpres. Răspunzând la câteva întrebări simple, utilizatorul va fi informat cu privire la măsurile de precauție și se va putea orienta, dacă este nevoie, spre farmacii sau spre cel mai apropiat spital, datorită sistemului de localizare geografică. 
 
Aplicația, intitulată "Gardienii sănătății" și disponibilă pe internet sau în varianta pentru telefon, există deja în limba portugheză. Versiunea pentru JO urmează să fie lansată în luna mai, cu trei luni înainte de începerea Jocurilor, în cele șase limbi oficiale ale ONU (engleză, franceză, spaniolă, arabă, chineză și rusă). 
 
În plus față de diagnosticul virtual, aplicația va oferi și un test despre virusul Zika, sub forma unui joc video inspirat de sporturile olimpice. 
 
Virusul Zika, transmis de țânțarul Aedes aegypti, provoacă simptome asemănătoare gripei, însă este puternic suspectat că ar provoca microcefalie, o malformație congenitală gravă a fătului. 
 
Brazilia, țara care a înregistrat peste 1,5 milioane de cazuri de infecție cu virusul Zika, a tras semnalul de alarmă în octombrie 2015 cu privire la apariția unui număr neobișnuit de mare de cazuri de microcefalie în nord-estul țării. 
 
Marți, cele mai recente date oficiale au confirmat 907 de cazuri de microcefalie, iar autoritățile analizează încă 4.293 cazuri suspecte și au respins 1.471.